Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağım

mehmetarslan

• 24
  • Mehmet Arslan, 1980
  • Meslek: bilişim
  • Yer: ankara
İlk bıçağım
« : 28 Haziran 2019, 11:26:24 »
Merhabalar,
İlk bıçağımı yaptım. Çelik ck60 lama, sap akçaağaç.
Daha önceden forumdan edindiğim bilgilerle yaptığım eğeleme rampası ile ağız açtım.
Deliklerin matkapla delinmesi hariç, tüm işlemleri el aletleri ile yaptım. Delikler hafif yamuk oldu, 90 derece düzgün delme ile ilgili sonradan forumda bir kaç konu okudum. bunları deneyeceğim.
Mozaik pimleri de önceden kendim yapmıştım.
Bıçağın perdahını da tam beceremedim namluda oldukça fazla çizikler var. Perdah konusunu daha çok çalışmam gerekiyor.
Bıçağın ele oturma hissi hoşuma gitti, sonuçta insanın kendi ürettiği eşya daha kıymetli.
Sonraki işlerime katkı sağlaması bakımından yorumlarınızı beklerim.

mehmet_

• 1011
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #1 : 28 Haziran 2019, 15:34:29 »
İlk bıçak için gayet güzel. Hatalarınızı zaten kendiniz tespit etmişsiniz. Elinize sağlık.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

fatihbyfatih

• 152
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #2 : 28 Haziran 2019, 16:45:06 »
Elinize sağlık ilkler değerlidir :)

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #3 : 29 Haziran 2019, 18:34:59 »
Elinize sağlık. Şu skandi ağıza bir türlü içim ısınmıyor nedense.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #4 : 29 Haziran 2019, 22:15:05 »
elinize sağlık, benim ilk bıçağın halini görseniz gülmekten yazı yazamazsınız ustam.😁 güzel olmuş.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

mehmetarslan

• 24
  • Mehmet Arslan, 1980
« Yanıtla #5 : 30 Haziran 2019, 21:31:17 »
Teşekkür ederim.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #6 : 30 Haziran 2019, 22:47:25 »
Elinize sağlık ilk bıçağa göre gayet iyi olmuş.
Gendarmerie Special Operation...

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #7 : 01 Temmuz 2019, 00:32:27 »
Pimleri bile ilk seferde yapmanız güzel. Beni rahatsız eden ise ilk baştaki pim kabzanın ortasında iken son resimde kabzanın solunda oranı kaybediyor sanki. Başlıkta belirtmişsin arkadaşım dik delmede sorun yaşadığını ama bu kadar farkedecek derecede açılı ben isteyerek de delemiyorum el matkabıyla. Aslında buda bir yetenek. Ama bıçağın kabza namlu oranı ve modeli gerçekten çok güzel.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 01 Temmuz 2019, 09:10:23 »
Elinize sağlık. Nasıl yapıldığını artık biliyorsunuz ve estetik hariç yanlış yaptığınız birşey yok. Artık buradan sonrası ne kadar uğraştığınızla alakalı. Eğer daha çok uğraşıp daha ince perdah atarsanız daha güzel olacaktır. Sapı biraz daha inceltip kavisli hatlar verirseniz, yani biraz daha törpü ve zımpara yaparsanız, gene daha iyi olacaktır. Ne kadar emek, o kadar güzellik.

Isıl işlemle alakalı bir bilgi vermemişsiniz, o sebeple ısıl işlem adımının sağlıklı şekilde yapıldığını varsaydım.

mehmetarslan

• 24
  • Mehmet Arslan, 1980
« Yanıtla #9 : 01 Temmuz 2019, 10:24:09 »
Elinize sağlık. Nasıl yapıldığını artık biliyorsunuz ve estetik hariç yanlış yaptığınız birşey yok. Artık buradan sonrası ne kadar uğraştığınızla alakalı. Eğer daha çok uğraşıp daha ince perdah atarsanız daha güzel olacaktır. Sapı biraz daha inceltip kavisli hatlar verirseniz, yani biraz daha törpü ve zımpara yaparsanız, gene daha iyi olacaktır. Ne kadar emek, o kadar güzellik.

Isıl işlemle alakalı bir bilgi vermemişsiniz, o sebeple ısıl işlem adımının sağlıklı şekilde yapıldığını varsaydım.

Isıl işlemi küçük tüp + pürmüz + teneke ocak kombinasyonunda yaptım. Menevişlemeyi de 150 derece fırında 30 dakika yaptım.
Hafta sonu bir arkadaşıma köyde bağ bahçe işlerinde test etmesi için köye gönderdim. Arkadaş sağolsun ağır testlerden geçirmiş  ;D . Fotoğrafları ekliyorum.

Geldiğinde bıçağın namlusu ile ilgili bol miktarda çizik ve kir dışında ben bir sorun göremedim. Bu ısıl işlemin düzgün olduğunu gösterir mi? Tecrübeli arkadaşlar usta gözüyle daha detaylı değerlendirebilir.
Sap ise faciaya dönüşmüş. Epoksi ile yapıştırdığım halde sapın kuyruk kısmında çelik ve ağaç bir miktar ayrılmış. Ayrıca sapta iki yerde oyuk oluşmuş. Keten tohumu yağı ile yağlayarak bitirmiştim, şimdi üzerinde bir katman şeklinde toprak sıvanmış gibi duruyor. Şimdi bu hataları düzeltmeye çalışacağım.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #10 : 01 Temmuz 2019, 10:53:21 »
Isıl işlemin sağlıklı olup olmadığını eğe ve prinç çubuk testiyle anlayabilirsiniz. Ağır şartlar altında teste tabi tutmak bıçağın genel sağlamlığı hakkında fikir verebilir. Sap malzemesi, yapıştırma sağlamlığı, ağız dayanımı gibi.

Şu anda bıçağınızı daha güzel hale getirmek için hala geç değil. Kullanımdan kaynaklı çizikleri zımpara ile perdahlayarak, sapı daha ergonomik ve estetik hale getirmek için törpü+zımpara yaparak halledebilirsiniz. Taşlama hattını ne kadar belirgin hale getirirseniz, bıçağınız o kadar güzel olur. Namlu perdahında bunu atlamayın. Bir bıçağın sadece taşlama hattının bile temiz ve belirgin olması, onu yapanın ustalığı hakkında fikir verir. İlk bakılan ve göze çarpan yer orasıdır. Perdah atarken dikkatli olmazsanız, yanak ve taşlanmış ilk ağız arasında zımparayı kaydırırsanız, keskin ve belirgin bir hat elde edemezsiniz. Buna dikkat edin.

mehmetarslan

• 24
  • Mehmet Arslan, 1980
« Yanıtla #11 : 01 Temmuz 2019, 11:00:38 »
Isıl işlemin sağlıklı olup olmadığını eğe ve prinç çubuk testiyle anlayabilirsiniz. Ağır şartlar altında teste tabi tutmak bıçağın genel sağlamlığı hakkında fikir verebilir. Sap malzemesi, yapıştırma sağlamlığı, ağız dayanımı gibi.

Şu anda bıçağınızı daha güzel hale getirmek için hala geç değil. Kullanımdan kaynaklı çizikleri zımpara ile perdahlayarak, sapı daha ergonomik ve estetik hale getirmek için törpü+zımpara yaparak halledebilirsiniz. Taşlama hattını ne kadar belirgin hale getirirseniz, bıçağınız o kadar güzel olur. Namlu perdahında bunu atlamayın. Bir bıçağın sadece taşlama hattının bile temiz ve belirgin olması, onu yapanın ustalığı hakkında fikir verir. İlk bakılan ve göze çarpan yer orasıdır. Perdah atarken dikkatli olmazsanız, yanak ve taşlanmış ilk ağız arasında zımparayı kaydırırsanız, keskin ve belirgin bir hat elde edemezsiniz. Buna dikkat edin.

Bilgiler için teşekkür ederim Orkun Bey, tavsiyelerinizi deneyeceğim.