Bıçak Sanatı - Forum

yapay hamon yapıcam fikir lazım

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: yapay hamon yapıcam fikir lazım
« Yanıtla #20 : 01 Temmuz 2011, 20:45:44 »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #21 : 02 Temmuz 2011, 02:49:50 »
oje sur , agiz kismini asitle
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #22 : 02 Temmuz 2011, 03:16:35 »
oje sur , agiz kismini asitle

işe yararmı,aslında işçilik olarak daha kolay olur oje olarak şeffaf renksiz olur sanırım hem leke bırakmaz,asit olarak ne marka önerirsiniz nerden alınır,birde kaç dakika asidi bekleteyim

merttt9

• 1419
« Yanıtla #23 : 02 Temmuz 2011, 04:00:25 »
kafana gore hamon cizgisini sirt tarafina dogru 1cm kadar oje sur iyice donsun, acikta kalan agiz kismina nitrik asiti fircayla sur , bekle ,  yika . ojeyle oynamadan kontrol et. olmamissa bir daha yap. en son ojeyi asetonla sil. asit etkisi devam etmesin diye de sabunlu suya batir . kurula , yagla
sağol deneyeyim umarım pas yapmaz  :2up

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
  • Meslek: Geleneksel Japon savaş sanatları eğitmeni
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #24 : 02 Temmuz 2011, 15:31:02 »
Asit olarak basitçe sirke kullanabilirsin..kaynat ve sıcakken sür. Ucuz bol asitli bir sirke kullan, içine de bir damla bulaşık deterjanı koy. Asitleme işlemi bitince muhakkak karbonatlı su ile o bölgeyi sil yoksa asit işlemeye devam edebilir.
Tüm bunlar sonuçta sana sahte bir Hamon verecek...gerçeğini dene derim.
Ölümü gülerek karşıla!

merttt9

• 1419
« Yanıtla #25 : 02 Temmuz 2011, 16:43:00 »
teşekkürler ercan hocam
bende bugün çarşıyı gezdim nitrik asit bulmak zordu bu verdiğiniz yöntemi denicem

merttt9

• 1419
« Yanıtla #26 : 02 Temmuz 2011, 22:42:20 »
deterjanlı sirke kaynattım sürdüm ama sürer sürmez sanki sıvı kayboldu gibi bu yüzden selpağı sirkeye batırıp hem sürdüm hemde çeliğin üzerinde sirkeli selpağı bekletiyorum üzerine bıraktım duruyor şu an 40 dakıka oldu ama henüz iz görmedim ara ara selpağı kaldırıyorum görüntüde yok,acaba daha uzun süremi bekleteyim yoksa karbonatla yıkayıncamı ortaya çıkıcak

merttt9

• 1419
« Yanıtla #27 : 03 Temmuz 2011, 00:32:26 »
deneme amaçlı kaşık kullandım el alışkanlığı olsun test olsun diye
tam olarak 2 saat beklettim ama hiç bir şey olmadı,galiba çeliğin türünden dolayı olması lazım öyle dimi

« Yanıtla #28 : 03 Temmuz 2011, 01:21:01 »
tabi ki kaşık 18/10 cr, ni olmasaydı denemen başarılı olurdu. "deneme" adı üzerinde "aynı" malzemeden olmalı ki bir fikir versin.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #29 : 03 Temmuz 2011, 01:33:03 »
baktım 18/10 cr= paslanmaz çelik  :)
paslanan bişi bulayım yine yapayım  :2up

merttt9

• 1419
« Yanıtla #30 : 03 Temmuz 2011, 04:03:14 »
tamamdır selpağı tam 2 saat boyunca paslanır çeliğin üzerinde beklettim hiç kaldırmadım
bu bıçağı zımparalamadım yani kirli vaziyette deneme yaptım test olduğu için zımparasız,ama 2000 kum zımparalıyken daha iyi olabilir
sanırım daha belirgin hamon oluşmaz,daha belirgin için kil ve ocak lazım şimdi daha iyi anlıyorum,oda ışığında bazen hamon çizgisi belli olmuyor ancak ışığı arkamıza alırsak o zaman ara ara hamon görünüyor,yani zayıf ama güzel oldu
teşşekürler  :2up

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #31 : 03 Temmuz 2011, 14:43:33 »
Devam! Unutma, paslanmaz çelikte sonuç alamazsın!
Ölümü gülerek karşıla!

merttt9

• 1419
« Yanıtla #32 : 03 Temmuz 2011, 15:16:57 »
Devam! Unutma, paslanmaz çelikte sonuç alamazsın!

