Bıçak Sanatı - Forum

Çıraklık Ürünü

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
Ynt: Çıraklık Ürünü
« Yanıtla #20 : 21 Haziran 2011, 01:26:27 »
Söyleneceklerin çoğu söylenmiş.
Ellerinize sağlık. :2up
+1000

Benim sormak istediğim bir konuda ustam mevcut lamayı taşlayarak mı bu forma getirdiniz yoksa dövdünüz mü. İmalat aşamalarını da bir miktar anlatırsanız çok iyi olur. Hakan beyden aldığım benimde iki lamam var cesaret edip başlayamadım bir türlü.

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
« Yanıtla #21 : 21 Haziran 2011, 01:35:10 »
Ayrıca asit olarak ne kullandınız ve ne miktarda?

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #22 : 21 Haziran 2011, 01:45:46 »
Süleyman ustam , hem dövdük hem taşladık , fakat bazı yerlerde patlama riskini göze almak lazım döverken , onun için en güzeli taşlama yapmak , bunun yanında  asit konusunda çok bilgim olmamakla birlikte nitrik asit olması lazım , bekir abi konuya bakar teyid eder herhalde , bir de ben leke çıkarıcı + çamaşır suyu + sentetik limon suyunu karıştırdım denedim , çok güzel renk verdi fakat konrolü sağlayamadığımdan , biraz kontrolsüz güç güç değildir hesabı oldu . . .
« Son Düzenleme: 21 Haziran 2011, 01:48:48 Gönderen: agel »
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

« Yanıtla #23 : 21 Haziran 2011, 01:57:32 »
En iyi sonucu demir3 klorür verir, elbette ardından sodalı su.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #24 : 21 Haziran 2011, 10:04:26 »
Suyla  seyrelttiğim nitrik  asiti  pamuklu  çubukla boya  yapar gibi  namluya  sürdüm  ustam.
Hafif  gri tonlardan  başlayarak  istediğim  tonu  bulana kadar  devam  ettim , arada  suyla  da  temizleyerek .
Demir 3 klorürü  denemedim   Ahmedin  lamanın  kalan  yarısında da deneyip  paylaşalım.
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

agel

• 306
« Yanıtla #25 : 21 Haziran 2011, 10:19:22 »
Sodalı su , çamaşır sodası (acı soda ) ve su mu oluyor sef hocam

« Yanıtla #26 : 21 Haziran 2011, 19:23:06 »
Sodalı su , çamaşır sodası (acı soda ) ve su mu oluyor sef hocam
Çamaşırda kullanılırmı bilmem ama mutfakta kullanılan bildiğimiz karbonat ( içme sodası diyede geçer) sodyum bikarbonat olduğunu sanıyorum. Onunla suyu karıştırıyorsun, asiti nötralize etmek için.
Suyla  seyrelttiğim nitrik  asiti  pamuklu  çubukla boya  yapar gibi  namluya  sürdüm  ustam.
Hafif  gri tonlardan  başlayarak  istediğim  tonu  bulana kadar  devam  ettim , arada  suyla  da  temizleyerek .
Demir 3 klorürü  denemedim   Ahmedin  lamanın  kalan  yarısında da deneyip  paylaşalım.
Bekir usta demir 3 klorür ( ferric clorür) ile alacağın sonuç daha kalıcı olacaktır. Siyah bölgeler nitrik asitte olduğu gibi kolayca silinip çıkmaz. Ayrıca seyreltilmiş bile olsa nitrik asitin daha fazla aşındırdığını gözlemledim. Şu noktayıda unutmamak gerekir, dağlama işleminden sonra ince bir yağla yüzeyi yağlarsanız yağ bir anlamda yüzeyi sabitliyor.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #27 : 22 Haziran 2011, 09:42:12 »
Of off offf Ben yollarda olduğum için görememişim. harika bir ürün olmuş çeliğin hakkını vermişin üstadım. Çok begendim. Ellerinize sağlık. İzne ayrıldım Kırıkkale deyim. Burdan Giresun ordan Antalya ya gideceğim nasip olursa Sefa abiyi ziyaret edecegim. Şuan haberi olmasada... ^-^
« Son Düzenleme: 22 Haziran 2011, 09:44:35 Gönderen: damascus »

