Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem yağının derecesi

AE

• 19
  • Meslek: Fırıncı
  • Yer: Balıkesir
Isıl işlem yağının derecesi
« : 11 Ocak 2020, 22:58:07 »
Merhaba değerli ustalar, ısıl işlem yaparken atık motor yağı kullanıyorum ısıl işlemi kömür ocakta yapıyorum. Kullandığımız yağın derecesi 60-70 derecek olucak diye biliyorum. Yağı tüpün üstünde ısıtıyorum göz kararı. Bu yağın ısı değerinin önemi nedir ? Soğuk olursa veya çok sıcak olursa ne olur? Şimdiden teşekkür ediyorum.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Isıl işlem yağının derecesi
« Yanıtla #1 : 12 Ocak 2020, 00:13:56 »

Atık motor yağı bence kullanılacak en son ısıl işlem yağı, çeliği gerekenden daha az sertleştiriyor. Olması gereken ısıl işlem yağı, bulamazsanız ona en yakın marketlerde bulabileceğiniz kanola yağı yada en son karar ayçiçek yağı kullanın bence yağın derecesinden se bu daha önemli bir konu. Benim yağım 14 lt. civarında bir kapta olmasına rağmen şimdiye kadar sıcaklığına hiç önem vermedim ve bir sorunla da karşılaşmadım yani yağı ısıtmadan su verdim hep ha elbette biraz sıcak olursa daha iyi olurdu ama önem vermedim ve görünür bir zararım olmadı

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #2 : 12 Ocak 2020, 12:02:08 »
Merhabalar. Mantıken bence motor yağı bu işleme uygun değil. Motor yağı ısı dayanımı diğer yağlardan daha yüksek bir yağ. Çeliğin soğuma zamanını bu nedenle fazla uzatacaktır. Bu durumda sertliği etkileyecektir. Konu ike ilgili forumda bir karşılaştırma vardı. Isıl işlem yağı bulamıyorsanız en yakın sonucu kanola yağı ile almışlardı. Zaten işin ustası size gereken bilgiyi vermiş. Kuzeyden şaşmayın.😁😁😁
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

AE

• 19
  • Meslek: Fırıncı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #3 : 13 Ocak 2020, 01:36:46 »
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim  :)