:2up

merttt9

• 1419
« Yanıtla #33 : 03 Temmuz 2011, 23:36:16 »
şu hamonlara bayıldım eklemeden geçmeyeyim dedim,hele 2 ci resimdeki hamon sigara dumanı gibi

merttt9

• 1419
« Yanıtla #34 : 04 Temmuz 2011, 00:03:48 »
bu sefer diğer tarafına yaptım
bugün sirkeyi kaynatıp sıcak sıcak selpakla üzerine koydum beklettim 1 saat durdu
daha sonra yine sirke kaynattım 2 ci kez tekrar ettim bu sefer 4 saat boyunca sirkeli selpak çelik üzerinde durdu,4 saat sonunda selpağı kaldırdığımda paslanmış olduğunu gördüm ama paslar selpakla kolayca silindi yani üzerine yapışmamış
yine sirke kaynatıp 3.cü kez üzerinde beklettim bu sefer 2 saat durdu,aralıksız olarak 7 saat yaptım

iz güzel belirdi,yalnız biraz kılcal lekelerde oluştu sanırım sirkeli selpağı üzerinde beklettiğim için olabilir,yani sürüp biraz beklemek daha iyi olabilir birde öyle denemek lazım,ayrıca elektrik bantı sızma yapmış bu yüzden taşmalar oluşmuş,birde oje ile denemem lazım

bir ara üst resimdeki s harfi gibi olan hamon modelini denemek istiyorum bıçağın sırt ve ağız kısımlarını oje yapıp,sadece orta kısımda S harfi gibi boşluk bırakıp denicem

« Son Düzenleme: 04 Temmuz 2011, 00:08:04 Gönderen: merttt9 »

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
« Yanıtla #35 : 04 Temmuz 2011, 00:21:58 »
Helal olsun , japonlar bir hamon yapana kadar adamların alnının damarı çatlıyor , sen 7 saatte işi çözdün abi . . . :)) :2up
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #36 : 05 Temmuz 2011, 12:34:56 »
bir iki gündür düşünüyorum,bu sirke ile yaptığım hamonda,bıçağı 80 kumdan 2000 kuma kadar zımparaladım ve hamon falan kalmadı silindi gitti bu kısmını anladım bu tamamdır ama
mesela çelik şekillendi su verildi daha sonra kil sürüp fırınlandı hamon ortaya çıktı diyelim,bu çeliği zımpara ile parlatmak gerekicek o zaman yapılan hamon silinmezmi..
veya
çelik şekillendi su verildi daha sonra zımpara ile parlatıldı ve sonrasında kil sürüp fırınlanırsa o zaman çelik kirli kalır,yine zımpara yapmak lazım
ben bu kısmı anlayamadım

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #37 : 05 Temmuz 2011, 15:31:50 »
Çeliğe su verilirken kil sürülüyor. Sonrasında zımparalanıyor , tertemiz olduktan sonra asit ortamında hamonun belirginleşmesi sağlanıyor. Asit+ ince zımpara+ Asit+ ince zımpara+ Asit+ ince zımpara şeklinde sertlik farkından yaralanarak hamon ortaya çıkıyor.

« Yanıtla #38 : 05 Temmuz 2011, 16:31:25 »
Mert hamon ısıl işlem sırasında oluşan bir dokusal farklılık, dolayısıyla çeliğin yapısı ya da dokusu zaten o halde, bu işlemlerle sadece onu ortaya çıkarıyorsun, var olmayan bir şeyi ortaya çıkarmıyorsun.

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #39 : 05 Temmuz 2011, 16:48:01 »
Mert hamon ısıl işlem sırasında oluşan bir dokusal farklılık, dolayısıyla çeliğin yapısı ya da dokusu zaten o halde, bu işlemlerle sadece onu ortaya çıkarıyorsun, var olmayan bir şeyi ortaya çıkarmıyorsun.
+1
Gerçek Hamon yapmak metalin ağız kısmının daha sert bir çeliğe dönüştürme işleminin gözle görülebilir hale getirilmesidir. Bu yüzden sen sahte Hamon yaparak ancak kozmetik bir görüntü elde edersin...çeliğin değişmesi söz konusu olmaz.
Ölümü gülerek karşıla!