Bıçak Sanatı - Forum

ikisi bir arada

oğuzhan okudan

• 59
  • Meslek: orman bölge şefi
  • Yer: antalya
ikisi bir arada
« : 30 Haziran 2011, 11:56:14 »
formu takip etmeme rağmen uzun süredir aktif olamadım bu yüzden hepinizden özür dilerim.
tabi bıçak yapımı konusunda da çok aktif olamama  rağmen yine de birkaç bıçak yaptım  ve yapım aşamasını fotorafladım .
şimdi ilk ikisinin yapım aşamalarını ve edindiğim izlenimleri sizlerle paylaşacağım.

oğuzhan okudan

• 59
Ynt: ikisi bir arada
« Yanıtla #1 : 30 Haziran 2011, 12:23:01 »
bıçakların ana gövdesini motorlu testere palasını avuç taşlama ile kesip işleyerek yaptım(sulu çelik olduğu için matkapla profil çıkmak neredeyse imkansız )  etkalınlı 5mm çeliğin cinsini bilmiyorum ama paslanmaya dirençli olmaya bir  kabon çeliği olsa gerek

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #2 : 30 Haziran 2011, 12:27:02 »
yalnız o testere palasının dış çevresi zincir yatağı çelik ortası sankş aliminyum alaşımlı çelik diye biliorum 
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 30 Haziran 2011, 12:27:34 »
kolay gelsin usta tam benim tarz yapıyorsun merakla bekliyorum rambo bıçağına benzettim

oğuzhan okudan

• 59
« Yanıtla #4 : 30 Haziran 2011, 12:37:31 »
sap için bowie  tarzı olan bıçakta sakız (pistacea) kısa avbıçağı tarzı olanda sanırım gürgen ( koltuk  kolçağı) kullandım

oğuzhan okudan

• 59
« Yanıtla #5 : 30 Haziran 2011, 12:39:41 »
sapları nitrik asitle dağladım  bence nitrik asit çok güzel renk veriyor

oğuzhan okudan

• 59
« Yanıtla #6 : 30 Haziran 2011, 12:42:15 »
ana hatları ile tamamlanan  bıçakları 850-900 derece arasında tavalayıp su verdim

oğuzhan okudan

• 59
« Yanıtla #7 : 30 Haziran 2011, 12:51:54 »
 su verme işlemin de bıçakların yüzeyinde yaklaşık  0.1 mm derinliğinde kılcal çatlak oluştu  ançak zımpara sonrası  çatlaklar kayboldu. su verme işlemini tuzlu suda yaptım dada sonra 400  kum zımra ile zımparaladım.av bıçağının sapını bison montaj kit ile yapıştırıp sonra perçinledim. diğeri epoksi yapıştırıcı  perçin yok.
« Son Düzenleme: 30 Haziran 2011, 12:55:53 Gönderen: oğuzhan okudan »

oğuzhan okudan

• 59
« Yanıtla #8 : 30 Haziran 2011, 12:55:12 »
enson sapları  japon yapıştırı ile kaplayı zıparaladım.
ancak bıçak yüzeylerini 800 kum zıpara ile son olarak bitimeyi düşünüyorum .

oğuzhan okudan

• 59
« Yanıtla #9 : 30 Haziran 2011, 13:14:04 »
çelik hakkında kesin bir bilgim yok ancak zincir yataklarının çevresi elmas (Tungsten karbür)

oğuzhan okudan

• 59
« Yanıtla #10 : 30 Haziran 2011, 15:40:30 »
yukarıdaki fotoğrafta  baştan ikinci( P3262546.jpg)  ortada görülen yuvarlak  yerler alüminyum alaşım ancak çok küçük ve zaten kesince düşüyor . dediğim gibi inci yatağının uç kısma doğru elmas var zaten bu palalar iki çeşit bilyeli ve elmalı diye geçiyor bilyeli olanların içi boş yani işe yaramaz  bunu 950 C kadar ısıttım . alüminyum 600 C de erir sertliğini ölçe bileceğim donanımım yok ancak su verdikten sonra ağzını iyice keskinleştirip  alüminyum kapı kolu üzerinde bastırmadan bıçağın kendi ağırlığı ile 5-6 defa çektim  ,yinede kolumdaki tüyleri tıraş edebiliyordu buda bence makul bir bıçak olduğunu ve çeliğin kötü bir çelik olmadığını gösterir diye düşünüyorum.

