Bıçak Sanatı - Forum

21 cm bıçak 4 mm oluyor da Türkiyede 36 cmlik bıçak nasıl 3.5 mm oluyor ?

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Bu bir serzeniştir gayet ciddidir


Türkiyede üretilen avbıçakları ve bowie tarzı büyük bıçaklar neden 3.5 mm üretiliyor ?


‎1 yıldan fazla bir süredir hem Face'deki bıçak gurublarımızda hem diğer bazı bıçak forumlarında Türk bıçakseverlerini dünyadaki en son bıçak teknolojileri hususunda bilgilendirerek  bıçakta çeşit ve kalite beklentisini artırmaya çalışıyoruz
ancak;

 büyük bıçak üreticilerimiz tüm yapıcı gayret ve ricalarımıza rağmen ( bizi nereleriyle dinliyorlarsa) kalite ve çeşidi artırma bıçakta çıtayı yükseltme hususunda pek oralı değiller anlaşılan...
 
dışarıda 21 cmlik bıçak bile Aus 8 çelik olmasına rağmen  en az 4 mm et kalınlığına sahip iken Türkiyede 36 cm boyunda  ağır hizmet bıçağı olan Türk özel kuvvetlerinin de kullandığı bowie tarzı büyük bıçaklar  neden 3.5 mmyi aşamıyor   

100 yıldır bıçak üreten firmalar yanlış biliyor da biz mi ? herşeyi iyisini  biliyoruz

onlar çelik teknolojisinin en son gelişmelerini takip ederken en son yüksek teknolojik çelikleri kullanırken yanlış yapıyor da
biz 1980lerin teknolojisi olan 440 C de ısrar etmeye devam ederek biz mi? doğrusunu yapıyoruz

biz bunu yaptık sizler bunu eşşek gibi kullanmaya mecbursunuz mu? denmek isteniyor
« Son Düzenleme: 01 Temmuz 2011, 22:16:00 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
bayley knife 21 cm 4 mm



SOG Seal Pup Elite 24 cm  4 mm



ASKERİ AMAÇLI AĞIR HİZMET BIÇAKLARI

bu bıçağın kalınlığı 6.7 mm


« Son Düzenleme: 01 Temmuz 2011, 22:08:29 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye

bu bıçağın kalınlığı  6mm ağırlığı 850 gram



bu bıçağın kalınlığı  6mm ağırlığı 507gram




Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

piri reis

  • ***
  • 248
  • Burak Aydın
  • Meslek: yeni mezun
  • Yer: istanbul
hocam dogru bir noktaya temas etmişsiniz
kendi şansını kendin yarat ...

Erdal ATASOY

  • ***
  • 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA

Yusuf hocam bi konu ancak bu kadar net ve öz anlatılr. Bu konuda teşekkür ederim.
Bizim ilk öncelikli sorunumuz: Ozanında dediği gibi '' Atınız altın amma biraz ayarı düşük altınız'' Öncelikle kalbimizi düzeltmemiz ve ticari ahlakımızı düzeltmemiz gerekir. Adam bıçak üretmiş satılsında ne olursa olsun zihniyetine sahip. Empati yapmamız gerekir bu bıçağa acaba ben sahip olmalımıyım diye oturup bi düşünmek gerekir. Madem ben kaliteli bıçağa sahip olmak istiyor isem benim müşterimde kaliteli bıçak sahibi olmalıdır.
Birde maalesef çelik konusunda büyük sıkıntımız var maalesef kendi adıma konuşayım çelik bulamıyorum. Bu gün Bursa da bir kaç çelik tüccarı ile görüşme yaptım adamlarda ki çekik parkuru belli 420 C  bunun dışında çelik bulmanız büyük bi muamma.
Ağır hizmet bıçakları yada o tür bıçakların et kalınlığının en az 5mm olması taftarıyım hem mukavemet hemde tabiri caizse okkalı bıçak olması nedeni ile vede göze hitab açısından bu tür bıçakların 5mm altına düşmemesi en uygunudur bana göre Yusuf Kardeşim.

Nacizane fikrimdir. Saygılar..

Bu boydaki bıçaklarda bu denli kalınlıklara neden gereksinim duyuluyor. Manivela mantığıyla kullanılması gereken yerler mi var acaba? merakımdan soruyorum.  Zamanında bir ağır hizmet bıçağı yapmıştım http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/agir-hizmet-bicagi/msg1035/#msg1035 , en kalın yeri 12 mm idi ama biraz önce yeniden baktım alamet bir şey, çok pratik değil yani.

