Kil, araziden topladığım, sarı, gri, beyaz, mavi killerim var. Gri ve beyaz kil benim denemelerimde ne tutunmada nede kururken çatlak olušturmamada işime yaramadı.
Sarı kil üzerinde çok denemeler yapamadım.Tahminim çanak, çömlek yapımında kullanılan killerden. Dımışkı için küçük potalar yaptım. Fakat yaptığım potaların yüzeyi 1350 derecelerde erime olustu. Tahminim içeriğinde demir-oksit mevcut. Hamonu ovarken çok etkili olmasada işe yarıyor.
Mavi kil mi. İşte en iyi hamonları onda aldım. Ama bir sorun var oda suda 3-4 saniye tutunuyor sonra tamamen dökülüyor. Ama hamon oluşumu için yeterli. Fakat ashi (gölgeler) derinliği için yeterli drğil. Ashiler 1mm derinlerde yok oluyor. Gerçek; şiirsel ve mistik bir hamon arıyorsanız tabiri caizse bıçağa beton gibi tutunan bir kil karışımı keşfetmeli yada satın almalısınız. Gerisi kili uygulama şeklinize kalmış.
Karışım 1/3 olacak şekilde. %33 mavi kil, %33 çam kömürü, %33 alüminyum-oksit bakımından zengin sert( taşı ezip un haline getirdiğinizde taş yumuşaksa zaten taştaki bağlayıcı kil tutunma bakımından işinize yaramaz. Çünkü o kil taştaki FeO2, Al2O3, SiO2 sıkıca tutmuyorsa bıçaktada fazla tutnamaz. ) un haline getirilmiş bileme taşı.
Bu karışımı bıçağıma uygulayıp 1 gün gölgede kurutuyorum. Bazen 1 saat bekleyip yavaş yavaş közde kuruttuğumda oluyor çatlamıyor ama iyice kuruması gerek diye düşünüyorum. Choji hamonu çok seviyorum. Kili aşağıdaki fotoğraftaki gibi uygularım.

Kurumuş kil hala pişmediği için elinizle sürtsrniz dökülür. Bu yüzden burası çok önemli. Bundan sonra bıçak olabildiğince homojen ilerleterek bir taraf 500 bir taraf 800 ise o iş yaş. burda asıl amaç 800 dereceye gelirken homojen gelmesi ve köze bıçağı kesici ağı aşağıya gelece Japon'lar katanaya nasıl su veriyorsa aynısı. Sağ yanak aşağıdan havayı yer sol yanak yukarda olursa közde sağ yanak daha çok pişebilir. O kil iyi tutunur sol yanaktaki killer dökülür. Bu bir kaç kez başıma geldi.
Gerisini yukarda yazdım. Ben teşekkür ederim.