Teoman abi, açıkçası bir alet için
fiil-sıfat oluşumu bir birleşik isim kullanımı
bana çok çok spesifik geliyor.
Eger o bıç, bizim bildiğimiz biç(fiil) ise
peşinden herhangi bir rengin gelmesi
mucize gibi bir şey.
Dilimizde böyle fiille ilişikli kelimelerde
fiil+yapım eki(fiilden isim yapan ek)
getirilir, ve kelime isimleştirilir.
Tara+k tarak
Kıs+ç kısaç
Kay+k kayak
Dur+k durak
A’lar da ünlü türemesi
Valla Şeref, dediklerin doğru tabi ama,
Kafası benim gibi tuhaf çalışan birinin, zamanın birinde fiilden isim türetmek için
fiil olan biç ile sıfat olan(renk değil) 'ak' ı birleştirip, "ahanda bunun adı biçaktır;
anlamıda temiz ve pürüzsüz kesendir" demiş olması ve ahali tarafından
kabul görmüş olması pekala mümkün.
Hatta benim kafama daha çok yatıyor, bana mucizevi bir durum gibi gelmiyor.

Selamlar.
Öncelikle Sefa Çabuk üstadımızı tebrik ederim. Türkçe'de alet isimlerinin fiillere getirilen ek ile turetilmesine çok rastlarız. Dilimizin mantığı basittir, hiçbir eğitimi olmayan köylü bile ihtiyaca göre kelime türetebilir, annem spatula kelimesini bilmezdi de kaz-gıç kelimesini turetip aleti karşılardı. Bence bu hususta videodaki kaynak yerine ömrünü Türkçeye adamış araştırmacılarımıza müracaat etmek daha hoş olur.
İlhan Ayverdi Hanımefendi
"i. (Eski Türk. bıç-mak “biçmek”ten bıç-ak) [Kelime Farsça’ya ve Balkan dillerine de geçmiştir] Bir sap ve kesici bir mâdenî kısımdan meydana gelen kesme âleti: “Kasap bıçağı, ekmek bıçağı, av bıçağı.” Varsın üzerinde bir de bıçak yarası bulunsun (Nâmık Kemal). şeklinde açıklamış.
Sevan Nişanyan ise
"ETü: [ Kaşgarî, Divan-i Lugati't-Türk, 1073]
biçek: as-sikkīn [bıçak] (...) as-sayf [kılıç]
ETü: [ Kutadgu Bilig, 1069]
bıçaḳ tartma anda kötürme süŋük [bıçak çekme orda ve kemik taşıma?]
<< ETü bıçak/biçek kesme aleti << ETü *bıçġak < ETü bıç- +(g)Ak" şeklinde kelimenin etimolojisini vermiş.
İnternetten erişilebilen bir başka etimoloji sözlüğü
"Tarihte En Eski Kaynak
biçek/bıçak "aynı anlamda" [ Divan-i Lugat-it Türk (1070) ]
Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.
Kelime Kökeni
Eski Türkçe biç- veya bıç- fiilinden +gAk sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için biç- maddesine bakınız." şeklinde bir açıklamaya yer vermiş. Buradan hareketle tara- fiilinden tarak ne kadar makul ise biç/bıç kelimesinden bıçak da o kadar makul. Videodaki açıklama en fazla etkili bir matafor olabilir. Son olarak yukarıda yapılan bir açıklamalardan biri için: a/e sesi dilimizde hiçbir zaman yardımcı ses olarak türümez, tara fiili k yapım ekini alırken biç fiili ek ekini alır. Ekler aynı işlevde ekler.
Saygılarımla.