Bıçak Sanatı - Forum

Ck67 skandil ağız sorunu

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
Ck67 skandil ağız sorunu
« : 08 Nisan 2019, 13:52:05 »
Herkese hayırlı günler benim sorum şu ikidir ck 67 ye skandil ağız açıyorum sonuç hüsran sert ceviz e vuruyorum denemek için hafif yamulmalar oluyor.isil işlemde sorun yok mavi renge kadar meneviş liyorum.ikinci ağız açtığımda sıkıntı olmuyor.Sunu diyebilirmiyiz ck 67 ve türevlerine skandil uygun değil yada bı yerde sıkıntımı var benim bilmedigim
« Son Düzenleme: 08 Nisan 2019, 14:13:55 Gönderen: HüseyiN.TufekCi »
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
Ynt: Ck67 skandil ağız sorunu
« Yanıtla #1 : 08 Nisan 2019, 15:11:49 »
Problem menevişte değil de ısıl işlemde olabilir mi ? Işıl işlemi nasıl yaptınız ?
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #2 : 08 Nisan 2019, 15:14:56 »
Yutong saloma ile sanmıyorum Ege testinden geciyor.ikinci ağız acarsam sıkıntı olmuyor cunki
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #3 : 08 Nisan 2019, 16:46:15 »
Skandi ağız sert işlerde zaafları olan bir yapıdır. Kesici ağızı skandi değil de, mesela 0,5 mm kalınlıkta bırakıp en son ayrıca bir kesici ağız bilemesi yaparsanız daha dirayetli olacaktır. Ayrıca menevişte mavi renk, bıçağı olması gerekenden daha yumuşak yapmıştır. Menevişte rengi Ayva sarısı tavsiye ederim.

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #4 : 08 Nisan 2019, 17:28:55 »
Önerileriniz için teşekkür ederim.kibar bı ağız konusunda haklısınız.dahs önce O2 den yaptım çok güzel oldu vede sağlam.ck67 den yapip performans tutmayinca acaba bu çeliğe skandil gitmiyor  mu diye düşündüm

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #5 : 10 Nisan 2019, 14:00:43 »
Dün tekrar ısıl işlem yapıp menevişi sarı renge tuttum.sonuc hemen hemen ayni.sanirim ikinci bir ağız şart bu çelikte.skandil zayıf kalıyor

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
« Yanıtla #6 : 10 Nisan 2019, 15:41:27 »
Ben konunun uzmanı değilim yada ahkam kesebilecek kadar tecrübem yok. Ama bu başlığa şunu yazma gereği hissediyorum; Bıçak sanatı forumda başlık açıp sordum, orada teyit ettiler, CK67 çeliğe scandi (skandil diye bir ağız çeşidi yoktur) ağız açılamıyormuş; gibi bir sonuca varmayın. Isıl işlemle sertleştirilebilen herhangi bir çeliğe çift açılabiliyorsa, tek ağız (yani scandi) da açılabilir. Sonuçta bu metalurji değil, geometri işi.

Sizin durumunuzda yaşadığınız soruna gelirsek, kaç derece açıyla scandi ağız açtığınızı belirtmemişsiniz. Tek ağız açıp 0(sıfır)mm'ye indirdiğiniz her ağız kuralına uygun scandi ağız değildir. Eğer çok agresif 10°'lerde ağız açarsanız CK67 değil CK75'te de, O2'de de, 52100'de de, 80CrV2'de de aynı sorunu yaşayacaktınız. Ağız açınıza dikkat edin. Diğer bir konu ısıl işlem; gene burada da normalizasyon, östenizasyon ısısı ve süresi, soğutma sıvısı gibi faktörlerin tamamının doğru olduğuna emin olun. Tek bir eğe ile yaptığınız test, %100 güvenilir sonuç vermez. Siz hatalı ısıl işlemle 55Hrc aldığınız sertliği, 54Hrc bir eğe ile test ederseniz yada dişleri tamamen yuvarlanmış kaygan bir eğe ile test ederseniz yanılırsınız. Isıl işlem aşamalarını uygun ekipmanlarla harfiyen uygun yaptığımdan emin olduğum bir bıçağa eğe testi yapmaya gerek bile duymam. Hatta eğe talaş kaldırsa bile eğeye bahane ararım. :)) Kesin 65Hrc bu eğe falan diye düşünürüm.

