Bıçak Sanatı - Forum

Balyoz(Şahmerdan)

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Balyoz(Şahmerdan)
« : 26 Mayıs 2019, 20:14:08 »
Merhabalar değerli forum üyeleri sefa ustam kısaç yapımı videosu paylaşmış bende aynı adamın dövme sistemine denk geldim instagramda bende paylaşmak istedim belki fikir olur yapmak isteyenlere sistem basit ve maliyetsiz ister ahşaptan isterse sağlam malzemeden yapılabilir artı olarak yay sayısını veya esnekliğini arttırarak balyoz başlığı kilosu  degiştirilebilir saygılarımla.

« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2019, 20:34:12 Gönderen: Şaban Kurt »
Gendarmerie Special Operation...

özdemir murat

• 160
  • Yer: Diyarbakır
Ynt: Balyoz(Şahmerdan)
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2019, 20:47:27 »
Videolarında denk gelmiştim bu alete. Gayet büyük parçaları dövüyor. bunların birde iple çekilen, yerçekimini kullanarak serbest düşüş yapan  20 kiloluk çekiçli modelleri var.

« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2019, 21:06:36 »
Çok iyi oldu paylaşman, adam bildiğimiz şahmerdan yapmış  ^-^ mafsal tam ağırlık merkezine getirilirse istenilen kiloda balyoz kullanılabilir gibi görünüyor. Hiç mazerete gerek yok şahmerdanım yok diyerek  ;)  ;)

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2019, 22:03:32 »
Evet Murat abi gerçekten elektrik el aleti kullanmadan yapıyor herşeyi mengenesi ahşap her işini görüyor hiç bir yere bağımlı değil bu yönünü çok sevdim.

Sefa hocam görür görmez paylaşılması gerektiğini düşündüm umarım yapmak isteyenlere yol gösterir şeklini kağıda aktarmak istedi Murat abi fakat fırsat bulamadı bende böyle paylaşmak istedim.

« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2019, 23:33:47 »
Yine de teknoloji kullanmış ama ( yay var)  ::) oysa kızaklı bir karşı ağırlık ( denge ağırlığı) kullanabilirdi yay yerine.

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #5 : 26 Mayıs 2019, 23:57:45 »
Kullanmış sefa hocam ama bizim kullandıklarımızın yanında bence yay devede kulak gibi verdiğiniz örnek ayrıca yay bulayanlara güzel fikir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #6 : 27 Mayıs 2019, 00:07:49 »
Yine de teknoloji kullanmış ama ( yay var)  ::) oysa kızaklı bir karşı ağırlık ( denge ağırlığı) kullanabilirdi yay yerine.

Karşı ağırlık sistemin ağırlığını iki katına çikaracagı ataleti düşürmez mi (f=ma)

Ama sistem mukemmel. Bacaktaki kas kütlesi ile koldakini kıyaslayınca epey faydalı bir alet gibi görünüyor.

« Yanıtla #7 : 27 Mayıs 2019, 01:30:38 »

Karşı ağırlık sistemin ağırlığını iki katına çikaracagı ataleti düşürmez mi (f=ma)

Ama sistem mukemmel. Bacaktaki kas kütlesi ile koldakini kıyaslayınca epey faydalı bir alet gibi görünüyor.
İki ağırlığın merkezine çok yakın bir yerde olduğunu düşünürsek ( tahterevalli gibi), sonuçta burada da yayı geriyor.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
« Yanıtla #8 : 27 Mayıs 2019, 10:53:12 »
Merhabalar değerli forum üyeleri sefa ustam kısaç yapımı videosu paylaşmış bende aynı adamın dövme sistemine denk geldim instagramda bende paylaşmak istedim belki fikir olur yapmak isteyenlere sistem basit ve maliyetsiz ister ahşaptan isterse sağlam malzemeden yapılabilir artı olarak yay sayısını veya esnekliğini arttırarak balyoz başlığı kilosu  degiştirilebilir saygılarımla.

Bu tip bacak hareketiyle aktif olan çekiçlere İngilizcede "Treadle Hammer" deniyor. Youtube'da Black Bear Forge isimli Amerikan bir demirci var, çoğu videosunda kullanıyor buna benzer bir çekici. Tek ayak hareketiyle kontrollü bir şekilde çalıştığı için sıcak demirde delik açma veya zımbalarla işlerken tek eli boşa çıkardığı için çok işe yarıyor. Ancak elektrikli dövme çekiçleri kadar güçlü değil tabi ki. Buna benzeyen balyozla çalışan Da Vinci'nin çekici var, elektrikli bir motora bağlandığında hem yapılması kolay hem de az maliyetli mini şahmerdan oluyor :)
https://youtu.be/MlF9vsupOgI
İnternette farklı varyasyonlarını yapanlar var, "Da Vinci Hammer" yazarsanız bulabilirsiniz.
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 27 Mayıs 2019, 11:07:47 »
Etkin bir alet olarak buna bakmanızı öneririm:

https://www.youtube.com/watch?v=8_PQSxM82cU
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 28 Mayıs 2019, 02:11:46 »
Çok iyi makine ve çok iyi paylaşım, teşekkürler.

Bir hususta dikkat çekmek isterim.
Bahsettiğiniz yaysız, eşit yahut arkada daha ağır
çekiçli bir sistemin şöyle bir sıkıntısı var:
Vuruş anında arkadaki ağırlık yukarı kalkmak
isteyecek, bu da ortadaki direk ve hareket kolunu
zorlayacak, zamanla da malzeme yorulması
yapacak. Eğer böyle bir sistem kullanılacaksa
örs nasıl ön çekicin hareketini sönümleyip
durduruyorsa diğer ağırlığı da istop edecek bir
fren mekanizması gerekli.

Tabi daha sağlam ve sağlıklı sistemler de var.

« Yanıtla #11 : 05 Haziran 2019, 14:09:31 »
Buradaki de Da Vinci power hammer diye geçiyormuş,
https://www.youtube.com/watch?v=MlF9vsupOgI

Levo

• 63
  • Meslek: Perakende
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 05 Haziran 2019, 20:13:37 »
Çok güzelmiş bu makineler  :)