Bıçak Sanatı - Forum

#2 Av-Kamp Bıçağı

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
#2 Av-Kamp Bıçağı
« : 04 Mart 2019, 09:44:51 »
Merhaba forumdaşlar;

Geçen haftasonu 2 gün içinde kendi kendime söz verip, bitirmek için zorlandığım bıçağı sizlerle paylaşmak istedim.
Bıçak kendim haricinde başka biri için yaptığım ilk bıçak. Yani ilk siparişim diyebiliriz fakar ticari bir satış sözkonusu değil.

Bu bıçağın küçük bir de hikayesi var; Bursa'dan bıçakçı bir abimiz kendine yeni 4 teker bant zımpara makinesi yapmıştı. Bana da eski makinesini sürücü karşılığında vermeyi teklif etti. Ben de sürücüyü bu bıçak karşılığında başka bir abimden aldım diyebilirim. Bu bağlamda ikinci el olarak aldığım makinem ile ilk yaptığım bıçak bu oldu ve makinemin karşılığı olarak yapmış olduğum bıçaktır kendileri.

Henüz ağız açma aparatım yok, o yüzden dikdörtgen prizma 5x5 bir kalas parçasına tutturarak açtım ağızı. Hafta sonu bitirmek için kendimi de zorlayarak hatalarına kabullendiğim bir bıçak oldu.

Foruma hareket katsın diye 2. av-kamp bıçağımı sizlerle paylaşıyorum.

Modele alttaki ilk görselden sahibi olan abim kendisi karar verdi:

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: #2 Av-Kamp Bıçağı
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2019, 12:14:01 »
sizi çok iyi anlıyorum aparatsız ağız açmak gerçekten zor ustalaşmak gerek o konuda hocam elinize sağlık kullanışlı bir av bıçağı olmuş.
Gendarmerie Special Operation...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2019, 13:00:57 »
Teknik bilgileri unutmuşum, çelik demir kesme testeresi(daire testere). Kendi sertliğiyle bıraktım. Herhangi bir ısıl işlem prosesi yapılmadı.
Kabza ceviz ağacı.
Pimler 6mm pirinç.

sizi çok iyi anlıyorum aparatsız ağız açmak gerçekten zor ustalaşmak gerek o konuda hocam elinize sağlık kullanışlı bir av bıçağı olmuş.

Şaban hocam çok teşekkürler, beğenmenize sevindim. Özellikle baş parmak dayaması istediği için bu modeli beğendi kendisi.

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2019, 16:48:41 »
Elinize sağlık güzel olmuş.
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Erhan Özkalgay

• 62
  • Meslek: Dönerci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 04 Mart 2019, 16:51:09 »
Elinize sağlık güzel olmuş. Zımpara makinenizde hayırlı olsun. :)

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #5 : 04 Mart 2019, 18:10:58 »
Orkun eline sağlık. Makinen hayırlı olsun. Daha da iyilerini yapacaksın.

Orkun birde sorum olacak. Testere çeliği yüksek bir sertlikte olmuyor mu? En azından menevişleme yapmak gerekmez mi? Eğe çeliklerinde olduğu gibi.
« Son Düzenleme: 04 Mart 2019, 18:20:27 Gönderen: CENGaver42 »
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #6 : 04 Mart 2019, 21:50:22 »
çok güzel olmuş
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 04 Mart 2019, 23:59:29 »
Abim eline sağlık
Bayağı karlı bir iş olmuş. Makinen hayırlı olsun.
Aparatı L profilden de yapabilirsin.
Çok daha düzgün olacaktır.
Ağzı açarken eşiğe gelince çok abanma
paralel tutmaya çalış.
Senin malzemeleri de gönderemedim
kusura bakma, kasabaya inemedim bir türlü.

