Bir süredir aklımda olan ve yapmayı istediğim bir şeyi yapmak sonunda nasip oldu. Daha önce pek çok kez duyduğum bir şeydi bu ceviz kabuğundan boya yapmak. Saç boyamak, kumaş boyamak veya iplikleri boyamak için kullanıldığını biliyordum.
Az çok yapılışını ve işlem sırasını da duymuştum. Genelde kabuklar iyice ezilip kumaş yada iplikler ile kaynatılıyor du. Yalnız ben bu boyayı deri boyama işinde kullanacağım için bana sıvı halde yoğun bir boya gerekliydi.
Bu sebeple de kendime göre uygun olan bir imalat düzeni seçtim.
Kısaca anlatmaya çalışayım ;
Hafta sonu cevizleri topladık ve dış kabuklarını ayıkladık. Bu dış kabuklardan düzgün ve etli olanları ayrı bir yerde topladım.

Bunları eski bir tencereye koyup kabuklar iyice yumuşayıp içlerindeki boyları salana kadar kaynattım. Bu işlem yaklaşık 2 saat sürdü ve 1 saat kadarda dinlendirdim.

Daha sonra bunu eski bir tülbent yardımı ile iyice süzdüm.

Sıkmadan sonra yaklaşık 2 litreye yakın boyalı su çıktı. Ben daha yoğun bir boya istediğim için bunu yine yaklaşık bir saat daha kaynattım ve kendi halinde soğumaya bıraktım.

Sonuçta 1 litre ceviz boyası elde ettim.

Bu ceviz boyasını piyasada satılan diğer boyalar ile kıyaslamak için bir deri parçasını boyadım ve oldukça da memnun kaldım.

Soldan sağa;
piyasa işi kahverengi boya, açık kahverengi boya ve benim yaptığım ceviz boyası...