Bıçak Sanatı - Forum

Dövme tekniği ipuçları ve Yakut bıçak yapımı

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Dövme tekniği ipuçları ve Yakut bıçak yapımı
« : 04 Aralık 2019, 11:47:48 »
https://www.youtube.com/watch?v=hKo3nrtWR5o

https://www.youtube.com/watch?v=XU0dFP791XE

Rus bir bıçakçının 2 part halinde Yakut bıçağı yapım videosunu yukarıda paylaştım. Anlatım Rusca fakat gerek göstererek gerek çizerek dövme teknikleri hakkında detaylıca ipuçları veriyor. Bildiğimiz 8-10 dakikalık hızlı çekim ve arka planda müzik olan videolardan değil yani. Biraz uzun ve konuşmaları anlamayınca sıkıcı olabiliyor fakat en azından benim gibi yeni başlayanlar için bolca faydalı bilgiler mevcut. Sesi kapatıp hızlı çekime de alabilirsiniz. :D İlginizi çeken bir bölüm olduğunda yavaşlatıp inceleyebilirsiniz.

seckin.yaman

• **
  • 152
  • Meslek: Teknisyen
  • Yer: Ankara
Ynt: Dövme tekniği ipuçları ve Yakut bıçak yapımı
« Yanıtla #1 : 04 Aralık 2019, 13:38:36 »
Teşekkürler Orkun Bey

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 04 Aralık 2019, 20:17:05 »
Bu bıçağı forumdan çoğu usta çok güzel yapabilir. Ama bu bıçağın Türkiye'deki talihsizliği mevzuat.
Oysa kesmesiyle, işleviyle harika. Falçata niyetine kullanılabilir.
Elimin altında sürekli kullandığım tek bıçak. (Mesala diğer bıçaklar bu kadar güzel kabak soymuyor.  :) )

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #3 : 05 Aralık 2019, 08:16:34 »
Bu bıçağı forumdan çoğu usta çok güzel yapabilir. Ama bu bıçağın Türkiye'deki talihsizliği mevzuat.
Oysa kesmesiyle, işleviyle harika. Falçata niyetine kullanılabilir.
Elimin altında sürekli kullandığım tek bıçak. (Mesala diğer bıçaklar bu kadar güzel kabak soymuyor.  :) )

Kabak soymak? ??? Wow!
Tek taraflı taşlama ile kullanışı nasıl ben de çok merak ediyorum aslında hocam. Instagram'da takip ettiğim bir Rus Çok güzel örneklerini yapıyor, hatta paslanmazdan yapıp dövme görünümü veriyor. Onu da nasıl becerdiğini ayrıca merak ediyorum. Bu CPM-3V mesela ::)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2019, 13:14:04 »
Elin oğlu Allah var güzel yapmış.

Ama kendi yaptığım şekli yazayım.
Taşlamayla oyduktan sonra kalıpçı taşlama karbür ucunu matkaba takarak biraz dik vaziyette rastgele uyukcuklar oluşturuyorum.
Tabi matkabın tutunma eğilimi nedeniyle kayma oluyor. İstenen de o zaten. Ardından kalın kum sünger zımpara ile güzelce zımparılıyorum. Isıl ilşemin ardından 1500 ve üzeri zımpara ile hafifce zımparalıyorum. Tümsekler belirginleşiyor. O kadar. Farklı çaplarda karbür uç kullanılabilir. Benimkinin çapı 8 mm.
Daha önce paşlaşmıştım. Bunda iç bükey tarafını dövmüştüm ama istidiğim gibi olmamıştı. Söylediğim yöntemle izler açmıştım.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13690.0

« Son Düzenleme: 05 Aralık 2019, 13:29:54 Gönderen: dela »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2019, 13:57:27 »
Başlığı hatırlıyorum hocam, bıçak da çok güzeldi. Oyma kısmını anladım. Peki dövme kararması gibi karartma nasıl yapılabilir? Sırf bu iş için ben de Sleipner aldım, yarın kesip başlayacağım nasipse.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2019, 14:21:44 »
.......... Peki dövme kararması gibi karartma nasıl yapılabilir? Sırf bu iş için ben de Sleipner aldım, yarın kesip başlayacağım nasipse.

Karbon çelikleri için biraz kolay. Yağda ısıl işlem yapıyorsan zaten kararır. Suda yaparsan da meneviş öncesinde yanık motor yağını iç bükey tarafa bir bez yardımıyla sürüp menevişi öyle yaparsın.

