Bıçak Sanatı - Forum

Tanto avcı

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Tanto avcı
« Yanıtla #20 : 30 Kasım 2019, 23:04:44 »
 :) :) :) :) :)

Yapamasam da en azından denemiş olurum ve bana yeni şeyler öğretir prensibi ve de yoğun gaz  :D etkisiyle
geçmişte elime bir miktar geçen ama hoyratça kullandığım eski esaş eğe arayışına eşe dosta haber salarak başladım.
Bu arada madem ki bu işe kalkıştık bari en azından geleneksel tasarıma yakın olsun diyerek habaki ve tsuba(bu olmayabilir.) yapımıyla ilgili döküman ve malzeme tedarik işine de başladım.
Elimde yarım bir kaç iş var. Bitince başlamayı düşünüyorum. İnşaAllah yapmak nasip olur.  :)

Sağolun.

« Son Düzenleme: 30 Kasım 2019, 23:07:43 Gönderen: dela »

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #21 : 02 Aralık 2019, 00:12:06 »
Saklamakta olduğum bir eğe var. banada eğeleri hoyratça kullanan biri göndermişti. Hamonlu bir tanto için gönderirim. Ancak tsUba olmalı. Senin için nedir ki? Söz ben saya yaparım. Daha ne?
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #22 : 02 Aralık 2019, 08:16:32 »
Günün birinde lazım olur diye, tam habaki yapımına uygun bakır bara saklıyorum.

https://kosano.globalpiyasa.com/tr/urun/izolasyonlu-esnek-bakir-bara-figabara/46223

Ben de bundan gönderebilirim. Zaten bir kiridashi sözüm de vardıya hocam, ikisini beraber gönderebilirim.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #23 : 02 Aralık 2019, 12:04:12 »
Yarısı tamam.  :D
daha ne olsun?
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

« Yanıtla #24 : 02 Aralık 2019, 13:18:50 »

https://kosano.globalpiyasa.com/tr/urun/izolasyonlu-esnek-bakir-bara-figabara/46223

Ben de bundan gönderebilirim. Zaten bir kiridashi sözüm de vardıya hocam, ikisini beraber gönderebilirim.
Orkun, bu bakır baralar ince gelebilir, bana sanki ince bakırları biraraya getirmişler gibi geldi ( esnek olsun diye)

Hocam, Shirasaya Tanto yaparsan ille de habaki ve Tsuba yapacaksın diye bir kural yok, bunlar olmadan da yapabilirsin. Bugün yarın bir örnek paylaşacağım zaten.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #25 : 02 Aralık 2019, 16:32:52 »
Aynen Sefa hocam, esnek olsun diye birkaç tanesini bir araya getirip makaronlamışlar. Ama her biri 2mm kalınlığında. Sizin videonuzda gördükten sonra denk geldi ben de lazım olur bir gün diye saklamıştım.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #26 : 02 Aralık 2019, 17:46:57 »
Saklamakta olduğum bir eğe var. banada eğeleri hoyratça kullanan biri göndermişti. Hamonlu bir tanto için gönderirim. Ancak tsUba olmalı. Senin için nedir ki? Söz ben saya yaparım. Daha ne?

Sağol Cengiz. Kirli çıkıyımdır. Var bende de birkaç tane esaş eğe de w2 çıkarmı bilmem.
Sıkıştığım noktada imdada yetişeceğini biliyorum zaten.  ;) :)

Sağolasın Orkun. Aslında hile yapıp Aliexpresten getirteyim demiştim.  :) İhtiyaç hissettiğim an imdat derim. Çok sağolasın.

Orkun, bu bakır baralar ince gelebilir, bana sanki ince bakırları biraraya getirmişler gibi geldi ( esnek olsun diye)

Hocam, Shirasaya Tanto yaparsan ille de habaki ve Tsuba yapacaksın diye bir kural yok, bunlar olmadan da yapabilirsin. Bugün yarın bir örnek paylaşacağım zaten.

Sağolun Hocam. İlaç gibi oldu bu. Merakla bekliyorum.  :)

Aslında bu kadar destek varken Habakisi ve Tsubası da olsun demeden edemiyor insan.   ::) ::) ::)  (Bu kısmı yoğun gazın etkisi  :D)

« Yanıtla #27 : 02 Aralık 2019, 22:09:16 »
Aynen Sefa hocam, esnek olsun diye birkaç tanesini bir araya getirip makaronlamışlar. Ama her biri 2mm kalınlığında. Sizin videonuzda gördükten sonra denk geldi ben de lazım olur bir gün diye saklamıştım.
Videoyu şimdi yine izledim sayende,  doğru düzgün de görünmemiş valla, iyi çekmemişiz  ::) oradaki kalınlık 1.5 mm ama ben şimdi  3 mm öneriyorum . Bu bakır yumuşak bir metal ve olmadık bir yerine çekiç vs gelince bu girintiyi telafi etmek için tüm yüzeyden talaş kaldırılması gerekiyor. Bu nedenle kalınlığı biraz fazla tutmak olası hatalara pay bırakmak açısından, işi yapana rahatlık sağlar. Ayrıca form verirken de konik form için, kalınlığın biraz fazla olmasında yarar var.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #28 : 27 Şubat 2020, 19:50:07 »
Malzemeleri topladım.
12,5 cm namlu boyu olacak. Biraz küçük ama bu deneme.  :)
Çelik eski bir Esaş eğe.
Isıl işlemden sağ çıkar umarım. Hamon çıkarsa bonus...  ::)

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #29 : 27 Şubat 2020, 20:51:36 »
Konuya uygun olmayacak fakat yine de söyleyeyim. Ağızları gayet düzgün açmışsınız elinize sağlık.

