Bıçak Sanatı - Forum

Eğe ömrü

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Eğe ömrü
« Yanıtla #20 : 09 Aralık 2019, 11:03:30 »
Endüstri meslek liselerinde sabahtan akşama kadar hatta yıl boyunca eğeleme işlemi yapınca öğrencilerin canı sıkılır.

Öğrenciler şaka amacıyla bir birinin işinin üzerine parmaklarını sürerler.

Eldeki yağ yüzeyden talaş almasını engeller eğe kayar.

özdemir murat

• 160
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Diyarbakır
« Yanıtla #21 : 10 Aralık 2019, 00:40:53 »
Mehmet hocam eğede sorun yok.
Sorun profillerden kaynaklı. Lazer kesimden dolayı Kenar sertleşmesi oldukça yüksek. Malesef eğeyi kısa sürede köreltiyor.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #22 : 10 Aralık 2019, 01:41:35 »
Ustam peki paslanmaya başlamış eğeleri nasıl zarar vermeden temizleriz? WD40 sıkıp tel fırça ile fırçalayarak mı? Yoksa başka bir teknik var mıdır?

Saygılarımla...

Sefa Hoca gördüğünde cevaplayacaktır ama soruya wd40 ı dahil edince durumdan vazife çıkarıp acil müdahale edilmesi gerekir diye düşündüm.  :)
wd40 pas sökücüdür ama içeriğinin önemli bir bölümü yağdan oluşmaktadır. Eğeyi pastan ve yağdan korumak gerekir. Aslında Mehmet Dülcek usta ikisine de cevap vermiş.  ;) Peki bir miktar paslanırsa ne olacak?
Bu konu da aşağıdaki başlık altında konuşulmuş.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7507.0
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2019, 01:45:50 Gönderen: dela »

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #23 : 10 Aralık 2019, 10:02:54 »
Teşekkür ederim ustam. Yararlı bilgiler içeriyor.  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #24 : 10 Aralık 2019, 11:28:29 »
Sanat okullarının en meşhur öğrenci şakasını kendi kendine yapmışsın muhtemelen.
Elini taşlanacak yüzeye sakın sürme. Eğeyi en ufak yağ bulaşma ortamından uzak tut.
Forumu araştırırsan sebebini de bulursun.
Talaşı temizlemek için boya fırçası kullanabilirsin.

Bu işi abartarak yanındaki arkadaşın parçasına burnunu sürten bile gördüm  :D :D

« Yanıtla #25 : 10 Aralık 2019, 15:03:12 »
Ustam peki paslanmaya başlamış eğeleri nasıl zarar vermeden temizleriz? WD40 sıkıp tel fırça ile fırçalayarak mı? Yoksa başka bir teknik var mıdır?

Saygılarımla...
Paslanma eğer talaş kaldıramayacak yoğunlukta değilse sadece eğe fırçasıyla dişler fırçalanım kullnıma devam etmek en iyisi, WD40 veya bir başka yağı eğeye kullanmamakta yarar var. En fazla gazyağı veya ona yakın olan sentetik tinerle temizlik yapılabilir. Diş teperi tamamen körelmiş ve artık talaş kaldırmayan eğeleri tuz ruhuna daldırıp bir süre bekletir, ardından da karbonatlı suda nötralize ederseniz bir süre daha iş görmeye devam eder.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #26 : 10 Aralık 2019, 15:39:53 »
........... Diş teperi tamamen körelmiş ve artık talaş kaldırmayan eğeleri tuz ruhuna daldırıp bir süre bekletir, ardından da karbonatlı suda nötralize ederseniz bir süre daha iş görmeye devam eder.

Hocam. Elime epey esaş eğe geçmişti ve bunların içinden işe yarar olanları ayırıp bu güne kadar kullanmıştım. Geri kalan kısmı bıçak
olmuştu. Bunlar da iş görmemeye başlayınca sıfır eğe almıştım. Bu bilgiden sonra bir müddet daha hizmet edecekler anlaşılan.  :2up

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #27 : 10 Aralık 2019, 17:01:23 »
Çok teşekkürler bilgiler için. Pferd eğe var elimde. Hala çok iyi iş görüyor lakin paslanmalar da var. Tavsiyelerinize uyacağım.   :2up

Saygılarımla...

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #28 : 10 Aralık 2019, 19:36:31 »

Paslanma, kirlenme, hafif aşınma, dişlerinin dolması sebepleriyle artık eski performansını vermeyen eğelerinizi düzeltmek için bir yöntem var.

Youtubeda  görmüştüm (tam bilemiyorum belkide bu forumda görmüştüm). Denedim, beklentimin üstünde sonuç aldım diyebilirim.

