Bıçak Sanatı - Forum

Forum Çok Sessiz

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Forum Çok Sessiz
« Yanıtla #40 : 17 Mart 2019, 10:11:46 »
Merhaba ustalarım forumdaşlarım bu hobiye başlayalı yaklaşık 7 8 ay oldu bi acemi olarak görüşlerimi bende açıklamak isterim öncelikle bu forumu kuranlardan bu kadar bilgiyi tecrübeyi buraya aktaranlardan Allah razı olsun forumda aklıma takılan ne varsa araştırarak okuyarak öğrendim daha öncesinde çeliklerle alakalı bıçak ile alakalı hiç bir tecrübem yoktu gerek ustalarım gerekse forumdan öğrendiğim bilgilerle bişeyler yapmaya çalışıyorum beğeni konusunda elbette herkes görüşlerini söyler herkesin zevki rengi farklıdır fakat önemli nokta olarak eleştiri yapılması bu işin daha da ileriye gitmesine güzel işler ortaya çıkmasına olanak sağlar zaten yapılan eleştiri kişiliğe şahsa değil yapılan işe oluyor bunu kişisel olarak algılayanlar açık söylemek gerekirse zoruna gidenler yaptığı işi paylaşmasın bi zahmet bu işi gerçekten öğrenmek ileriye taşımak isteyen kişilerede engel olmasın  siz değerli ustalarım yapılan işleri eleştirin bunu sizler yaparsanız bu işler daha da ileriye gidecek ve daha güzel işler ortaya çıkacaktır bu sizlerin elinde saygılarımla.
« Son Düzenleme: 17 Mart 2019, 10:18:22 Gönderen: Şaban Kurt »
Gendarmerie Special Operation...