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #11 : 30 Haziran 2011, 16:18:27 »
Baya bir emek harcanmış üstelik koldaki kılladı alacak kadar keskin. Benim gibi bir acemi için yeterli fazlasıyla. Ellerinize sağlık.
Cehalet Mutluluktur...

« Yanıtla #12 : 30 Haziran 2011, 19:33:54 »
Ellerinize sağlık, keşke su verme işlemini yağda deneseydiniz öncelikle. Spiralden çıkan kıvılcımlara bakınca kendini belli etmiş neredeyse. Çatlaklara üzüldüm doğrusu.

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #13 : 30 Haziran 2011, 19:44:42 »
yukarıdaki fotoğrafta  baştan ikinci( P3262546.jpg)  ortada görülen yuvarlak  yerler alüminyum alaşım ancak çok küçük ve zaten kesince düşüyor . dediğim gibi inci yatağının uç kısma doğru elmas var zaten bu palalar iki çeşit bilyeli ve elmalı diye geçiyor bilyeli olanların içi boş yani işe yaramaz  bunu 950 C kadar ısıttım . alüminyum 600 C de erir sertliğini ölçe bileceğim donanımım yok ancak su verdikten sonra ağzını iyice keskinleştirip  alüminyum kapı kolu üzerinde bastırmadan bıçağın kendi ağırlığı ile 5-6 defa çektim  ,yinede kolumdaki tüyleri tıraş edebiliyordu buda bence makul bir bıçak olduğunu ve çeliğin kötü bir çelik olmadığını gösterir diye düşünüyorum.

çok iyi elinize sağlık 

bir de sapları full tang yapmalısınız bence
« Son Düzenleme: 30 Haziran 2011, 19:46:46 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

oğuzhan okudan

• 59
« Yanıtla #14 : 01 Temmuz 2011, 08:49:18 »
Ellerinize sağlık, keşke su verme işlemini yağda deneseydiniz öncelikle. Spiralden çıkan kıvılcımlara bakınca kendini belli etmiş neredeyse. Çatlaklara üzüldüm doğrusu.

çatlak lar çok yüzeyseldi   hani yanlış bilmiyorsam tufal diyorlarya  yüksek  sıçaklıkta metal yüzeyinde ince bir tabaka oluşuyor herhalde ondan.  aslıda gözede hoş geldi bu çatlaklar  yakın çekim fotoğraf ekliyorum
     Kıvılcımlar kendini belli etmiş derken yanlış anlamadıysam çeliğin karbon çeliği oldunu söylemek istediniz herhalde.

« Yanıtla #15 : 01 Temmuz 2011, 12:48:47 »

çatlak lar çok yüzeyseldi   hani yanlış bilmiyorsam tufal diyorlarya  yüksek  sıçaklıkta metal yüzeyinde ince bir tabaka oluşuyor herhalde ondan.  aslıda gözede hoş geldi bu çatlaklar  yakın çekim fotoğraf ekliyorum
     Kıvılcımlar kendini belli etmiş derken yanlış anlamadıysam çeliğin karbon çeliği oldunu söylemek istediniz herhalde.
Çatlakları fotoğraftan tam seçemedim, tufalse hiç önemi yok. Kıvılcımlara bakarak, karbon çeliği değil de yoğun alaşımlı bir çeliğe benzettim ben. Karbon çeliği olsaydı o zaman patlayan kıvılcımlar şeklinde çıkması gerekirdi. O zaman suda su vermekte bir sakınca olmazdı. Ama sanki sizin kıvılcımlar daha çok kızıla yakın ve uçlarda yıldızlanma yok. Bu açıdan söylemiştim "keşke yağda deneseydiniz" diye. Elinize sağlık yeniden.