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #8 : 05 Mart 2019, 00:28:01 »
Ellerinize sağlık. Yeni makineniz hayırlı olsun. Güle güle kullanın

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #9 : 05 Mart 2019, 08:33:43 »
Abim eline sağlık
Bayağı karlı bir iş olmuş. Makinen hayırlı olsun.
Aparatı L profilden de yapabilirsin.
Çok daha düzgün olacaktır.
Ağzı açarken eşiğe gelince çok abanma
paralel tutmaya çalış.
Senin malzemeleri de gönderemedim
kusura bakma, kasabaya inemedim bir türlü.

Şeref ustam çok teşekkür ederim. Ricasso'ya doğru daha fazla dalmışım evet:) Onu ağız açma aparatı edindikten sonra, o aparata göre alışmaya çalışacağım. Geçici çözümlere yoğunlaşmadan kalıcı bir çözüm için efor sarfetmek istiyorum. Zaten sadece haftasonları çalışabiliyorum, o da şanslıysam. :D Malzemelere kafanı takma, ne zaman müsait olursan halledersin, zaten şu andaki el becerimle onu mahfederim.  :(

çok güzel olmuş

Beğenmenize sevindim hocam, çok teşekkürler...

Orkun eline sağlık. Makinen hayırlı olsun. Daha da iyilerini yapacaksın.

Orkun birde sorum olacak. Testere çeliği yüksek bir sertlikte olmuyor mu? En azından menevişleme yapmak gerekmez mi? Eğe çeliklerinde olduğu gibi.

Çok teşekkürler. Gerekiyordur belki, benim bilgim olduğu için öyle bırakmadım. Açıkçası gerekip gerekmediğini bilmediğim için kolay olan yöntemi seçtim ve hiçbir ısıl işlem adımı(Yumuşatma tavlaması, Su verme, Meneviş, vs.) yapmadım. :-[ Ustalarımız bu konuyu daha doğru aydınlatacaktır. 

Elinize sağlık güzel olmuş. Zımpara makinenizde hayırlı olsun. :)

Çok teşekkürler, daha güzelleri sizlerin olsun inş.

Elinize sağlık güzel olmuş.

Çok teşekkürler...

Ellerinize sağlık. Yeni makineniz hayırlı olsun. Güle güle kullanın

Çok teşekkür ederim, sağolun.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #10 : 05 Mart 2019, 09:04:46 »
Eline emeğine sağlık.

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #11 : 06 Mart 2019, 11:16:56 »
Eline sağlık orkun, yaptıkça detayları farkediyor ve her seferinde daha iyi işler çıkarıyorsun bu hep böyledir bol levelli bir oyun gibi,  devamını bekliyorum başarılar.

emruhu

• 271
  • Meslek: Matematikçi
  • Yer: BARTIN
« Yanıtla #12 : 06 Mart 2019, 12:04:25 »
Elinize sağlık. Ancak kafama bir şey takıldı. Eğer ağzını eğe ile açabildiyseniz yumuşakmış diye tahmin ettim. o halde de tekrar sertleştirmek gerekir miydi acaba.
Saygılarımla...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #13 : 06 Mart 2019, 12:15:01 »
Eline emeğine sağlık.

Çok teşekkür ederim.

Eline sağlık orkun, yaptıkça detayları farkediyor ve her seferinde daha iyi işler çıkarıyorsun bu hep böyledir bol levelli bir oyun gibi,  devamını bekliyorum başarılar.

Desteklerin ve katkıların için çok teşekkürler abi. Bu yolda en borçlu olduğum kişi sensin. Hakkını ödeyemem.

Elinize sağlık. Ancak kafama bir şey takıldı. Eğer ağzını eğe ile açabildiyseniz yumuşakmış diye tahmin ettim. o halde de tekrar sertleştirmek gerekir miydi acaba.
Saygılarımla...