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
 bizim için 4 mm et kalınlığındaki bir bıçak bile ağır hantal ve aşırı abartılı olabilir

ancak;

bizim avcı yada kampçı olarak bıçaktan beklentilerimizle 
Türk Jandarma  Özel Kuvvetlerin mensuplarının
yada SAS SAT Komandolarının bıçaktan beklentileri aynı değildir.

bizim için bir bıçağın kesmesi yeterli iken  bu kuvvetler için sadece bıçağın kesmesi yeterli bir özellik değildir
farklı yerlerde farklı amaçlarla da (survival ,tactical) bıçak kullanımı beklentilerini karşılayacak dayanıklıkta ve yüksek sertlik ve esneklilte olmalıdır

Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Berke Boyacı

Bu boydaki bıçaklarda bu denli kalınlıklara neden gereksinim duyuluyor. Manivela mantığıyla kullanılması gereken yerler mi var acaba? merakımdan soruyorum.  Zamanında bir ağır hizmet bıçağı yapmıştım http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/agir-hizmet-bicagi/msg1035/#msg1035 , en kalın yeri 12 mm idi ama biraz önce yeniden baktım alamet bir şey, çok pratik değil yani.
Sefa hocam senin bir HSS bıçak vardı bahçe işleri için yapmıştın. O sanki daha iyiydi ağır hizmet için...

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Bu boydaki bıçaklarda bu denli kalınlıklara neden gereksinim duyuluyor. Manivela mantığıyla kullanılması gereken yerler mi var acaba? 
 

yerine göre kürek yerine göre levye....

şimdi bide olaya şöyle bakmak lazım
12 cmlik bıçak 2 mm olursa 35-40 cmlik bıçağın kaç mm olması gerekir ?

24 cm 4 mm...
36 cm 6 mm...
48 cm 8 mm..




bıçağın boyu ve et kalınlığı doğru orantı olarak artmalıdır   

uzunluk artıkça esneme de artar  ;)
« Son Düzenleme: 01 Temmuz 2011, 23:16:16 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Ejder

  • ***
  • 152
Bu güvenlik güçleri tarafından kullanılan bıçaklar nasıl olmalı? ihtiyaç ne ? konusu yabancı forumlarda da sıklıkla konusuluyor.Ancak sonuç ortak; KaBar ve benzeri bıçaklar.... Taşıması hafif, ucuz olması gibi sebepler asıl belirleyici oluyor sanırım.
Kalın etli, tank gibi bıçaklar, güzel reklamla bizim gibi bıçak meraklıları için karşı konulmaz oluyor.Muhtemelen bu bıçakların asıl müşterileri bizleriz :)

Bu boydaki bıçaklarda bu denli kalınlıklara neden gereksinim duyuluyor. Manivela mantığıyla kullanılması gereken yerler mi var acaba? merakımdan soruyorum.  Zamanında bir ağır hizmet bıçağı yapmıştım http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/agir-hizmet-bicagi/msg1035/#msg1035 , en kalın yeri 12 mm idi ama biraz önce yeniden baktım alamet bir şey, çok pratik değil yani.
Sefa hocam senin bir HSS bıçak vardı bahçe işleri için yapmıştın. O sanki daha iyiydi ağır hizmet için...
Berkeciğim o bıçak bunların dışında, çok kırılgandır öyle zorlamaya manivelaya hiç gelemez kırılır.

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Bu güvenlik güçleri tarafından kullanılan bıçaklar nasıl olmalı?

polis ve askerde bıçak zorunluluğu yok
 
sadece komando birliklerinde ve özel kuvverlerde bıçak taşımak zorunlu
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Ejder

  • ***
  • 152
Bende onu kastetmiştim.Yanlış yazmışım pardon

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye

Öncelikle kalbimizi düzeltmemiz ve ticari ahlakımızı düzeltmemiz gerekir. Adam bıçak üretmiş satılsında ne olursa olsun zihniyetine sahip.