damascus

• 1467
« Yanıtla #28 : 22 Haziran 2011, 09:45:40 »
Ustalarım , arkadaşlarım , bu forumla tanıştığım gün zehirlendiğimi anlamıştım ama çaktırmıyordum ve bu kadar  etkili bir zehir olacağını tahmin etmiyordum . Hakan kardeşten Alaca Polat ( ) lamayı aldık (teşekkürler) . Geyik boynuzunu da bir tesbihçi arkadaşımdan temin ettim , formu da 1950 li yıllardan kalan izmir işi bir saldırmayı hafiften örnek alarak , aslına sadık kalmadan Bekir abiyle birlikte verdik. Daha sonra Bekir abinin elinin altında çırak olarak bu bıçağı bitirmek nasip oldu , iki cumartesimizi aldı ama değdi . Bekir abinin gayretleri ve teşvikleri aynı zamanda yönlendirmeleri olmasa ben herhalde işlenmemiş Alaca Polat çeliği lamayı, boğaz manzarası seyreder gibi seyrediyor olacaktım . Bekir abiye ve beni zehirleyen forum kurucularına teşekkürler . Zehiriniz bol olsun ...

önce  Hakana  bir teşekkür  borçluyuz  sanıyorum.  Böyle  bir  hizmeti başlatıp  bu  alaca polat  çelikleri hepimiz  için  ulaşılabilir hale  getirdi .
Sonra da isimlendirme  konusunda bir  mütabakat  gereğini düşünüyorum , batılının  şam kentinin  kendi dilinden  yazılışından , yada  Osmanlının  dımışki adlandırmasından  yola  çıkıp   "damascus"   dediği  çeliği , bugün  çeliğin  ilk  üreticisi olan  kültürün   ustaları  olan  bizler neden  onların  ismiyle  analım.
Ben  öz dilime  daha  yakın  bulduğum  alaca  polat ı  kullanıyorum  itirazınız  yoksa .
Ahmed  sanıyorum  Hakanın   polatlarından  ekrana yansıyan  ilk  üretim  seninki  oldu  çok da güzel  oldu bu  anlamda  senide  bir  yolaçan , bir  akıncı  sayabiliriz  rahatlıkla , Forumda  tekrarının  bol  olması  dileğiyle  ellerine  sağlık . :2up

Ben teşekkür ederim ne demek elimden geldiğince yardımcı oluyorum. Sitede okadar değerli insanlar varki ben sadece tedarikçi olabiliyorum.Ustalar değerli fikirlerini paylaşıyorlar onlara bir kez daha teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 22 Haziran 2011, 09:48:26 Gönderen: damascus »

damascus

• 1467
« Yanıtla #29 : 22 Haziran 2011, 09:56:50 »
Damascusun asit sorunu için üstadlarım aldığım yere sorduğumda bana gönderdiği yazıyı aynen kopyalayıp gönderiyorum...Emre abi tercüme ederse sevinirim yanlış tercüme etmek istemem... :P

H2SO4
We use Material 1095 and 15N20 for our Damascus Knives. We get hardness 56 to 58 HRC after Harding and tempering process. Both materials are high carbon and high chrome based combination. we use 1095 & 15N20     100% handforged damascus steel

yada diğer bir usta

we use 1095 & 15N20     100% handforged damascus steel
with 512 True Damascus Layers
 H2SO4   this is acid name we use
 for etching  and after use oil

yada 

sülfürik asit 100 ml
 & Nytric asit 30 ml
su 400 ml  boş bir kapta tamamı içine batıcak şekilde 15 ile 20 dakkika arası kontrol ederek bekletin.
kuruduktan sonra . sonra 600 numara zımpara kağıdı ile temizleyin.

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #30 : 22 Haziran 2011, 12:42:55 »
sevgili Ahmet abim ve değerli Bekir ustam kelimeleri kifayetsiz bıraktınız ellerinize yüreğinize sağlık hakikatten çok güzel olmuş
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

agel

• 306
« Yanıtla #31 : 23 Haziran 2011, 11:22:48 »
Hakan bilgi için teşekkürler i Ali kardeşim inş. sizler de yeni atölyenizde çok daha güzellerini çıkarırsınız , biz de imreniriz . . .