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #41 : 17 Mart 2019, 10:13:28 »
Konuya yazıp yazmamakta çok kararsız kaldım ancak yine de dayanamayıp yazacağım,
Toplum olarak eleştiriye pek tahammül gösteremiyoruz. Sıradan bir televizyon tartışma programında bile işler biraz sertleşip,  ismi çok duyulan ve özellikle de söyleyecek bir şeyi olmayan tanınmış kişi hemen kariyerinden dem vurup, aslında sadece kariyer söyleminin arkasına saklanarak haklı duruma geçmeye çalışır. Oysa gerçek farklıdır, durum bir yenilgiymiş gibi algılanıp, kariyer veya deneyim silahı çekilerek durum bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Deneyimin veya eğitimin kendini geliştirmeye değil, buna yaslanıp karşı tarafı ezmek için bir silaha dönüştüğünü görürüz.
Bu yaklaşım hiç bir zaman doğru bir yaklaşım değil, toplumu veya özelde mesleği, sanatı, sporu vs geriye götüren sekter bir yaklaşım biçimidir. Ne yazık ki toplumun genelinde var olan bu yaklaşım zaman zaman forumda da görülebilir, normaldir. Aramızdan kimileri daha deneyimli, daha bilgili veya daha hızlı ilerleyen veya daha becerikli olabilir, ama bu durum, bu kişilerin hiçbirine bir dokunulmazlık yaratmaz veya yaratmamalıdır. Çok uzatmadan bağlayayım, burada paylaşılan veya savunulan herşey eleştirilebilir, bu eleştiriyi yapan kişinin deneyimiyle veya bilgisiyle bağlantısızdır, öyle de olmalıdır. Bir çok zaman bir çok başlıkta paylaşılmıştır ama burada bir kez daha yinelemekte yarar var "İşlere veya görüşlere yapılan eleştiriyi kişiliğimize yönelik bir saldırı olarak algılamamalıyız". Adamın işine bir eleştiri yapılınca bunu kendisine bir hakaret gibi algılamamalı, "senin bildiğin yanıldığına yetmez" dememeli. Aynı zamanda eleştiriyi yapan da işi hakarete vardırmamalı, aşağılamamalı, karşıdaki kişiyi incitmemeli. Bu şekilde ilerleme olur başka türlü gelişme şansımız yok ne yazık ki, birey olarak olmadığı gibi toplum olarakta yok.  İyilik yapmak istiyorsak her işi ve herkesin işini eleştirebilmeliyiz, kendini geliştirmek isteyen herkes de bunu baştan kabullenmeli.
O kadar saçma savunmalara tanıklık etmişliğimiz var ki, "taşlama eşiği olmamış" dersin, "ben öyle olmasını istedim" der, "menevişleme neden yapmadın" dersin, "gerek görmedim" der... bir süre sonra yorar insanı bu, hatta zamanla iş başka boyuta varır ve eleşitiriyi yapana "her boka karışıyor" der..  Bu işe başlama çok erken olur, önce şundan başla dersin ki bu bir öneridir, bir üstten bakış değildir " kıskanıyor" bile diyen olmuştur emin olun. Böyle olmaz, burada ister en deneyimli ister en deneyimsiz olsun, saygı çerçevesinde herkes eleştiri yapabilmeli ve her eleştiriyi kabul etmelidir.
Hatta işi biraz daha ileriye götürüp birşey daha eklemek isterim, yapılan eleştiriyi hazmedemeyip gidenler oldu, bu hiç bir zaman bir kayıp değil hatta tam tersine rafine olmak adına iyidir de. Umarım anlatmak istediğimi doğru anlatabilmişimdir.
Forumun sessizliğine gelince, forum aslında bir çok noktada işlevini yerine getirdi ve gerektikçe getirmeye de devam ediyor, bsiz bakmayın bu platformun üzerine basarak yükselmeye çalışanlara, bu doğaldır ve her zaman olur. Bir yetersizlikle yükselmek ve yücelmek isterseniz, kendinize en iyiyi ve doğruyu bulup onu düşmanlaştırırsanız bu iş daha çabuk olur. Hiç bir zaman provakasyona gelmemek lazım, burada estetiğin yanında temel olarak konuştuğumuz ve paylaştığımız en önemli ve bizi ileriye taşıyacak şey bilim. Bilimin olduğu ve konuşulduğu bir ortamda geleneksel yaklaşım tarzıyla yol alamayız, bu eksende herkes herşeyi konuşacak başka yolu yok.
Forum sessiz belki ama biraz önce istatitiklere baktım, kurulduğundan bugüne kadar o kadar çok şey yazılıp çizilmiş ki. Herşey bir yana, kuruluştan bu yana toplam sayfa gösterimi 58245820 ( ellisekiz milyon küsür) bu çok anlamlı ve önemli. Tek başına bir başvuru kaynağı olmuş neredeyse, ve toplumun bir gereksinimine cevap veriyor ve bunu yapan buradaki davranış kollektifi, az şey mi, sessiz mi   ;)? Bu anlamda, acemisinden ustasına, beceriksizinden en beceriklisine, bilgilisinden en bilgisizine kadar burayı oluşturan ve katkı veren herkes en az diğer kadar değerli. Unutmamak lazım ki hiç bir şey gelişmiş ve bitmiş olmuyor, herşey sadece gelişim içinde, yaşamın diyalektiği böyle. Forum aslında "sessiz" ken bile ne kadar sesli  ;) Hürmetler.