şimdi ben bıçağı alsam sınırlarını aşmadan varile beton bloğa saldırmadan makul şartlarda   zorlayıp kullansam ve...

hasbel kader  kırsam

onu da internette paylaşsam firma duygusal düşünür  markaya hakaretten bizi hemen mahkemeye verir 

halbuki öyle olmamalı
« Son Düzenleme: 01 Temmuz 2011, 23:35:07 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
mesela bu özellik
sert cisimleri kırmak için
türkiyede yerli hangi bıçakta var

 
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

meteoravcısı

  • ***
  • 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
özel kuvvetlerde bıçağı levye olarak mı kullanacaklar yada tornavida yerine mi? Yada sizin 3 - 5 sene özel kuvvetler tecrübeniz var da ona dayanarak mı kalın bıçak istiyorsunuz? Şimdiye kadar kaç tane 4mm bıçak kırdınız kullanırken? Beyenmediğiniz 440c den yapılan bir bıçağı uzun süre kullanıp bir olumsuzluğunu mu gördünüz? Cümlelerim biraz sert olduysa kusura bakmayın. Ama sizin yazdıklarınızdan sanki bu konularda böyle deneyimleriniz var sonucu çıkıyor.

ugurcan_20

  • ***
  • 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
sizin 3 - 5 sene özel kuvvetler tecrübeniz var da ona dayanarak mı kalın bıçak istiyorsunuz?

ben özel kuvvetler mensubu yada emeklisi değilim ,
ama yaptığım araştırmalar ve yurt dışında bu amaçla üretilen  bıçakları incelediğimizde bu sonuca ulaştım

bunu anlamak için kullanıp kırmam yada özel kuvvetler mensubu olmam gerekmiyor

dünya değişiyor ve gelişiyor 
bilgi çağında insanlar internetle bilinçleniyor
ve artık

"yaptım oldu"

"elimizde olanı bu"

"biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu"
 
"canın isterse al"

gibi lafların dönemi sona erdi bile 
« Son Düzenleme: 02 Temmuz 2011, 00:18:57 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Bıçağın boyu ve kalınlığı birbirine doğrudan bağlı değildir.

Cold Steel'in "bolo machete"si 41,5 cm'lik boyuna rağmen yalnızca 2 mm'lik et kalınlığına sahipmiş.


(Bkz.)

Halbuki Cold Steel'in "trailmaster" denen bıçağı 37 cm boya ve 8 mm kalınlığa sahip imiş.


(Bkz.)

E, o zaman 3,5 mm çok da abes değil. Bana sorarsanız asıl 8 mm, 10-12 mm çok abartılı... Çok çok ensiz bir bıçaksa istediğiniz belki...

Ha, 3,5 mm tercihini mi savunuyorsun, bu savunulacak bir kalınlık mı derseniz o da değil... Anladığım kadarıyla bizdeki üreticiler her bir kalınlıktaki sacdan minimum miktarda sipariş verip tonlarca çeliğe para bağlayamamış olabilirler ve bir tercih yapmak zorunda kalmışlar diye düşünüyorum.

Kafamdaki bir soru: "Bu en kalınını yapma yarışının nedeni nedir?" Yanıt da muhtemelen Amerikan düşünce yapısına göre büyüğün daha iyi olduğu anlayışından geliyor. Daha büyük, daha ağır, daha pahalı, daha uçuk olan ürünler Amerikan müşterisini çok zaman avlayabiliyor. Bıçakta ve diğer silahlarda bir de ne kadar çirkinse o kadar iyidir mantığı da pirim yapıyor.

Peki kalın olunca iyi mi oluyor? 4 mm kalınlıkta namlusu olan ama sırtına iki üç kere öteki bıçakla tık tık vurulan D2 çakı kırılıyorsa demek ki kalınlık bir çok ticari üründe sadece bir görüntüdür. (edit: 4 mm bir çakı için kalın bile demeye çalışıp kendimi net ifade edememişim...)

Çeliğin geliştirilme yılı konusunda da eski - yeni diye bir ayrım bence çok da manalı değil. Tabii ki eskisinden daha iyisini bulmak mümkün ama bazen de bir problemi gerçekten iyi çözünce çözümün kaç yıl önce geldiği fark etmiyor. Mauser sürgüsü o kadar eski bir tasarım ama herkes yine onu övüyor.

Son olarak, Dünya şöyle yapıyor falan diyoruz da, savaşların kılıçla kazanıldığı yıllarda kullanılan bıçak ve kılıçların kalınlığı ne kadardı?
« Son Düzenleme: 02 Temmuz 2011, 01:30:57 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
karşılaştırma güzel ama o bolo maşeta ince dal çalı çırpı kesmek için olabilir

ayrıca
 
ben çeşitli süngüleri inceledim hiç 5 mm den incesini görmedim

ki ;

süngü asıl kesmek için değil delmek için tasarlanmış 
 

savaşların kılıçla kazanıldığı yıllarda kullanılan bıçak ve kılıçların kalınlığı ne kadardı?

o konuda dünyada bir çalışma olabilirmi bilmem ama türkiyede olmadığına eminim
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...