Bıçak Sanatı - Forum

Rwl34 steel isil islem.

Oguz akdeniz

• *
  • 4
  • Meslek: Berber
  • Yer: Istanbul kucukyali maltepe
Rwl34 steel isil islem.
« : 15 Ekim 2019, 12:29:39 »
Sevgili ustalarim rwl34 toz metalurjik bir bicak yaptim ve isil islem yapacak bir firmaya ihtiyacim var...konuyla alakali arastirmalarimdan sonuc alamiyorum yardimci olabilecek ustalarimdan ricam olur.

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
Ynt: Rwl34 steel isil islem.
« Yanıtla #1 : 15 Ekim 2019, 13:01:19 »
Reçetesi aşağıdadır. herhangi bir ısıl işlemci firmayla paylaşın ancak yükse basınçta olması lazım (min 4 bar)

Hardening temperature     Tempering temperature     Tempering time     Hardness

1050C, 1920F                        220C, 430F   2h   59 HRC

1050C, 1920F                        175C, 345F   2h   62 HRC

1080C, 1980F                       220C, 430F   2h   58 HRC

1050C, 1920F                        175C, 345F   2h   63 HRC

1100C, 2010F                        175C, 345F   2h   64 HRC

https://brisa.fi/knife-steel/rwl-34.html
#1 in High Performance Tool Steel

Oguz akdeniz

• *
  • 4
  • Meslek: Berber
  • Yer: Istanbul kucukyali maltepe
« Yanıtla #2 : 19 Ekim 2019, 22:45:28 »
Ozur dileyerek soruyorum???isil islem firmalari rwl34 malzemenin niteligine dikkat etmeden endustriel amacli malzemelerle ayni firina koyacaklar...bu durumda rwl34 un recetesini nasil uygulayabilirler? Bu malzemenin ozellik kazanamamasini yada ozelligini yitirmesine sebep olmazmi?

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 17 Mart 2020, 15:30:31 »
Reçetesi aşağıdadır. herhangi bir ısıl işlemci firmayla paylaşın ancak yükse basınçta olması lazım (min 4 bar)

Hardening temperature     Tempering temperature     Tempering time     Hardness

1050C, 1920F                        220C, 430F   2h   59 HRC

1050C, 1920F                        175C, 345F   2h   62 HRC

1080C, 1980F                       220C, 430F   2h   58 HRC

1050C, 1920F                        175C, 345F   2h   63 HRC

1100C, 2010F                        175C, 345F   2h   64 HRC

https://brisa.fi/knife-steel/rwl-34.html

Basınç ne için gerekli? Oksijen'den arındırılmış ortamda östenizasyon yapılıp soğutulsa gene sertleşmez mi?
Yada pratikteki gibi soracak olursak, Al yada çelik zarf ile fırında ısıtıp havada soğutarak (martenzitik paslanmazlardaki gibi...) yeterli sertlik ve tokluk alamaz mıyız?

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 17 Mart 2020, 18:00:44 »
Çok kısaca cevap vereyim, gerekirse daha sonra geniş bir zamanda biraz daha uzun yazabilirim.
Orkun Ustanın verdiği bilgilere ilave olarak, 4 ve 5. seçenek için -80 derecede 15 dk. sıfıraltı işlem gerekir.
Yağ ortamında da sertleşir.
2 dk içinde oda sıcaklığı seviyesine düşürmek gerekir.
Basınçlı hava ile sertlestirilecekse yamulmayi önlemek için Parçaya bir miktar basınç uygulamak (benim anladığım; alüminyum plaka vs arasında sıkıştırmak) gerekir.
Mutlaka oksijenden yalıtılmalı (zarf, boya vs)
Bir de bu çelik Bob Loveless Ustanın hatırasını yaşatmak için onun adına üretilmiş, RWL, yani Robert W. Loveless.
Kolay gelsin.
Aslında yazacak fazla birşey de kalmadı.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 18 Mart 2020, 08:24:09 »
Çok teşekkürler Bülent ustam. :2up
Millet çatır çatır paslanmazları zarflayıp su veriyor. Sefa hocamın M390 toz metalleri kendisinin su verdiğini biliyorum. Şimdi bu basınç nereden çıktı diye düşünüp duruyordum.
Açık ofiste kübik kutularda bütün yaşamı geçen ama 250Kg'lik örslere sulanıp, Emrah ustanın fırınında kendi paslanmazlarına su verme hayali olan zavallılardan biri olarak işin içine bir de basınç girince korktum. :D Sanki her şartı karşıladık da basınçta takıldık.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #6 : 18 Mart 2020, 08:32:10 »
Selamlar. Konu ilel ilgili kafama takılan birşey var. Benim de yaptığım 5-6 d2 bıçak var ve bu sefer firmaya gönderecem ısıl işlem için. Bıçakların simetrik olduğundan çok da emin değilim. Yamulma olmaması için göndermeden önce iki çelik plaka arası sıkıştırmanın faydası/gereği var mıdır?

