Bıçak Sanatı - Forum

Kesici ağız

cozankurt

• *
  • 21
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: HATAY
Kesici ağız
« : 01 Nisan 2019, 22:28:52 »
Merhabalar forum sakinleri
Yaptığım bıçaklarda en az 2000 zımpaya kadar bitiriş yapıyorum ve güzel bir parlaklık elde ediyorum
Bıçak ağzını ısıl işlemden önce 0.6 mm civarı bırakıyorum kesici ağzı açmak için tekrar bant zımparaya soktuğumdaysa yaptığım 2000 kum zımpara hep boşa gidiyor parlaklık felan kalmıyor ağız kısmında
İkinci kesici ağzı sizlerde bant zımparadamı açıyorsunuz ne gibi taktikler uyguluyorsunuz
Elde açıyorsanız ne kullanıyorsunuz ince bir noktası var mıdır
« Son Düzenleme: 01 Nisan 2019, 22:38:32 Gönderen: cozankurt »

cozankurt

• *
  • 21
Ynt: Kesici ağız
« Yanıtla #1 : 01 Nisan 2019, 22:37:04 »
Bu fotoda bant zımparayla ağız açtıktan sonraki hali

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 02 Nisan 2019, 08:55:28 »
İkinci kesici ağız sadece 1mm kadar genişlikte bir hattır. Daha fazla yükseltilmesinin nedeni "scandi" kesici ağız istenmesi olabilir. Sizin isteğiniz scandi ağız mıydı yoksa ikinci bir kesici ağız istemiş miydiniz? Çünkü scandi haricinde ortalama olarak 1mm'den daha yüksek bir kesici ağız açılmaz.

Sağ görseldeki 3 numaralı mavi ağız kesici olarak açılmış ikinci ağızdır. 1mm yükseklikte açılması yeterlidir.
Sol görseldeki 5 numaralı ağız ise scandi olarak tabir edilen hem kesici hem de birinci ağızdır.

İster scandi olsun ister ikinci kesici ağıza sahip olsun, 2000 kuma kadar parlattığınız yanaklara bant zımpara vurulması çok gereksiz olmuş. Keskinlikle yada kesici ağız açma işlemiyle yanakların alakası yoktur. Bu işlemin uygulanmasında bir sorun olmuş bence. Yani aslında 2000 kuma kadar parlatmanız ve sonrasında sadece keskinlik için bileme yapmanız, ve bu işlemlerden sonra bıçağınızın parlak kalması gerekirdi.

cozankurt

• *
  • 21
« Yanıtla #3 : 02 Nisan 2019, 10:08:05 »
Hocam paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim ben farkında olmadan scandi ağız açmışım bi:)
Bant zımpara ile açıyorum ağzı ama daha sonra çok keskin olduğu için tekrardan bir perdah atmaya çekiniyorum
Nalburlarda satılan bileyleme taşı mevcut onunla ikinci bir ağız açmak mantıklımı sizce peki kullandınız mı hiç

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 02 Nisan 2019, 10:18:03 »
Yukardaki şekilde 3 ile gösterilen ikinci taşlamayı makina ile yapmak umacağımızdan riskli bir iştir. taşlama sırasında oluşan ısının dağılabileceği kütle azdır ve çelik de ısıyı dileyeceğiniz kadar hızlı iletmez. İşin sonuna doğru ağzın kalınlığı illa ki sıfır olacağından orda oluşan en az miktardaki ısı bile büyük bir sıcaklık artışına neden olur.

Bakın forumda çok yerde ısı ve sıcaklık kelimeleri karışır, ikisini paralel gibi algılayabileceğiniz durumlarda sıkıntı yoktur ama bu anlattığım esnada ısı titrese sıcaklıktaki etkisi deprem gibidir. Zımparala ile üretilen azıcık ısı ağzın o en uç noktasında çeliği istemeyeceğiniz bir sıcaklıkta temperleyebilir.

Bu ağız açısı / bileme açısı ne kadar ince ise ısının etkisi o kadar kötüleşir. bir de çelik tipi kolayca temperlenmeye ne kadar yatkınsa etki o kadar kötüleşir.

Karbon çeliklerde hem bileme açısı daha düşük olabilir hem de daha kolay temperlenir hatta suyu kaçar.

Yukardaki nedenlerden dolayı yavaş olmayı, mümkünse ıslak çalışmayı tavsiye ediyorum. Tabi eğer ağızdaki ikinci açının işini, bilemeyi elde yapabiliyorsanız en iyisi.

Görmeseniz de ağzın ısıl işlemine zarar vermekte olduğunuzu kılağının fazlalaşmasından da anlayabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 02 Nisan 2019, 10:19:45 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

cozankurt

• *
  • 21
« Yanıtla #5 : 02 Nisan 2019, 16:04:21 »
Eylem hocam haklısınız riskli oluyor hatta ağzı yaktığımda çok oldu makina ile ağız açarken diğer bıçakta bileme taşıyla açmaya çalışacam ağzı yararlı bilgileriniz için teşekkür ederim

Semre

• *
  • 4
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2019, 15:12:52 »
İlk defa bıçak yapıyorum ben de 2. ağızı 24 derece ile Tırpan taşı ile eğeleme rampası ile sabitleyip açtım. (Tırpan taşı dediğim masat sanırım)
Tırpan taşı ile açılması doğru mu 1060 Işıl işlemini kendim yaptım Işıl işlem yanlış olduğu için mi kolay açılıyor yoksa?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 04 Nisan 2019, 16:26:59 »
Taşın işini kolay yapması göreceli bir şey. Ancak ağzı eğeyle bileyemiyorsanız iyidir, suyu verebilmişsinizdir.

Genel olarak tırpan taşları kaba taşlardır. Büyük çizikler bırakan taşlardan sonra gitgide incelen "kum"da bilemeniz gerek. Ayrıntıların güzel anlatıldığı konuları forumda bulabilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

cozankurt

• *
  • 21
« Yanıtla #8 : 04 Nisan 2019, 22:40:35 »
Yok hoca eğe bileyemiyor
Teşekkür ederim iyi akşamlar