Bıçak Sanatı - Forum

Çelik kararması yardım

tuncabaran

• *
  • 5
  • Meslek: Yazılım Analisti
  • Yer: İstanbul
Çelik kararması yardım
« : 25 Nisan 2019, 22:43:29 »
Herkese Merhaba, foruma yeni üye oldum, Ismim Tunca 36 yaşındayım Istanbulda ikamet ediyorum, bir IT şirketinde çalışıyorum, forumun kendini tanıtma yerini bulamadığım için burdan yazmak durumunda kaldım şimdiden kusura bakmayın, gerekirse yönlendirdiğiniz taktirde postu silebilirim de.

Yardım konusuna gelince, çalıştığım çeliklerin ağız kısımlarında kararmalar meydana geldi, D2 N690 hepsinde aynı durumu yaşıyorum, bu sorunu nasıl çözümleyebilirim?
Zımparalama dışında farklı hızlı bir yöntemi var mıdır? Beyaz Elma sirkesine koydum bıçağı ama işe yaramadı maalesef. Bu konuda bana yardım edecek ve yönlendirecek ustalarımızdan yardım rica ediyorum.

Şimdiden herkese teşekkürler

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Çelik kararması yardım
« Yanıtla #1 : 25 Nisan 2019, 23:01:22 »
Sirke de çeliği karartır.
Akla ilk gelen zımpara, siz zaten onu dışarıda birakmissiniz, veya polisaj.
Polisaj da sonuç itibarıyla aşındırıcı bir yöntem, ama zımparaya nazaran daha mikro düzeyde, grid derecesi olarak, yapmak mümkün.
Bauhaus'da falan satılan mini polisaj setleri var düşünürseniz, matkap ile kullanabilirsiniz.
Benim aklıma bunlar geliyor, bakalım başka bir yol var mı?
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

tuncabaran

• *
  • 5
« Yanıtla #2 : 25 Nisan 2019, 23:35:10 »
Teşekkür ederim, cevabınız için. Dramelim var onun polisaj parçaları mevcut o işe yarar mı diyorsunuz?

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
  • Çok Konuşan.Çok Düşünen.Az Okuyan
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: adana
« Yanıtla #3 : 25 Nisan 2019, 23:35:21 »
merhabalar . (d2 kararabiliyor daha doğrusu grileşebiliyor. diye biliyorum.) d2 konu dışı yarı paslanmaz olmasından dolayı yinede aşşağıda belirttiğim şeyler d2 içinde genel geçer olabilir.

1*eğer sürekli kararıyorsa ısıl işlemde hata vardır. diye düşünüyorum.tabi profesyonel bir ortamda yapıldığını düşünerek(Olasılık Faktörü =3 )

2* çok nadirde olsa eğer çok korozif veya kimyasal olarak çok agressif olan bir ortamda tutuyorsanız çok düşük bir ihtimal kararma yapabilir.(olasılık faktörü=2)

3*diğer bir durum çok düşük bir ihtimal ama çelik hatası olabilir. aldığınız çelikteki tane düzeni homojen olmuyorsa bölgesel kararma mümkündür.(olasılık faktörü=1) yada yanlış çelik alımı ama hiç zannetmiyorum

4*diğer bir durum ısıl işlem sonrası eğer inceltmeye başladığınız yüzeyi farketmeden 500C üzerine çıkardıysanız böyle bir durumla karşılaşabilirsiniz diye biliyorum hatam olabilir.(temperleme sıcaklığı arttıkça stainless özelliği çoğunlukla kaybolur. sadece ağız bölgesinde meydana geldiğini düşünürsek mümkün gibi geliyor )  (ağız bölgesinde sertlik ölçümü yaparak bunu test edebilirsiniz. sadece sertlik ölçüm cihazı olan bir yere gitmeniz yada bıçağı göndermeniz gerekebilir.)(Olasılık faktörü=7)

5* diğer durum ise daha öncesinde işlediğiniz zımpara ve eğe v.b. paslanır malzeme işlediyseniz az bir miktar metal transferi meydana gelmiş olabilir. ancak bu durumun ince bir zımpara ile kalkması gerekirdi ve çoğunlukla bütün yüzeyde meydana gelmesi gerekirdi. (Olasılık Faktörü=1)

oyumu 4. durumdan yana kullanarak  bu şekilde fikrimi beyan etmek isterim.

hatam olabilir daha tecrübeli kişiler cevap verecektir.