Peki ben olsam nelere dikkat ederdim onları size söyliyeyim. Öncelikle şaloma ile homojen bir ısı yakalanabileceğinden şüpheliyim. Isıl işlem fırını gibi korunaklı bir alan içinde bile şaloma, bir brülör kadar stabil sıcaklık veremez. Kaldıki siz ytong tuğla içerisinde şaloma kullanıyorsunuz. Ytong tuğla bu iş için üretilmiş %100 çözüm sağlayan bir ekipman değildir. Bu iş için ısıl işlem fırınları üretilmesinin mutlaka bir sebebi var. Ytong tuğla, elde edilen sıcaklığı ısıl işlem fırını kadar iyi muhafaza edemeyeceğinden dolayı, noktasal olarak ısıtılan yüzey haricinde kalan kısımlar hızlıca soğuyacaktır. Sizin stabil sıcaklığa çıkıp bir de östenizasyon süresi kadar bu sıcaklığı sabit tutmanız gerekmektedir. Dolayısıyla ısıl işlem aşamalarının gözden geçirilmesinde fayda var. Ağız açarken de 25° hesaplayıp scandi ağız açın. Bence diğer herhangi bir çelikten adığınız başarıyı bu çelikte de alabileceksiniz. Bunlar profesyonel tavsiye değildir, yanlış anlamayın, ben olsam bunları tekrar gözden geçirirdim diyorum. Yukarıda belirttiğim gibi ben işin ustası değilim. Ukalalık yapıp ahkam kesiyor gibi görünmek istemem. Saygılar...

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #7 : 10 Nisan 2019, 16:36:33 »
Ben konunun uzmanı değilim yada ahkam kesebilecek kadar tecrübem yok. Ama bu başlığa şunu yazma gereği hissediyorum; Bıçak sanatı forumda başlık açıp sordum, orada teyit ettiler, CK67 çeliğe scandi (skandil diye bir ağız çeşidi yoktur) ağız açılamıyormuş; gibi bir sonuca varmayın. Isıl işlemle sertleştirilebilen herhangi bir çeliğe çift açılabiliyorsa, tek ağız (yani scandi) da açılabilir. Sonuçta bu metalurji değil, geometri işi.

Sizin durumunuzda yaşadığınız soruna gelirsek, kaç derece açıyla scandi ağız açtığınızı belirtmemişsiniz. Tek ağız açıp 0(sıfır)mm'ye indirdiğiniz her ağız kuralına uygun scandi ağız değildir. Eğer çok agresif 10°'lerde ağız açarsanız CK67 değil CK75'te de, O2'de de, 52100'de de, 80CrV2'de de aynı sorunu yaşayacaktınız. Ağız açınıza dikkat edin. Diğer bir konu ısıl işlem; gene burada da normalizasyon, östenizasyon ısısı ve süresi, soğutma sıvısı gibi faktörlerin tamamının doğru olduğuna emin olun. Tek bir eğe ile yaptığınız test, %100 güvenilir sonuç vermez. Siz hatalı ısıl işlemle 55Hrc aldığınız sertliği, 54Hrc bir eğe ile test ederseniz yada dişleri tamamen yuvarlanmış kaygan bir eğe ile test ederseniz yanılırsınız. Isıl işlem aşamalarını uygun ekipmanlarla harfiyen uygun yaptığımdan emin olduğum bir bıçağa eğe testi yapmaya gerek bile duymam. Hatta eğe talaş kaldırsa bile eğeye bahane ararım. :)) Kesin 65Hrc bu eğe falan diye düşünürüm.

Peki ben olsam nelere dikkat ederdim onları size söyliyeyim. Öncelikle şaloma ile homojen bir ısı yakalanabileceğinden şüpheliyim. Isıl işlem fırını gibi korunaklı bir alan içinde bile şaloma, bir brülör kadar stabil sıcaklık veremez. Kaldıki siz ytong tuğla içerisinde şaloma kullanıyorsunuz. Ytong tuğla bu iş için üretilmiş %100 çözüm sağlayan bir ekipman değildir. Bu iş için ısıl işlem fırınları üretilmesinin mutlaka bir sebebi var. Ytong tuğla, elde edilen sıcaklığı ısıl işlem fırını kadar iyi muhafaza edemeyeceğinden dolayı, noktasal olarak ısıtılan yüzey haricinde kalan kısımlar hızlıca soğuyacaktır. Sizin stabil sıcaklığa çıkıp bir de östenizasyon süresi kadar bu sıcaklığı sabit tutmanız gerekmektedir. Dolayısıyla ısıl işlem aşamalarının gözden geçirilmesinde fayda var. Ağız açarken de 25° hesaplayıp scandi ağız açın. Bence diğer herhangi bir çelikten adığınız başarıyı bu çelikte de alabileceksiniz. Bunlar profesyonel tavsiye değildir, yanlış anlamayın, ben olsam bunları tekrar gözden geçirirdim diyorum. Yukarıda belirttiğim gibi ben işin ustası değilim. Ukalalık yapıp ahkam kesiyor gibi görünmek istemem. Saygılar...
yok ya dostum estağfurullah saol hatta bana bunlarla gel   ;)dediklerine gelecek olursak. Çelik 3 mm ye 30 mm ağız açısı 12 derece tek taraf.dahs önce çalıştığım bir çelik skandil agiizi ilk defa denedim bu çelikte o kadar.isil işleme gelirsek haklı olabilirsin.normalizasyon en az bir kere yapar Ege testinden senin dediğin gibi 2 veya 3 Ege ile denerim.zeytin yağını ısıtıp öyle suyunu veriyorum.saygilar bizden :2up

