Konunun meraklisi cok oldugundan , ( ukalalik kabul etmez iseniz ) Ferhat'a bir iki ek yapayim. Gercekten de onunuze gelen her kilicin hemen ustune atlamayin , ozellikle de boyle birseyler kesecekseniz. Kilicin agirligi , dengesi , yapildigi celik ve kosumlarinin saglamligi cok ama cok onemlidir ve bunlarin ne kadar guvenilir oldugunu anlamak da bilgi ve tecrube isidir. Kesici aletler, ozellikle de kiliclar ne yazik ki buyuk yukler almadan ne kadar iyi olduklari kolaylikla anlasilamayan seyler.Kendinize ve cevrenizdekilere ciddi bir zarar vermeniz isten bile degil. Her kaza gibi nasil oldugunu anlamazsiniz ve sonra cok pisman olursunuz.
Kesebilen bir kilica sahip olmak guzel gelebilir, ama unutmayin ki elinizdeki mal keskin oldugu andan itibaren bir silahtir ve her silah gibi bilincli ve dikkatli kullanilmak zorundadir.
Cinden Turkiye'ye benim bildigim 10 senedir filan bu mallar gelir ama acik konusmak gerekirse kanun disi ilan edildiklerinden yani son birkac seneden , beri son derece kalitesiz mallar geliyor. Evet cinde cok kaliteli taklitler de yapiliyor ama bunlar 2-3 bin dolar civarinda satildigindan buraya gelmez. Turkiye,de bulabileceklerinizin hepsi ayni yerden geliyor ve uretildikleri yerde adamlar ne hurda bulurlarsa onu kullaniyorlar. O yuzden , oyle 1050 , 1055 filan gibi laflar inandirici degil. Paslanmaz zaten apayri bir konu .Kendileri bile ne kullandiklarini bilmiyorlar. Zaten onlar da bu kiliclari insanlar duvara assin diye urettiklerini soyluyorlar.
Cinde bu is icin uretilen kiliclar bati standartlarinda satisa surulurken uzerine "kullanilabilir" ( battle ready ) yazmak zorundadir . Turkiye,de bunu bulamazsiniz. Elinizdeki ucuz seylerden gecmiste ben de Ercan da onlarca edindik ve o zamanlar ucuz olduklarindan ustlerinde bir dolu deneme yaptim. Inanin bu kiliclarin hicbiri kesinlikle duzgun sulanmamistir. Agizlarina en dandik ege catir catir isler. Cin cikis fiyatlari 35-50 dolar civarindadir. Bilincsiz ellerde cok ama cok tehlikeli olabilirler.
Son sozum , illa da alacaksaniz , paslanmaz olmayanini alin ( miknatisla test edin ) , kosumlari sokulebilir olsun , agzi ne kadar aciksa onunla idare edin kendiniz dokunmayin, mutlaka ama mutlaka dogru kavramayi ve savurmayi ogrenin ve ogrenene kadar da hicbir seye savurmayin. Illa birseye savuracaksaniz bilen birilerinden kabza kosumlarini nasil muayene edeceginizi ogrenin. Soylediklerimi yabana atmayin , katanayi kinindan cekerken kinin ikiye ayrildigini da gordum , kilicin kabzadan ayrilip onlarca metre uctugunu da gordum , ustelik bunlar bu is icin yapilmislardi. Kazasiz belasiz gunler dilerim