+ 1
saygılar hocam
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
  • Meslek: Memur/Biyolog
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #42 : 17 Mart 2019, 20:33:36 »
Forumla ilgili en büyük hayalim birinin ciddi olarak Bıçak Sanatı Forum belgeseli yapması. Nasıl kuruldu,ustalar ve çalışma ortamları, geçmişten bugüne kafa yorulanlar, üretilenler, efsaneler. Bıçak ustaları,marangozlar,makine ustaları,muhendisler yapılan hesap kitap v.b. Bu forum bu ülkede bıçakçılığı, kısmen demirciliği yeniden alevlendirdi. Eski ustalar bir iki bolge hariç mutfak bıçağı ve klasik çoban çakısı dışında üretim yapmıyordu,onlar bile bu havadan etkilendi,kendini yeniledi. Yanlış anlaşılmasın bu forum yokken bıçakçılık yoktu demiyorum ama bu forum geleneksel olanla modern olanı bilimsel bir süzgeçten geçirip harmanladı ve herkese rehber olacak bir arşiv yarattı. Ben 2014 te üye oldum ama bir iki yıl da üye olmadan okumuşluğum vardır forumu. Az yorum yapıyorum belki ama 6 - 7 yıldır takip ediyorum, başlarda "ham çarık, kıl çorap" çağında iken kafa yoran herkes sayesinde bugün modern bıçakçılık durağındayız. Forumu anlamak için en eski sohbetlere bakılmasını öneririm :) Sorulan sorular ve konuşulanlar ne aşamada iken ne aşamaya gelinmiş görmek mümkün. Bunda emeği geçen herkese bir üye olarak teşekkür ederim. Kısacası Bıçak Sanatı Forum candır.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " YAŞAR KEMAL.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #43 : 17 Mart 2019, 23:34:53 »
Forumla ilgili en büyük hayalim birinin ciddi olarak Bıçak Sanatı Forum belgeseli yapması. Nasıl kuruldu,ustalar ve çalışma ortamları, geçmişten bugüne kafa yorulanlar, üretilenler, efsaneler. Bıçak ustaları,marangozlar,makine ustaları,muhendisler yapılan hesap kitap v.b. Bu forum bu ülkede bıçakçılığı, kısmen demirciliği yeniden alevlendirdi. Eski ustalar bir iki bolge hariç mutfak bıçağı ve klasik çoban çakısı dışında üretim yapmıyordu,onlar bile bu havadan etkilendi,kendini yeniledi. Yanlış anlaşılmasın bu forum yokken bıçakçılık yoktu demiyorum ama bu forum geleneksel olanla modern olanı bilimsel bir süzgeçten geçirip harmanladı ve herkese rehber olacak bir arşiv yarattı. Ben 2014 te üye oldum ama bir iki yıl da üye olmadan okumuşluğum vardır forumu. Az yorum yapıyorum belki ama 6 - 7 yıldır takip ediyorum, başlarda "ham çarık, kıl çorap" çağında iken kafa yoran herkes sayesinde bugün modern bıçakçılık durağındayız. Forumu anlamak için en eski sohbetlere bakılmasını öneririm :) Sorulan sorular ve konuşulanlar ne aşamada iken ne aşamaya gelinmiş görmek mümkün. Bunda emeği geçen herkese bir üye olarak teşekkür ederim. Kısacası Bıçak Sanatı Forum candır.

Her kelimesine katılıyorum ve belgesel fikrini çok sevdim  :2up :2up :2up Muhteşem bir şey olurdu   O0

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #44 : 29 Mart 2019, 10:10:14 »

Bu belgesel fikri gerçekten de çok güzel. Şimdilerde ufacık problemlerle karşılaşılıyor gibime geliyor. Ama ilk kurulmasının kararı nasıl alındı, en büyük problemler genelde hep en başlarda olur. Hangi problemlerle karşılaşıldı. Forumun açılış sayfasında Bir usturamız vardı meşhur nasıl ortaya çıktı. Günün sonunda o usturanın çeliğine ulaşınca gözlerdeki sevinç nasıldı. Ya da ilk yumurtanın doğuşu, çeliğe ulaşma da komik hikayeler. Karşılaşılan absürd durumlar falan. Yani bizler sonuçta yeniyiz biz mirasa konmuş gibi olduk ama Asıl işin sıkıntısını çeken çabalayan araştıran ustaların  emekleri, çabaları araştırmalar falan ben hakketen çok merak ediyorum. Olsa ne güzel olurdu. Belki gelmiş geçmiş bütün ustaları eklemek zaman ve emek alır ama en azından Forum yöneticilerinin hikayelerini anlattığı bir seri çekilse bile çok güzel olur. Ya harbi bunu yapsak bir söyleşi mesela. Ayrı ayrı ve ortak röportaj gibi de olur.  Bunun için içimizden biri çıkar mı bilmem ama eğer profesyonel birini tutabilirsek ben gücümün yettiği nispette yardımcı olmaya gönüllüyüm. Vallahi çok heyecanlandım.   
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
  • Meslek: Memur/Biyolog
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #45 : 29 Mart 2019, 21:40:50 »