Olasılık faktörü 10 en çok 1 en az

temizlemekte kesin çözüm olmayabilir tabi sürekli polisaj yapmak istemiyorsanız.  polisaj yaparak durum geçici olarak kaldırılabilir dediklerinize göre ancak kararma sürekli oluyor diye anladığımdan(düzelttim) şüpheli yaklaşıyorum
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2019, 23:43:04 Gönderen: İsmail Can Dilbilir »
Kimse sizden nefret etmiyorsa, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.

tuncabaran

• *
  • 5
« Yanıtla #4 : 25 Nisan 2019, 23:43:14 »
Neden kaynaklandığını henüz çözemedim, sadece ağız kısmında oluyor, diğer n690da da ağız kısmında yaşıyorum, ısıl işlemi profesyonel ortamda yaptırdım aslında.

Zımpara seçeneğini düşünürsek kaç kumdan başlamam gerekir, ne kadara çıkmam gerekir onu da tam çıkaramadım, 120-200-400 uygun olur mu?

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 25 Nisan 2019, 23:49:19 »
Teşekkür ederim, cevabınız için. Dramelim var onun polisaj parçaları mevcut o işe yarar mı diyorsunuz?

Yarar, ama önce ise yaramayan bir Çelik ile deneyip etkisini görün, sonra hoşunuza giderse, bıçakta sadece kararan bölgeye değil, tamamına uygulayın.
Zımpara yapmayı düşünüyorsanız, bence en son kaç kum ile bıraktıysanız onunla devam edin.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
  • Çok Konuşan.Çok Düşünen.Az Okuyan
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: adana
« Yanıtla #6 : 25 Nisan 2019, 23:58:55 »
Neden kaynaklandığını henüz çözemedim, sadece ağız kısmında oluyor, diğer n690da da ağız kısmında yaşıyorum, ısıl işlemi profesyonel ortamda yaptırdım aslında.

Zımpara seçeneğini düşünürsek kaç kumdan başlamam gerekir, ne kadara çıkmam gerekir onu da tam çıkaramadım, 120-200-400 uygun olur mu?

en son hangi kumda bıraktıysanız . o kumda başlayabilirisiniz . polisaj için çok uğraşmanıza gerek yok. tabi ama önce bir hafif tabaka kararmayı alıp tekrar kararıyormu ona bakın derim fazla ısıtmadan.
ardından tekrar kararırsa bence tekrardan bir ağız bölgesinde yüksek meneviş(temperleme)şıkkını düşünün derim.

keskinlik için bence 400 ve sonrası hepsi iş görür ne kadar uğraşıp ne kadar keskinlik istediğinize bağlı 400 kumda kesiyor 5000 kumda

ben genellikle 800-1200 arasında bırakıyorum. bana yeterli geliyor. ama üzerine ayna polisaj yapan arkadaşlarımız bile var. tamamen tercihinize kalmıştır
Kimse sizden nefret etmiyorsa, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.

ergun akkoyun

• 93
  • Meslek: operatör
  • Yer: Kırklareli
« Yanıtla #7 : 26 Nisan 2019, 00:20:00 »
Merhabalar.
Kararmalar ;eğer varsa kılıfta kullanılan deriden de kaynaklı olabilir.
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2019, 00:22:13 Gönderen: ergun akkoyun »

tuncabaran

• *
  • 5
« Yanıtla #8 : 26 Nisan 2019, 08:44:22 »
Merhabalar.
Kararmalar ;eğer varsa kılıfta kullanılan deriden de kaynaklı olabilir.

Merhaba, Henüz deri kılıfını yapmadım. Dış ortamda duruyordu bıçak bu hali aldığında

tuncabaran

• *
  • 5
« Yanıtla #9 : 26 Nisan 2019, 09:25:19 »

Yarar, ama önce ise yaramayan bir Çelik ile deneyip etkisini görün, sonra hoşunuza giderse, bıçakta sadece kararan bölgeye değil, tamamına uygulayın.
Zımpara yapmayı düşünüyorsanız, bence en son kaç kum ile bıraktıysanız onunla devam edin.

Teşekkür ederim yardımşarınız için, deneyeceğim