Ağzı eğeyle açmadım. Bant zımpara makinesiyle açtım. Ayrıca yanakların temizliğini ve sap şekillendirmesini de aynı makineyle yaptım.
Yazdıklarımda yanlış anlaşılacak birşey var mı diye tekrar baktım ama eğe ile ağız açmayla ilgili birşey yazmamışım. Sanırım yanlış anlaşılma oldu. :)

emruhu

• 271
  • Meslek: Matematikçi
  • Yer: BARTIN
« Yanıtla #14 : 06 Mart 2019, 13:46:20 »
Eline emeğine sağlık.

Çok teşekkür ederim.

Desteklerin ve katkıların için çok teşekkürler abi. Bu yolda en borçlu olduğum kişi sensin. Hakkını ödeyemem.

Saygılarımla...

Ağzı eğeyle açmadım. Bant zımpara makinesiyle açtım. Ayrıca yanakların temizliğini ve sap şekillendirmesini de aynı makineyle yaptım.
Yazdıklarımda yanlış anlaşılacak birşey var mı diye tekrar baktım ama eğe ile ağız açmayla ilgili birşey yazmamışım. Sanırım yanlış anlaşılma oldu. :)
Evet doğru :) şimdi tekrar okudum ben de neden yanlış anlamış olabilirim diye ama bir şey bulamadım :)

SErkişi

• 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
« Yanıtla #15 : 06 Mart 2019, 17:17:58 »
Ellerinize sağlık . Yeni makineniz de hayırlı olsun.

Emretpc

• mgWayncUF
  • 198
  • www.topcuoglubukum.com
    • private lady for adult chat
  • Meslek: Metal Bukum
  • Yer: Konya
« Yanıtla #16 : 10 Mart 2019, 02:34:08 »
Elinize sağlık.. güle güle kullanın makinanızı  :)

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #17 : 10 Mart 2019, 23:21:49 »
Orkun ustam hayırlı olsun. Takas bilinen en eski ve bence çok güzel bir yöntemdir. İşine yaramayan bir malzemeyi işine yarayacak olanla değişiyorsun. Başarılı çalışmalarını bekliyoruz Orkun ustam.
Saygılarımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #18 : 11 Mart 2019, 08:09:57 »
Ellerinize sağlık . Yeni makineniz de hayırlı olsun.

Çok teşekkürler...

Elinize sağlık.. güle güle kullanın makinanızı  :)

Çok teşekkür ederim, sağolun...

Orkun ustam hayırlı olsun. Takas bilinen en eski ve bence çok güzel bir yöntemdir. İşine yaramayan bir malzemeyi işine yarayacak olanla değişiyorsun. Başarılı çalışmalarını bekliyoruz Orkun ustam.
Saygılarımla,

Evet ustam, gerçekten öyleymiş. İşin içinde para girmeyince dostluklar daha sağlam kalıyor. Dostlar arasında para ve ticaret tehlikeli bir durum. :-[

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
  • Meslek: Memur/Biyolog
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #19 : 11 Mart 2019, 19:10:41 »
Hocam elinize sağlık,ben eserden çok daire testereden direkt yapmanıza takıldım. Hocam ne yazık ki daire testerelerin sertliğinin bir standardı yok. Kimi markalar 63-65 hrc yazarken mesela Bosch kataloğunda 46 hrc sertliğe kadar sertleştirilmiştir denmekte.Bu değerlerden ilki bıçak için sert bir değerdir,ikincisi ise bıçak olmayacak kadar yumuşaktır. Bu aralığın bu kadar geniş olması ne yaptığını bilmediği bir duruma yol açıyor insanın :-[ Bana kalırsa bu tarz çeliklerde ben ugraşırım yumuşatma tavlamasına gerek yok dense bile sonunda ısıl işlem yapmadan ne yaptığını bilmek mümkün değil.  Lakin deneyim olsun ağız açma pratiği olsun diye yapılmasında sakınca yoktur tabi ki :)
« Son Düzenleme: 11 Mart 2019, 19:13:33 Gönderen: Ufuk87 »
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " YAŞAR KEMAL.