Bu belgesel fikri gerçekten de çok güzel. Şimdilerde ufacık problemlerle karşılaşılıyor gibime geliyor. Ama ilk kurulmasının kararı nasıl alındı, en büyük problemler genelde hep en başlarda olur. Hangi problemlerle karşılaşıldı. Forumun açılış sayfasında Bir usturamız vardı meşhur nasıl ortaya çıktı. Günün sonunda o usturanın çeliğine ulaşınca gözlerdeki sevinç nasıldı. Ya da ilk yumurtanın doğuşu, çeliğe ulaşma da komik hikayeler. Karşılaşılan absürd durumlar falan. Yani bizler sonuçta yeniyiz biz mirasa konmuş gibi olduk ama Asıl işin sıkıntısını çeken çabalayan araştıran ustaların  emekleri, çabaları araştırmalar falan ben hakketen çok merak ediyorum. Olsa ne güzel olurdu. Belki gelmiş geçmiş bütün ustaları eklemek zaman ve emek alır ama en azından Forum yöneticilerinin hikayelerini anlattığı bir seri çekilse bile çok güzel olur. Ya harbi bunu yapsak bir söyleşi mesela. Ayrı ayrı ve ortak röportaj gibi de olur.  Bunun için içimizden biri çıkar mı bilmem ama eğer profesyonel birini tutabilirsek ben gücümün yettiği nispette yardımcı olmaya gönüllüyüm. Vallahi çok heyecanlandım.

Hocam aslında konu bir belgesele çok uygun ama işin teknik kısmı kurgusu,montajı falan profesyonellik isteyen işler. Bundan dolayı teknik bilgisi ya da bu konuda çevresi olan arkadaşlar gündemlerine alırlarsa bir yol katedilebilir. Hem röportajlar olur hemde atölyelerde çekimlerle ciddi kalitede bir belgesel ortaya çıkabilir. Hemen yarın gibi düşünmeye gerek yok ama bu konuda düşünmeye, kafa yormaya başlarsak elbet bir yolu bulunur. Bunu sadece bir tanıtım olarak görmüyorum, böyle bir belgesel değindiğiniz gibi aşılan zorlukları,katedilen yolu hatırlatacak böylelikle bu forumun değeri gerçekten anlaşılabilecektir. Umarım gelecekte böyle bir çalışma yapılır.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " YAŞAR KEMAL.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #46 : 29 Mart 2019, 22:56:44 »
Yeri gelmişken ben de içimdeki "değiş tokuş etkinliği" arzusunu dile getirmek istiyorum. :)

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
  • Meslek: Kalıpçılık Öğretmeni
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #47 : 30 Mart 2019, 18:18:14 »
Soytürk ustam bu konuda çok haklı. Forumda o kadar çok ve geniş bilgiler var i sadece merak edip biraz araştırmak yeterli. Bunun ötesinde yeni bir forum üyesi olarak beklentim yapmaya çalıştığım çalışmalara ustalarımın yorum ve tavsiyede bulunması ki bunu da zaten yeterince yapıyorlar. Asıl biz üretken olamıyoruz. Kendi adıma söylemek gerekirse henüz tamamlayıp görücüye çıkarabildiğim bir bıçak vb. çalışmam olmadı.
"Kem alat ile kemalat olmaz"

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #48 : 30 Mart 2019, 19:28:20 »
Yeri gelmişken ben de içimdeki "değiş tokuş etkinliği" arzusunu dile getirmek istiyorum. :)
:2up Forumun en heyecanlı ve en eğlenceli geçen konusu DTE4 idi. :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

FATİH YILANCI

• 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
« Yanıtla #49 : 09 Nisan 2019, 11:18:32 »
HAYIRLI SOHBETLER...
1 ay kadar oldu foruma girmeyeli, Girip bir kolaçan edip, birkaç bir şey de öğrenip çıkayım dedim.  Bu konuya rastladım, herkes zaten yazmış  neyin neyden kaynaklandığını...
Öncesini bilemiyorum ama bana göre en güzel zamanlar 2015 2017 zamanlarıydı. O zamanlar hiç bir şey bilmeyip foruma sürekli girdiğim için bana öyle geliyor da olabilir.
Ustalarımız ve değerli abilerimiz her zaman der, konu açmanıza gerek yok, şurada var gibisinden. Bende merak ettiğim her şey için illa bir konu açayım, sorayım olayına pek girmedim. Zaten bir konuyu merak ediyorsan araştırmasını okumasını bilmen gerekir, arama butonunu genellikle kullanmıyorum,  merak ettiğim şey ne ile ilgili ise o konulara teker teker girip arayıp okumak bana daha cazip geliyor.
Aynı zamanda bir konuyu okurken, yan taraftan farklı farklı bilgiler de gözüme çarpıyor ve onları da öğrenmiş oluyorum, bence en önemlisi de bu

İnsanların bir şeyler öğrenmesi için bu forumda emek veren herkesten ALLAH razı olsun
___Çam da bizim kozalak da___