Bıçak Sanatı - Forum

k600 k720 çelik arıyorum

ZUHRAT

• 115
  • İYİLİK İYİDİR.
  • Meslek: biyolog
  • Yer: van
k600 k720 çelik arıyorum
« : 21 Şubat 2019, 15:08:11 »
Herkese merhaba bu iki çelik k600 ve k720 elinde olan varmı yada nerede bulabilirim.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: k600 k720 çelik arıyorum
« Yanıtla #1 : 21 Şubat 2019, 15:41:08 »
Bulmak sorun değil, Böhler bayilerinde bulabilirsiniz de; Sanırım damascus deneyeceksiniz. Dikkat edin K600 yüksek krom içerir. 15n20 yerine önerildiğini gördüm birkaç yerde fakat 15n20 gibi ocak kaynağında sorunsuz kullanılabilir mi hiç görmedim.

Birkaç bayi bilgisi paylaşıyorum:

http://www.kalite-celik.com/default.asp?kapak=iletisim
http://www.ikitellicelik.com.tr/?lng=1&page=iletisim
http://www.osmanli-bohler.com/

ZUHRAT

• 115
  • İYİLİK İYİDİR.
« Yanıtla #2 : 21 Şubat 2019, 16:39:50 »
Ustam yüksek krom olması kaynağı etkiliyormu çeliğin çabuk soğumasına nedenmi oluyor bu arada damascus demedim 600katlarada cıktım fakat hurda malzemeler ile istediğim renk tonunu yakalayamadım.Kullandığıö malzeme tren rayı ve şerit testre 15n20 bulmak zor dediler sizin bildiğiniz yer varsa söylerseniz sevinirim

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 21 Şubat 2019, 16:59:01 »
Aşağıdaki başlıkta bununla ilgili işinize yarayabilecek bilgiler mevcut:

Kolay gelsin Mustafa.

Şevkini sakın kırma ve denemeye devam et, ama sonuç malzeme sıkıntılı gibi, ocak kaynağı düzgün tutmuş olsa o kılağı artıkları katlar arasında oluşmazdı. Bunun olmamasının da iki nedeni olabilir gibi geliyor. Birincisi yeterli sıcaklığa çıkamadın, ikincisi ise kullandığın malzeme 15n20 değildi.

Yeterli sıcaklığa çıkmak ve doğru sıcaklığın hangisi olduğunu çözebilmek biraz tecrübe ile zaman isteyen bir iş. Birkaç denemeden sonra çözeceğine eminim.

Kullandığın malzemeyi nereden temin ettin bilmiyorum ama piyasada pek çok çeşit şerit testere var ve bunların belkide %99'u krom içerikli. İçeriğinde krom olan bir malzeme ile damascus çelik üretmekte sıkıntılı bir süreç. Krom ısı ile oksit üretir ve kaynak olabilmeyi güçleştirir.

Küçük bir hatırlatmada daha bulunayım. Damascus üretimi için hazırladığın bloğun dış katlarına her zaman kalın malzeme getirmeye çalış. İnce malzeme hızlı sınını ve hızlı soğur, yani ocakta yüksek sıcaklığa çıkarsan hemen erir yada örsün üzerine koyunca çok çabuk soğuyarak kaynak olabilmeyi güçleştirir. Ayrıca sıcakla genleşebilir ve belvererek blokla arasında boşluk oluşturur bu da sıkıntılı bir süreci tetikler. ;)

Dediğim gibi sakın şevkini kırma, denemeye devam. ;)

15n20 için Mehmet Marangoz'a ulaşabilirsiniz.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 22 Şubat 2019, 11:37:44 »
K600 hem yurtiçi hem yurtdışı ustalar tarafından damascus yapımında kullanılan bir çelik ocak kaynağında sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #5 : 22 Şubat 2019, 13:03:19 »
K600’ün kromu çok fazla değil sıkıntı çıkarmaz.
Nikel oranı yüksek, bu da kararmaya karşı dayanımı
artırıyor. K600 iyi kararan bir yüksek karbonluyla
kaynatılırsa iyi kontrast verir.

ZUHRAT

• 115
  • İYİLİK İYİDİR.
« Yanıtla #6 : 25 Şubat 2019, 09:26:57 »
K600’ün kromu çok fazla değil sıkıntı çıkarmaz.
Nikel oranı yüksek, bu da kararmaya karşı dayanımı
artırıyor. K600 iyi kararan bir yüksek karbonluyla
kaynatılırsa iyi kontrast verir.
ustam cok teşekkür ederim anlamadığım durum yüksek krom yani paslanmaz olunca ocak kaynağı olmuyormu o zaman paslanmaz damascuslar nasıl yapılıyor