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #7 : 18 Mart 2020, 08:58:21 »
Bıçakları plaka arasında sıkıştırma benim su verirken hiç uyguladığım bir yöntem değil.
Ama uygulayanlar olduğunu, fayda sağladığını okuduğumu/duyduğumu hatırlıyorum.
Ustalarımız daha iyi yorumlar, benim kıt bilgim ve tecrübemle düşündüğüm; asimetri yamulmaya neden olabilir. Bununla birlikte başka nedenler de yamulmaya neden olabilir.
En son yaptığım N695 mini kama yamuldu su verirken. Daha önce de paslanmazlarda birkaç defa başıma gelmişti. Bıçağı çelik zarf içinde yağa soktuğum için olabileceğini düşünüyorum, ama bu yöntemimi, yeni bir bilgi veya tecrübe kazanana kadar değiştirmeyecegim. Çünkü yamulmayi meneviş sıcaklığında mengenede kolayca düzeltebiliyorum ve paslanmaz çeliğin ısıl işlem sonrası zarf içinden tertemiz çıkması, hiç tufal vs olmaması işimi kolaylaştırıyor.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #8 : 18 Mart 2020, 09:35:09 »
RWL34 ısıl işlemi ile ilgili bir iki ilave yapayım:
1220 derecede erimeye başlar, ısı kontrolü önemli.
850 derece üzerinde dekarburizasyon başlar.
Üretici Damasteel yağda su vermeyi tavsiye ediyor.
Ostenizasyon, 3,2 mm kalınlığında bir parça için 8 dakika, her 0,5 mm kalınlık farkı için süreyi 1 dk uzat/kısalt.
Benim anladığım budur.
Kolay gelsin.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #9 : 18 Mart 2020, 11:22:13 »
Selamlar. Konu ilel ilgili kafama takılan birşey var. Benim de yaptığım 5-6 d2 bıçak var ve bu sefer firmaya gönderecem ısıl işlem için. Bıçakların simetrik olduğundan çok da emin değilim. Yamulma olmaması için göndermeden önce iki çelik plaka arası sıkıştırmanın faydası/gereği var mıdır?

Önceki mesajda iyi anlatamadığımı fark ettim. Eger ısıl işlemi kendim veya forumdaki bir ustaya yaptirsam islem sirasinda kontrol edilip yamulma düzeltiliyor.
Ama endustriyel bir firmaya yollaninca başına ne geleceği belirsiz. Daha once forumda bicaklari ust uste dizip köşebent arasinda vida ile sıkıştırıp oyle ısıl işleme göndereni gördüm.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #10 : 18 Mart 2020, 12:20:36 »
Yok aslında gayet iyi anlatmışsınız, benim biraz gevezeliğim tutmuş.
Kıssadan hisse;

...
Ama uygulayanlar olduğunu, fayda sağladığını okuduğumu/duyduğumu hatırlıyorum.
..... asimetri yamulmaya neden olabilir.
.....
Çünkü yamulmayi meneviş sıcaklığında mengenede kolayca düzeltebiliyorum...

1. Bıçağı plaka arasında sıkıştırarak göndermenin faydalı olduğu daha önce yazıldı, uygulanması tavsiye ediliyor genelde,
2. Bıçak ısıl işlemde yamulsa dahi, meneviş sıcaklıkları ile bu sorunu evde çözebilirsiniz.

eryıldız26

• 533
  • Meslek: metal boya
  • Yer: ANKARA-OSTİM
« Yanıtla #11 : 19 Mart 2020, 10:22:18 »
Merhaba kardeşim rwl34 ısıl işlem için yardımcı olabilirim serlik 60 hrc ve düzgünlüğü için garanti veririm  ( profil resmini ) görmem lazım.05322803426 .
ISIL iŞLEM, aeb_l,n690,n695,4116,d2, o1,o2,1075,crv80,cıva,rulman çeliği,kabze malzemeleri,lineer,pirinç ve paslanmaz,pim ve borular biley taşları ve elmas eğeler,bıçak mengeneleri,bıçak profilleri.Benzinli kamp ocakları. Iletişim için 05322803426.         Facebook anadolubicakatolyesi.