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #30 : 27 Şubat 2020, 22:20:10 »
Malzemeleri topladım.
12,5 cm namlu boyu olacak. Biraz küçük ama bu deneme.  :)
Çelik eski bir Esaş eğe.
Isıl işlemden sağ çıkar umarım. Hamon çıkarsa bonus...  ::)

Geçenlerde forumdan Emrah arkadaşıma bit pazarından esaş eğe alıp göndermiştim. Bana w2 olduğunu söylemişti. Dilerseniz size de gönderebilirim ustam.
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #31 : 27 Şubat 2020, 22:22:50 »
Bu arada söylemeyi unutmuşum, bıçak harika olmuş elinize emeğinize sağlık. :2up

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #32 : 27 Şubat 2020, 22:45:56 »
Konuya uygun olmayacak fakat yine de söyleyeyim. Ağızları gayet düzgün açmışsınız elinize sağlık.

Teşekkür ederim.  :)

.............

Geçenlerde forumdan Emrah arkadaşıma bit pazarından esaş eğe alıp göndermiştim. Bana w2 olduğunu söylemişti. Dilerseniz size de gönderebilirim ustam.

Nazik jestiniz için teşekkür ederim. Ben de biraz bit pazarı ve hurdacı müdavimiyimdir. Biraz da kirli çıkıyımdır.
Desteğin var olmasını bilmek güzel. Yazıyorum bir tarafa.
Sıkıştığım an imdat derim.  :2up

Sağolasın.  :)

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #33 : 27 Şubat 2020, 23:38:11 »
Ne demek ustam, ihtiyacınız olduğu vakit buradayım. Sen de sağolasın.

« Yanıtla #34 : 27 Şubat 2020, 23:55:18 »
Hocam, taşlama hattını aynı şekilde kuyruğun sonuna kadar devam ettirmeni öneririm.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #35 : 28 Şubat 2020, 00:12:38 »
Hocam, taşlama hattını aynı şekilde kuyruğun sonuna kadar devam ettirmeni öneririm.

Sağolun hocam.
Eğeleme rampasında tutunma payı olarak kalmıştı orası. Her ebatta bakır malzeme buldum. Zaten habaki yaparken zorluk çıkarırdı.
Resim çekildikten sonra da 400 kuma kadar perdahını yapıp taşlamayla hallettim.  :)
Karar vermeye çalıştığım 2 şey var.
Şamot harcı yerine şömine mastiği.
Isıl işlemi yağda veya kesintili şekilde suda yapma.  ::)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #36 : 28 Şubat 2020, 08:49:32 »
Hocam eline sağlık, şimdiden çok güzel görünüyor. Tabi en sevdiğim kısım beceremediğim kissaki. :D Ama bu çalışma bence ayrı bir başlığı hakediyor. :2up

Isıl işlem için de bu kadar emeği suda riske atma bence. Hamon manyağı ve ashi takıntısı olan bir arkadaş defalarca deneme yapmasına rağmen en son denemesinde sudan sağ çıkaramamıştı mesela. Onlar zaten mastiğe karşı. Bir sürü renkli renki killeri ayrı ayrı yada beraber denedi, içine kömür tozu karıştırıp denedi, bileme taşı tozu karıştırdı, vs. vs. Eğer o tarafta çalışmalar yapacaksan ve defalarca deneme yapmaya razıyım, yeter ki çözeyim diyorsan bence o zaman suda ısıl işlem denemesi yap. Ama bu bir deneme olmayacak, sonunda nihai ürünü görmek istiyorum diyorsan yağda yap. Mastik, kil yada şamota kıyasla daha fazla sıcak-soğuk farkı oluşturacağı için hamonun oluşmasında yağda daha çok işe yarayacaktır diye tahmin ediyorum.

