Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak üzerindeki lekeler

mehmet5505

  • **
  • 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: samsun
Bıçak üzerindeki lekeler
« : 25 Eylül 2019, 12:34:57 »
Dün akşam kanola yağında suyunu verdiğim bıçakların üzerinde sanki çelik erimiş gibi şekiller oluştu.Bunlarneden oluşmuş olabilir?

Bayram Sakarya

  • **
  • 115
  • Bayram Barka
  • Meslek: Kalıpçılık Öğretmeni
  • Yer: Ankara
Ynt: Bıçak üzerindeki lekeler
« Yanıtla #1 : 25 Eylül 2019, 13:54:13 »
Çok bildiğimden değil ama zannedersem Isıl işlemden önce yüzey zımparalama, yağ ve kimyasal maddelerden temizleme işlemi yapılmadıysa olabilir.
"Kem alat ile kemalat olmaz"

mehmet5505

  • **
  • 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: samsun
Ynt: Bıçak üzerindeki lekeler
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2019, 14:54:10 »
Yaptım bayram bey.bu izler erime izi gibi hatta çelik üzerine sanki kaynak yapılmış.dediğim lekeler siyah olanlar değil.çelik rengi halka halka.yakından bakınca belli oluyor

mehmet5505

  • **
  • 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: samsun
Ynt: Bıçak üzerindeki lekeler
« Yanıtla #3 : 25 Eylül 2019, 14:58:48 »
bu resimde dediğim yerlerin bazılarını işaretledim

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bıçak üzerindeki lekeler
« Yanıtla #4 : 25 Eylül 2019, 16:21:36 »
Oksijen fazla gelince yüzeyde dekarbürizasyon ve tufal oluşumu gerçekleşir. İşaretli yerlerdeki metal görünümündeki kısımlarda dekarbürizasyon beklenebilir. Tufal olan yerler ise koyu renkte olur.

Mesele sadece sıcaklığın fazla yükselmesi değil, çeliğin uzun süre oksijeni çok ve sıcak halde kalmış olması da.

Hava akışı fazla kuvvetliymiş yada bıçağı kömür içindeki yerleştirmenizde sorun var. Sıcaklık da yine fazla yükselmiş.

Değişkenler tek değil, sıcaklık doğru olacak, hava miktarı çok olacak, bunların hepsi namlunun su verilecek kısmında dengeli olacak.

Edit: İlk baştan sadece hava çok diye anlatmıştım ama sıcaklık da bu noktalarda fazla yükselmiş olmalı. Bence kıyabiliyorsanız bu bıçağı farklı noktalardan kırın ve iç yapıya bakın.

İlk başlarda bıçağı sorunlara rağmen bitirmektense adım adım yaptığınız her işlemi doğrulamanız, o nedenle deneyler/alıştırmalar yapmanız daha önemli.
« Son Düzenleme: 25 Eylül 2019, 16:29:15 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben