Bıçak Sanatı - Forum

lütfen yardim

mustafa

• 306
  • Meslek: otomotiv montaj
  • Yer: almanya
lütfen yardim
« : 26 Haziran 2011, 02:12:28 »
bir hafta icinde iki bicak kirdim  :( ilki hss metal testeresinden ikincisi krom vanadiyum idi ,kömür ocagiyla calisiyorum ,acaba benmi cok yüksek isilara ciktim yoksa su yerine yag ilemi sertlestirmeliydim kafamda binlerce soru :-[.sizce nerede hata yapiyorum?simdiden tesekkürler.ha bu arada ilki hss olan sudan düz cikti sorun yok gibiydi egelemek isterken cat diye ortadan kirildi,digeri ise su verince sola dogru egildi bendekide akiliste cekicle düzelteyim dedim onuda öyle hallettim :-[
Ehli irfan meclisinde eyle kesbi marifet,cahile yar olma nadan olursun akibet.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: lütfen yardim
« Yanıtla #1 : 26 Haziran 2011, 02:41:14 »
Kırıkların makro çekimle fotoğraflarını çekerseniz ustalar fikir yürütebilirler.

Menevişleme yapıyor musunuz? Su verdikten sonra çelik sertleşiyor ama kırılgan oluyor (su vermenin başarılı olduğunu varsayarsak). Menevişleyerek sertlikten biraz kaybedip dayanıklılığı artırmak mümkün.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

« Yanıtla #2 : 26 Haziran 2011, 11:14:03 »
Ferhat abinin dediği gibi resim görmeliyiz :). Bir çok yerde hata yapmış olabilirsiniz... Suda ısıl işlem daha risklidir.  Burda önemli soru bıçağı suya soktuğunuzdamı kırıldı yoksa su verdiniz daha sonra esnetmeye çalıştığınızda veya yere düşürdüğünüzde v.s mi kırıldı ?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 26 Haziran 2011, 22:32:43 »
sertleştırmeyı  sorunsuz atlatan profılınızı hemen menevışlemelısınız.   su verdıkten sonra eğelemekten bahsetmıssınız.
şayet sertlestırmeyı yaptı ısenız duzgün bıçımde  ,eğe ıle o profıle hiçbirsey yapamazsınız..  gunduz yapıyorsanız ısıl ıslemı ısıyı kacırmanız olası.. 
ısıl işlem yağı çatlağı ve kırılmayı bıraz daha aşağılara çeker.. kullandığınız çelığe normalızasyon yapıyormusunuz..?

resımlerı ekleyebılırsenız.. ustalarımız yorumlarını yapacaktır  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #4 : 27 Haziran 2011, 00:16:17 »
bir hafta icinde iki bicak kirdim  :( ilki hss metal testeresinden ikincisi krom vanadiyum idi ,kömür ocagiyla calisiyorum ,acaba benmi cok yüksek isilara ciktim yoksa su yerine yag ilemi sertlestirmeliydim kafamda binlerce soru :-[.sizce nerede hata yapiyorum?simdiden tesekkürler.ha bu arada ilki hss olan sudan düz cikti sorun yok gibiydi egelemek isterken cat diye ortadan kirildi,digeri ise su verince sola dogru egildi bendekide akiliste cekicle düzelteyim dedim onuda öyle hallettim :-[
Öncelikle kolay gelsin. Hss malzemeyi ( hava çeliği hidrolik testerelerden olduğunu sanıyorum) zaten suya sokmakla en büyük hatayı yapmışsınız. Hss çelikler yüksek hız çeliklerinin ta kendisidir, zaten bu malzemeyi çatlatmak veya kırmak istesek ancak o zaman tavlayıp suya sokmak gerekir. Üretim yöntemi olarak hss testereyi dövme sıcaklığına getirerek mi çalışıyorsunuz? eğer öyleyse bu durum zaten çok ince ve çetrefilli bir durum. Hss malzemeler dövülmez diyemem ama dövme sıcaklığı ( örnek olarak veriyorum) üst ve alt sınırı olarak diyelim ki 900 derece ile 800 derece arasındadır. Burada verdiğim sıcaklık değerleri örnektir. Ancak böyle bir aralıkta çalışırsanız dövmede başarı şansı var, diğer türlü malzemeyi uygun tav aralıklarında dövmez iseniz, çelik soğuma sırasında anında havanın etkisiyle sertleşecektir. Kısaca HSS çeliklerle dövmeyi tavsiye etmiyoruz... diyelim ki dövme yaptınız ve diyelim ki oldu. Zaten çeliğin karekteristik yapısı gereği havada sertleşir öyle suya filan sokmaya gerek yoktur zaten çatlar patlar. İkinci söylediğiniz çeliğin niteliğini bilmiyorum ama krom vanadyum dediğiniz anda bununda bir daire testere olduğunu düşündüm. Bu çeliktede sertleştirme ortamı olarak su kullanmak doğru olmaz, nedeni kısaca alaşımlı çelik olmasıdır. Alaşımlı çeliklerde genel olarak, yalın karbonlu çeliklere göre daha yavaş soğutma hızları seçilmelidir, oysa su  hızlı bir soğutucudur, yağda su vermek daha uygun olacaktır. Su verme sonrası malzemeler çarpılabilir, bu kimi zaman suya daldırış şeyliyle ilgilidir, kimi zaman malzemenin formuyla kimi zamanda tesadüfen... bu durumda sertleştirmenin hemen ardından düzeltme yapmaya çalışmak zaten malzemeyi kırmak demek olduğundan zinhar denememek lazım. Doğru olan ısıtıp düzeltip, normalize edip yeniden su verme denemesi yapmak. "ya şimdi bir alay iş yeniden yapsam dünyanın zamanını alacak bir şey olmaz azıcık doğrulturum nasılsa" yaklışımı her zaman kırık bir malzemeyle son bulur ;)

mustafa

• 306
« Yanıtla #5 : 27 Haziran 2011, 01:09:03 »
Sefa bey tamdediginiz gibi gercekten, sanki yanimdaymissiniz gibi ne yaptigimi tarif etmissiniz .bicak yamulunca dur sunu bir cekicle düzelteyimdedim  ;D tüm emekler cöpe aynen :(.verdiginiz bilgiler icin ayreten tesekkür ederim faydalanacagim emin olun.

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #6 : 27 Haziran 2011, 01:39:22 »
Sefa hocam ilham mı geliyor sana ben anlamıyorum ki , vallahi helal olsun . . . :2up
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

« Yanıtla #7 : 27 Haziran 2011, 01:42:52 »
Sefa hocam ilham mı geliyor sana ben anlamıyorum ki , vallahi helal olsun . . . :2up
Yok ilham filan değil, zamanında başıma gelenleri yazıyorum sadece hepsi bu :))

« Yanıtla #8 : 27 Haziran 2011, 01:44:22 »
Birde şu "bey" yazmasak ne güzel olur ^-^, ben Mustafa diyeyim, sen Sefa de olsun bitsin.

mustafa

• 306
« Yanıtla #9 : 27 Haziran 2011, 11:47:45 »
Birde şu "bey" yazmasak ne güzel olur ^-^, ben Mustafa diyeyim, sen Sefa de olsun bitsin.
hah söyle ya ;D,valla süper oldu benide kasiyoduda mecburiyet gibi bir sey cok sagol Sefa  :D