« Yanıtla #8 : 11 Nisan 2019, 00:35:34 »
Orkun zaten konuyu çok iyi özetlemiş, sadece bir noktayı belirtmek isterim, çelik ne olursa olsun, ağız açısı da ne olursa olsun eğilmemeliydi. Eğilen ağız plastik olarak eğildiği gibi kalıyorsa hatayı sadece ve sadece ısıl işlemde aramak gerekir. Eğilen ağız ya geri eski yerine gelecek ( ki oradaki esneme zaten çok büyük bir esneme değil) veya kırılacak. Bunun her ikisi de olmayıp ağız eğildiği gibi kalıyorsa hatanın olduğu tek şey ısıl işlemdir ( ya meneviş veya ondan da önce su verme işlemi hatasıdır).

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #9 : 11 Nisan 2019, 00:59:24 »
Orkun zaten konuyu çok iyi özetlemiş, sadece bir noktayı belirtmek isterim, çelik ne olursa olsun, ağız açısı da ne olursa olsun eğilmemeliydi. Eğilen ağız plastik olarak eğildiği gibi kalıyorsa hatayı sadece ve sadece ısıl işlemde aramak gerekir. Eğilen ağız ya geri eski yerine gelecek ( ki oradaki esneme zaten çok büyük bir esneme değil) veya kırılacak. Bunun her ikisi de olmayıp ağız eğildiği gibi kalıyorsa hatanın olduğu tek şey ısıl işlemdir ( ya meneviş veya ondan da önce su verme işlemi hatasıdır).Anladım ustam eyvallah saolun. Aşamaları tekrar detaylı bir şekilde deneyeceğim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 11 Nisan 2019, 10:46:35 »
(Bir kaç önceki mesajımda bunun uzun açıklaması var)

Ağzı neyle açtınız? Ağız aşırı ısınmadı di mi?

Isıl işlem doğru olması şart. Tabi bu hali korumak da önemli.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #11 : 11 Nisan 2019, 14:01:19 »

mesajınız gözükmüyor abi.yoksa dönüş yapardım.bant zımpara da devamlı suya sokularak açtım.herkezin dediği ne katılıyorum sonuçta orkunun da dediği gibi profesyonel bir ısıl işlem kesinlikle olamaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 11 Nisan 2019, 16:51:30 »

mesajınız gözükmüyor abi.yoksa dönüş yapardım.bant zımpara da devamlı suya sokularak açtım.herkezin dediği ne katılıyorum sonuçta orkunun da dediği gibi profesyonel bir ısıl işlem kesinlikle olamaz.

Şu mesajımı kast etmiştim. Suya sokarak, asla fazla ısınmasına imkan vermediysen bunu geçebilirsin:
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13626.msg242291#msg242291

Taşlama açısına da bakmak gerek... Scandide taşlama açısını seçmek "yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal" meselesi... Açıyı vurmaya daha uygun olacak şekilde büyük seçmek scandide daha göze batıyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #13 : 11 Nisan 2019, 17:45:48 »

Şu mesajımı kast etmiştim. Suya sokarak, asla fazla ısınmasına imkan vermediysen bunu geçebilirsin:
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13626.msg242291#msg242291

Taşlama açısına da bakmak gerek... Scandide taşlama açısını seçmek "yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal" meselesi... Açıyı vurmaya daha uygun olacak şekilde büyük seçmek scandide daha göze batıyor.
bu konuyu okumuştum.baya çetrefilli geldi şimdi.😀 eyvallah abi saol