Bıçak Sanatı - Forum

n690

aksacli

• 18
  • Meslek: memur
  • Yer: afyon
n690
« : 15 Mayıs 2019, 01:07:29 »
s.a ustalarim n690 celigi paslanmaz oldugundan dolayi isil islemi oksijensiz ortam istior..bu celigi bi isil islem yapan firmaya yollamadan kendimiz nasil yapariz..folyaya sarsak.yada bu 1500 dereceye dayanikli somine mastiklwri var onunla kaplayip yapsak olurmu..2.sorum elimde ck75 ve makas celigi var..damaskus olurmu..yada kamyon makasi veya ck75 yaninda nasil bi celik kullanmaliyim..tsekkur ederim..

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
  • Çok Konuşan.Çok Düşünen.Az Okuyan
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: adana
Ynt: n690
« Yanıtla #1 : 15 Mayıs 2019, 09:44:18 »
Elinizdeki mastiği bilmiyorum . Amaç oksijenle teması kesmek.

Ancak kömür ocağında ısıl işlem yapmamanızı şiddetle öneririm.
N690 gibi en azından parasi karbonlara göre bi hayli pahali olan bir çeliği böyle bir teste sokmayın doğrudan ısıl işlem firmasına gönderin derim.
İlk başlarda 4116 gibi ucuz çelikleri deneyin derim

Elektrikli ocağınız varsa olmaz değil ama bence öncelikle basit bir demirde deneyin derim. Tufal izleyin

Mastik üzerine çelik folyo yöntemi daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum. (1500 dereceye dayanıyorsa tabi .) En azından hava geçirmezlik için

Ancak mastği eğer kalın  bir tabaka sürerseniz.soğuma hızında yavaşlama ve düzgün olmayan yavaşlama dolayısı ile istenilen sertliğe ulaşamama.
Daha kötüsü  farklı soğuma hızları sebebiyle çarpılma gorülebilir.

Benim aklımdan geçen elektrikli fırın içine sabit debide az az soygaz basmak geliyor . Argon gibi

Nitrojende diğer düşüncem ama nitrürleme bazı uygulamalarda problem olabiliyor.

Kimse sizden nefret etmiyorsa, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
« Yanıtla #2 : 15 Mayıs 2019, 10:13:18 »
s.a ustalarim n690 celigi paslanmaz oldugundan dolayi isil islemi oksijensiz ortam istior..bu celigi bi isil islem yapan firmaya yollamadan kendimiz nasil yapariz..folyaya sarsak.yada bu 1500 dereceye dayanikli somine mastiklwri var onunla kaplayip yapsak olurmu..2.sorum elimde ck75 ve makas celigi var..damaskus olurmu..yada kamyon makasi veya ck75 yaninda nasil bi celik kullanmaliyim..tsekkur ederim..
Ck75 ocak kaynağı olur mu bilmiyorum ama makas çeliği(5160) ocak kaynağında pek başarılı değil diye biliyorum. Ustalarımız net yanıt verirler. Alec Steele doğru hatırlıyorsam 1095 ve 15n20 ile damaskus yapıyordu, iyi kontrast yaratıyor aside girdiğinde.
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell

« Yanıtla #3 : 15 Mayıs 2019, 15:25:55 »
Bu çelikler için sıcaklık kontrollü bir ortam yoksa sadece oksijenle teması kesmek yeterli değil, her ikisi birden olmalı. CK75 ve makas ocak kaynağı olur olmasına ama kontrastı çok belli belirsiz olur, bunun yerine kontrastı artıracak, tercihen içeriğinde biraz nikel bulunan çeliklere yönelmek lazım, hazır emek vermişken en azından sonuç işe yarar olsun. En kolay bulunan malzeme hızarcıların kullandığı şerit hızar testeresi.