Yakut bıçaklarını genelde karbon çelikleriyle yapıyorlar. Orjinalleride öyle. Benim araştırdığım kadarıyla da 15n20 çok kullanılıyor.
Sleipner ısıl işlemden temiz gelecektir. Bu kısmı ustalar hatam varsa düzeltsin. Atıyorum suyu eğer kaçmazsa iç bükey tarafa yağ sürüp yarım saat 200 derecede fırında bekletilebilir (mi?) Yada yine yağ sürülüp pratik pürmüzlerle yağ yakılabilirmi?  ::)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #7 : 05 Aralık 2019, 16:30:20 »
Silah boyasıyla, mesela Ballistol Klever Quick, aynı görünüm verilebilir mi acaba?

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #8 : 06 Aralık 2019, 16:54:26 »
Spiral taş ve normal matkep ucuyla böyle saçma birşey oldu. :D Kalıpçı taşlama ucu bulayım ben en iyisi. :-\

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #9 : 06 Aralık 2019, 17:05:07 »
Başlangıç olarak gayet iyi.   :)

İlk yaptığımı bende böyle yapmıştım.  :D İlk elin günahı olmaz.

Uçlar karbür freze diye de geçiyor. Yuvarlak başlı olan.

Bir de sap kısmını düz 12 mm olarak kes. Namlu ile olan birleşme yerini kolay
kırılmaması için eğelerdeki gibi yuvarlak yap. Ahşabı 12 lik ağaç matkabıyla
delersen namluyu oturtmak için ahşapta elle oyulacak çok az yer kalır. 12 lik kavelayı ikiye bölüp
kama olarak çakarsın daha kolay olur. Tabi epoksiyle.
Orjinalleri de kamayla sapa sabitleniyor.
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2019, 17:21:41 Gönderen: dela »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #10 : 16 Aralık 2019, 08:59:25 »
Dövme teknikleriyle ilgili denk geldiğim farklı 2 videouyu daha belki birinin işine yarar diye burada paylaşıyorum. Hem aynı başlık altında toplayıp bütünlük olsun, daha sonra aradığımda hepsini birden bulabileyim diye kendime bir index oluşturmuş olayım.

İlk video Forged in Fire'a da katılmış olan bir yarışmacı,  Josh A. Weston'a ait. İngilizce anlatımlı bir video. Benim de daha önce yaptığım birçok hata(balık dudağı şeklinde uç, muz şeklinde profil) ile nasıl başedilir onları anlatıyor. Benim bile anlayabileceğim kadar basit anlatmış. Yeni başlayanların kesin işine yarayacaktır. İsteyen olursa vasat İngilizce'mle altyazı ayarlamaya çalışırım. Gerçekten faydalı olacağına inanıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=dilC3IjXoDo

İkinci video anlatımsız sadece görsel. Düz lamadan hiçbir kesim yapmadan sadece döverek nasıl bıçak şekli verilir, onu gösteriyor. Bu videoda tekniğin gerçekten önemli olduğunu daha iyi anladım. Adam oyun hamuruna şekil verir gibi çeliği şekillendirdi. :) Hayran kaldım...

https://www.youtube.com/watch?v=Rim5rO1iAC0

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #11 : 16 Aralık 2019, 23:15:27 »
https://www.scribd.com/document/330304784/PB-Uddeholm-Sleipner-English

Sleipner ile ilgili geniş çaplı bilgi bu içerikte var. 1020 derece ile ısıl işlem ardından 500 derece civarında meneviş ie (2+2 saat) iyi sertlik alıyor. Buda demekki 200 derce gibi bir sucaklığa ani çıkıp kendiliğinden inmekle sertlik kaybı olmaz.  Çoğu bıçağım bu çelikten. Kendi tecrübelerim ve yerli yabancı sitelerden araştımalarım da bu yönde. Mesela bir karbon çeliği ni yiksek devirli bir bant zımparda ısıl işlem sonrası bileme veya ağız açma özenli bir şekilde ısınmaya dikkat edilmez ise suyu kaçar. Bu çelikte belli ısılara kadar tahammül var. Isıtarak meneviş rengi verebilirsiniz. Ancak macera aramaya gerek yok. Pamuklu çubuğa bandıracağın porçözü çukurda gezdirsen çukur kararacaktır.

