Şeref, Alttaki izabe ocağı çizelgesinden de anlaşılacağı gibi cevher 1200-1400C’ler de, Fayalite ( Fe2siO4 ) halinden sonra karbon almaya başlıyor. Çünkü bu aşamadan sonra kayalar eriyip akışkan cüruf olmaya, yapısal olarakta demir ayrışıp luppe oluşmaya başlıyor. Demir kayanın içinden çıktığında yani Si (silisyum) formülden çıktığında demir karbon bileşiğinin yavaş yavaş oluştuğunu görebiliyoruz.
İzabe ocağında ben bir karbon kaybı olacağını düşünmüyorum. Zaten doğru yapılan bir işlemde de olmaması lazım. Olabileceğini varsaydığım karbon kaybının da aslında çok kısıtlı bir bölgede olacağını düşünüyorum. Yani bunu luppenin geneline yaymamak lazım.
Bu konuyu net araştırmadım ama bildiğim kadarı ile izabe ocağına giren oksijen kısa sürede yanar ve fırın içinde oluşan indirgen ortamda cüruf oluşmaz. Ayrıca erimiş cüruf tıpkı damascus işlemindeki boraks gibi davranarak demiri kaplar. Süreç devam ettikçe üstten gelen cevherin erimesi ile de sürekli bir demir ve akışkan cüruf takviyesi ile bu yapının tufal yapması zorlaşır.
Bu arada tufal demirin yanması ile değil, sıcaklık artışı ile demirin oksijenle reaksiyonu daha hızlı gerçekleştiğinden oluşur. Demirin ortamdan karbon alıp almaması ile tufal oluşumu arasında bir bağlantı yoktur.
Yaptığımız bir deneyde kömür ocağı içine koyulan parçaları belirli sürelerde ( sanırım 10 ar dakika ara ile ) çıkarmıştık. İlk çıkan en az, en son çıkanda en çok durmuştu yani. Sonuçta bunlar analiz edildiler, ilk çıkanda bile karbon emilen bir hat vardı ama en son çıkan ( yaklaşık 1saat ocakta kalan) 8 lik demirin neredeyse merkeze kadar karbon emdiğini gözlemledik.
Bu sebeple ben kömür ile ısıtılan bir ortamda demirin öyle çok fark edilir bir şekilde karbon kaybedeceğini düşünmüyorum. Ama yapısına karbon alacağını bizzat yaptığımız bu araştırmada gördüm ve gözlemledim.