Marketten alacağınız tuz ruhu veya porçöz gibi kuvvetli asitli bir çözeltiyi eğenin boyuna eş uzun bir kaba doldurun. Ben cam meyve suyu

şişesi kullanmıştım, 25 cm lik eğeler için yeterli boydaydı. Sonra eğenizi ocakta hafif ısıtın. 100 derece civarı.  Sıcak eğeyi asite daldırın.

Daldırma ne çok hızlı ne çok yavaş olsun. Soğuyunca çıkarın. Bu esnada zehirli duman çıkacaktır. Önleminizi alın.

Açık havada veya davlunbaz gibi bir havalandırma ortamında yapın. Sonra eğenin üstünden asiti temizleyin. Kurulayıp kullanmaya başlayın. 

Selamlar...

serkant

• *
  • 5
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #29 : 11 Aralık 2019, 14:29:42 »
Merhabalar

konuyla dogrudan ilgili olmayan bir sorum olacak, esas marka ege piyasada bulunuyormu, firma iflas mi etti?

W1 celigi kullanan baska bir marka tavsiyesi olan var mi?

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #30 : 12 Aralık 2019, 01:38:29 »
Merhabalar

konuyla dogrudan ilgili olmayan bir sorum olacak, esas marka ege piyasada bulunuyormu, firma iflas mi etti?

Esaş iflas etmedi, o ahlaksız bir satıcının uydurmasıydı.
Karaköyde tam olarak bayisini bulamadım ama sora sora
bulunur. İyi markaların çoğu w1

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #31 : 12 Aralık 2019, 02:00:29 »

Fiyat ve bayi listesi. Karaköy ve Eminönü dahil
bir çok yerde varmış bayi.
Fiyatlar 12 adetlik paketlerin fiyatları olmalı.
Tahminimce 12li paket alırsanız bu fiyatlara iskonto
yaparlar, çünkü bunlar liste fiyatı.
Tek adetli de satış vardır.

16 inç’e kadar da eğe varmış ben de yeni öğrendim.
40cm mi yapıyor ne.

serkant

• *
  • 5
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #32 : 12 Aralık 2019, 07:46:32 »
tesekkurler, bende web uzerinde satilik urunlerini buldum eski stok uzerinden yanlislikla unutuldugunu dusunmustum.

olculerin aciklamasi

https://ibb.co/255n0yq
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2019, 08:10:40 Gönderen: serkant »

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #33 : 12 Aralık 2019, 22:15:18 »
Merhabalar

Esaş iflas etmedi, o ahlaksız bir satıcının uydurmasıydı.
Karaköyde tam olarak bayisini bulamadım ama sora sora
bulunur. İyi markaların çoğu w1

İflas etmedi fakat Türkiye üretim parkurunu bozdu, artık burada üretilmiyor, yanılmıyorsam Hindistan'da üretiliyor.

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #34 : 13 Aralık 2019, 01:05:39 »
Sefa ağabey, konu ile pek bir alakası yok ama, bıçak ağzı açarken kalın diş yerin, orta diş eğe seçmenin bir sebebi var mı?

Bit pazarında birisi, bahco marka hurda eğe satıyor. Fakat küçük eğeler en:20mm sırt:3mm almaya değer mi acaba? Tane fiyatı 5tl toplu alımlarda 3tl. :)
« Son Düzenleme: 13 Aralık 2019, 01:11:13 Gönderen: Abdullah BAYRAM »

« Yanıtla #35 : 13 Aralık 2019, 01:56:58 »
Sefa ağabey, konu ile pek bir alakası yok ama, bıçak ağzı açarken kalın diş yerin, orta diş eğe seçmenin bir sebebi var mı?

Bit pazarında birisi, bahco marka hurda eğe satıyor. Fakat küçük eğeler en:20mm sırt:3mm almaya değer mi acaba? Tane fiyatı 5tl toplu alımlarda 3tl. :)
Abdullah, orta diş eğeler kalın diş eğelere göre daha az iz bırakıyor ve daha kontrollü, en azından sonrasında zımpara yapacaksan iş biraz daha az oluyor orta dişte. Hurda eğeler konusunda bir şey diyemem ama ölçüler mantıklı değil, en azından dişleri yok edip bir şey yapayım desen zaten 3 mm imiş, geriye ne kalacak  ::) ::)

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #36 : 13 Aralık 2019, 03:06:34 »

Abdullah, orta diş eğeler kalın diş eğelere göre daha az iz bırakıyor ve daha kontrollü, en azından sonrasında zımpara yapacaksan iş biraz daha az oluyor orta dişte. Hurda eğeler konusunda bir şey diyemem ama ölçüler mantıklı değil, en azından dişleri yok edip bir şey yapayım desen zaten 3 mm imiş, geriye ne kalacak  ::) ::)
Ağabey, bilgilendirme için teşekkür ederim. Hurda eğe meselesi yattı anlaşılan. :)