Ayrıca şöyle bir gözlemim oldu. Sanki yüksek sertlikte çelik asit karatmaya sanki daha fazla cevap veriyor. Veya şöyle bir durum farklı sertliklerde farklı cevap mı desek bilemedim. Tabi bunlar benim gibi çok az sayıda bıçak yapmış biri için kesin bilgi değildir. Karartma işini iyi yapan ustalarımız bu konuda bizleri aydınlatırsa sevinirim.
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2019, 23:17:09 Gönderen: CENGaver42 »
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #12 : 16 Aralık 2019, 23:35:48 »
Cengiz.
Porçözle sleipneri karartmayı denedin mi? Svarker 21 direnmisti.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #13 : 17 Aralık 2019, 01:54:37 »

Ayrıca şöyle bir gözlemim oldu. Sanki yüksek sertlikte çelik asit karatmaya sanki daha fazla cevap veriyor. Veya şöyle bir durum farklı sertliklerde farklı cevap mı desek bilemedim. Tabi bunlar benim gibi çok az sayıda bıçak yapmış biri için kesin bilgi değildir. Karartma işini iyi yapan ustalarımız bu konuda bizleri aydınlatırsa sevinirim.

Kesinlikle doğru bir gözlem, asitle karartmada koyuluk sertlikle doğru orantılı oluyor  ;)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #14 : 17 Aralık 2019, 02:14:43 »

İkinci video anlatımsız sadece görsel. Düz lamadan hiçbir kesim yapmadan sadece döverek nasıl bıçak şekli verilir, onu gösteriyor. Bu videoda tekniğin gerçekten önemli olduğunu daha iyi anladım. Adam oyun hamuruna şekil verir gibi çeliği şekillendirdi. :) Hayran kaldım...

Adam kesinlikle işin ustası fakat canımı sıkan dövme yaptığı çekiçle baskı çekicinin arkasına da vuruyor  ::) bana  göre yanlış bir hareket dövme çekicini başka sert bir malzemeye vurmaktan kaçınmak gerektiğini düşünüyorum, zira çekiçte bozulmalara yol açıyor bu tür hareketler.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #15 : 17 Aralık 2019, 08:07:43 »
Cengiz.
Porçözle sleipneri karartmayı denedin mi? Svarker 21 direnmisti.

Kesinlikle çok güzel karşılık alıyorsun.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #16 : 17 Aralık 2019, 08:44:20 »

Adam kesinlikle işin ustası fakat canımı sıkan dövme yaptığı çekiçle baskı çekicinin arkasına da vuruyor  ::) bana  göre yanlış bir hareket dövme çekicini başka sert bir malzemeye vurmaktan kaçınmak gerektiğini düşünüyorum, zira çekiçte bozulmalara yol açıyor bu tür hareketler.

Evet Soytürk ustam, şimdi sen söyleyince bende farkındalık oluştu.:) İzlerken ben de dövme çekicinin deforme olabileceğini düşünmemiştim.

Sleipner ile ilgili geniş çaplı bilgi bu içerikte var. 1020 derece ile ısıl işlem ardından 500 derece civarında meneviş ie (2+2 saat) iyi sertlik alıyor. Buda demekki 200 derce gibi bir sucaklığa ani çıkıp kendiliğinden inmekle sertlik kaybı olmaz.  Çoğu bıçağım bu çelikten. Kendi tecrübelerim ve yerli yabancı sitelerden araştımalarım da bu yönde. Mesela bir karbon çeliği ni yiksek devirli bir bant zımparda ısıl işlem sonrası bileme veya ağız açma özenli bir şekilde ısınmaya dikkat edilmez ise suyu kaçar. Bu çelikte belli ısılara kadar tahammül var. Isıtarak meneviş rengi verebilirsiniz. Ancak macera aramaya gerek yok. Pamuklu çubuğa bandıracağın porçözü çukurda gezdirsen çukur kararacaktır.

Cengiz hocam çok teşekkürler. Silah boyası almayı düşünüyordum, en azından 120TL vermeden Porçoz'le bir deneme yaparım. Sonrasında silah boyasını düşünürüm.
Bursa'da MKE ve av bayilerini gezdim geçen haftasonu. Sadece tek bir boyamaya işlemine 500TL istediler.:) En azından bir şişe Ballistol ile 20 bıçak boyarım diye kendimi avutuyordum. :D Porçöz yeterli olur inş.

