Bıçak Sanatı - Forum

Menevişleme zamanı.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Menevişleme zamanı.
« : 06 Mart 2019, 19:57:55 »
Forumda okuduklarımdan çeliklerin ısıl işlemin ardından hemen menevişlenmesi tavsiye ediliyor. Ancak benim gibi seyrek bıçak çıkaran birisi için her seferinde mutfak fırınını çalıştırmak maliyetli gelmeye başladı.
Soru şu: Benzer özellikteki çeliklerden yaptığımız bıçakları ısıl işlemden sonra biriktirip birlikte menevişleme yapmakta ne sakınca var. (Tabi bıçakları iyi muhafaza ettiğimizi varsayarak)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Menevişleme zamanı.
« Yanıtla #1 : 06 Mart 2019, 20:06:41 »
Hiçbir sakınca yok.
Çeliklerin benzer olmasına da gerek yok.
Önemli olan meneviş prosesi sonucundaki sonuç sizi tatmin edecek mi? Bunun kararını vermelisiniz.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2019, 21:27:17 »
Yüksek alaşımlı çeliklerde kalıntı östenit ısıl işlemden bir süre sabitleniyor diye biliyorum.Su vermenin hemen ardından yapılması gerek diye hatırlıyorum.Sert şekilde bir kenarda bırakmak bence iyi fikir değil.
Karbon çelikleri için konuşuyorsak su verdiğiniz ocakta yada mutfak ocağında rengi gözeterek kısa bir süre menevişlemek daha doğru olur.
« Son Düzenleme: 06 Mart 2019, 21:31:00 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2019, 22:30:03 »
Çelikler deyince çok genel bir soru sormuşum. Elimde zaten bolca esaş eğe (w1/w2), ahşap daire testeresi (75ni8/75cr1/80crv2) var. Bunlarda da yanlış anlamadıysam biriktirilip fırında meneviş yapılabilir. Su verme işini hava kararırken yapınca vakit kalmıyor. Bıçağı temizleyip mutfağa girecen. (Hanımın mutfakta en aktif zamanı) Tehlikeli bir durum.  :(
Cevaplar için teşekkürler.