Takip ettiğim J.Doyle mesela yağda ısıl işlem yapanlardan:
https://farm5.staticflickr.com/4595/38905473922_cd018c18f1_c.jpg

Bu da geleneksel çalışan Yoshindo usta:
https://www.ana-cooljapan.com/contents/craftsmanship/interviews/katana/
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2020, 09:18:22 Gönderen: orkunaydin350 »

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #37 : 28 Şubat 2020, 09:10:26 »
Hocam eline sağlık, şimdiden çok güzel görünüyor. Tabi en sevdiğim kısım beceremediğim kissaki. :D Ama bu çalışma bence ayrı bir başlığı hakediyor. :2up

Isıl işlem için de bu kadar emeği suda riske atma bence. Hamon manyağı ve ashi takıntısı olan bir arkadaş defalarca deneme yapmasına rağmen en son denemesinde sudan sağ çıkaramamıştı mesela. Onlar zaten mastiğe karşı. Bir sürü renkli renki killeri ayrı ayrı yada beraber denedi, içine kömür tozu karıştırıp denedi, bileme taşı tozu karıştırdı, vs. vs. Eğer o tarafta çalışmalar yapacaksan ve defalarca deneme yapmaya razıyım, yeter ki çözeyim diyorsan bence o zaman suda ısıl işlem denemesi yap. Ama bu bir deneme olmayacak, sonunda niha-i ürünü görmek istiyorum diyorsan yağda yap. Mastik, kil yada şamota kıyasla daha fazla sıcak-soğuk farkı oluşturacağı için hamonun oluşmasında yağda daha çok işe yarayacaktır diye tahmin ediyorum.

Takip ettiğim J.Doyle mesela yağda ısıl işlem yapanlardan:
https://farm5.staticflickr.com/4595/38905473922_cd018c18f1_c.jpg

Bu da geleneksel çalışan Yoshindo usta:
https://www.ana-cooljapan.com/contents/craftsmanship/interviews/katana/

Sağolasın Orkun.  :)

Isıl işleme hazır. Zor kısma geldik.
Sonraki 2 fotoyu acemi kağıt çizimini telafi için çektim. :)

Hamonda çok bir iddiam yok.
Deneyelim, görelim bakalım...  :)
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2020, 09:16:42 Gönderen: dela »

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #38 : 28 Şubat 2020, 12:07:58 »

Hamon deyince bir şeyler yazayım dedim. Şeref sağolsun refsanın şamotundan gönderdi.

Karışım 1/1/1 elenmiş şamot, kömür, ezilmiş bileme taşı tozu(elenmiş deniz kumuda olur zannımca).

"Temel tarif yaklaşık 1: 1: 1 oranında normal kil, taş tozu (cilalama işleminden kaydedilen) ve kömür tozudur. Kil, bir arada ve bıçakta tutulması için yapışkanlık sağlar, taş kururken büzülmeyi önler ve kömür, ısı genleşmesi nedeniyle yangında dökülmeyi önlemeye yardımcı olur." - Crossedheat Forge
http://islandblacksmith.ca/process/yaki-ire-clay-tempering/

Hamonu belirginleştirmek için 5 bin kum perdah yaptım. %3 nitrik asit ile kararttım. 2 bin kuma yakın bir bileme taşı pastasıyla(iki bileme taşını birbirine sürterek çıkarılan çamurumsu yapı) ovdum. Tekrar asitledim ve krom oksit ile ovdum. Son olarak çam kömürü ile ovdum.

80-90 dereye ısıtılmış suda sertleştirdim. Size iyi şanslar dilerim.
Suya daldırıp 3 saniye suda çıkartıp 2 saniye dışarda ardından tekrar suya daldırıp soģuyana kadar bekleyip kesintili sertleştirmede bir seçenek.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #39 : 28 Şubat 2020, 12:56:36 »

Hamon deyince bir şeyler yazayım dedim. Şeref sağolsun refsanın şamotundan gönderdi.

Karışım 1/1/1 elenmiş şamot, kömür, ezilmiş bileme taşı tozu(elenmiş deniz kumuda olur zannımca).

"Temel tarif yaklaşık 1: 1: 1 oranında normal kil, taş tozu (cilalama işleminden kaydedilen) ve kömür tozudur. Kil, bir arada ve bıçakta tutulması için yapışkanlık sağlar, taş kururken büzülmeyi önler ve kömür, ısı genleşmesi nedeniyle yangında dökülmeyi önlemeye yardımcı olur." - Crossedheat Forge
http://islandblacksmith.ca/process/yaki-ire-clay-tempering/

Hamonu belirginleştirmek için 5 bin kum perdah yaptım. %3 nitrik asit ile kararttım. 2 bin kuma yakın bir bileme taşı pastasıyla(iki bileme taşını birbirine sürterek çıkarılan çamurumsu yapı) ovdum. Tekrar asitledim ve krom oksit ile ovdum. Son olarak çam kömürü ile ovdum.

80-90 dereye ısıtılmış suda sertleştirdim. Size iyi şanslar dilerim.
Suya daldırıp 3 saniye suda çıkartıp 2 saniye dışarda ardından tekrar suya daldırıp soģuyana kadar bekleyip kesintili sertleştirmede bir seçenek.

Sağolasın.
Açıklama süper.  :2up
Bıçakta hamon da süper  :2up

Ama paşlaştığın resmi görünce tırstım açıkcası.  :D

Bu arada eğenin marka neydi?