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #17 : 17 Aralık 2019, 11:53:08 »

Evet Soytürk ustam, şimdi sen söyleyince bende farkındalık oluştu.:) İzlerken ben de dövme çekicinin deforme olabileceğini düşünmemiştim.

Cengiz hocam çok teşekkürler. Silah boyası almayı düşünüyordum, en azından 120TL vermeden Porçoz'le bir deneme yaparım. Sonrasında silah boyasını düşünürüm.
Bursa'da MKE ve av bayilerini gezdim geçen haftasonu. Sadece tek bir boyamaya işlemine 500TL istediler.:) En azından bir şişe Ballistol ile 20 bıçak boyarım diye kendimi avutuyordum. :D Porçöz yeterli olur inş.

orkunaydın ustam, silah boyası içeriğinin nitrik asit çözeltisi olduğunu duydum diye hatırlıyorum, zira porçöz de nitrik asitin %30-40 civarı nitrik asite su ilave edilerek seyreltildiğini okumuştum, renginin mavi olması da sanki destekler nitelikte, nitrik asidi, bulduğum kalsiyum ve kristallerin temizliğinde kullanıyorum, hatta geçen hafta 1lt daha almıştım, üstünde denemeler yapabileceğim bir bıçakta deneyip paylaşayım,
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #18 : 17 Aralık 2019, 12:02:04 »
orkunaydın ustam, silah boyası içeriğinin nitrik asit çözeltisi olduğunu duydum diye hatırlıyorum, zira porçöz de nitrik asitin %30-40 civarı nitrik asite su ilave edilerek seyreltildiğini okumuştum, renginin mavi olması da sanki destekler nitelikte, nitrik asidi, bulduğum kalsiyum ve kristallerin temizliğinde kullanıyorum, hatta geçen hafta 1lt daha almıştım, üstünde denemeler yapabileceğim bir bıçakta deneyip paylaşayım,

Sonuçları paylaşırsanız çok sevinirim, teşekkürler. :)

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #19 : 17 Aralık 2019, 12:34:07 »
1060 karbon çeliği nitrik asitten ilk çıktığı hali, yaklaşık 1dk bekledikten sonra,

kararma virüs gibi yayılıyor, :) birkaç kes tekrar başlayıp tamamına yayılıp koyu halde kalıyor ama yıkayınca büyük oranda çıkıyor,

üstteki 5155 çeliği ilk yaptığım bıçak diyebilirim, onun farkı porçözde beklemişti, hala o karartma ile bekliyor,

alttaki bıçağın namlu uç kısmı aside direk daldırma yaptığım hali, kabzaya doğru pamukla hafifçe vurarak kararan kısım, bu bölgeyi pamukla dağıtınca çizgi halinde  izler kalıyor,

ayrıca tüfekler için bir tarif,

Asit karışımları ile yapılan meneviş makbul değildir.
Kaliteli sıcak meneviş için, sodyum hidroksit, sodyum nitrat ve bazı formüllerde az miktarda sodyum nitrit ilavesi hazırlanan çözelti 130 derece civarına ısıtılıp tenizlenmiş parça bu çözeltide 1-2 saat kadar tutulur. Önce bol su sonra sirkeli su ile nötralize edilip tekrar temiz su ile yıkanır, kurutulup yağlanır. Evde uygulanması zor bir yöntemdir ayrıca her iki yöntemde de kullanılan maddeler, çevre ve canlı dokular için çok zararlıdır.
Küçük parçalar veya bölgesel tamir işleri için, cold blue tabir edilen hazır karışımlar kullanılabilir.
bu da biraz daha detaylı sanırım, ama belirteyim alıntıdır, olacaklardan sorumlu değilim :)
Çeliğe mavi boya yapmak
İstenilen çelik parça güzelce temizlendikten sonra aşağıdaki formüle göre hazırlanan mayi içerisine batırıp çıkarılır ve kurumaya bırakılır . Kuruyan bu parçanın üzeri bir çuha parçası ile kuvvetlice ovulur .Bu suretle parlak bir mavi boya elde edilmiş olur .
Formül:
4 gr alkol
29 gr asitnitrik
15 gr sülfat dö kiyivr
130 gr su (mai mukattar),

Bu formül 1977 teknik bilgiler kitabından aynen yazılmıştır.
bu işlem 1980 senesinde babam tarafından denenmiş ve söylediğine göre çok iyi sonuç almış
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....