Bıçak Sanatı - Forum

Balık İçin Bıçak

Balık İçin Bıçak
« : 12 Şubat 2019, 21:13:32 »
Bir arkadaşın balık avında kullanmak istediği için yaptığım bir balık bıçağı. Tek taraflı taşlama geometrisine sahip, ağzın açılmadığı diğer tarafta da içbükey bir taşlama var ( çap 110 cm yay). Sapta gül ağacı kullandım, bunun dışında fazla da yazılacak bir detay aklıma gelmedi  ::)
Çelik : M390
Tam Boy: 200 mm
Namlu : 100 mm
Kalınlık : 4 mm
Isıl İşlem: Tabloya göre
Menevişleme: 500 derecede 2X2 saat

poyrazz74

• 224
  • selçuk çakır
  • Meslek: belediye işçisi
  • Yer: izmir-konak
Ynt: Balık İçin Bıçak
« Yanıtla #1 : 12 Şubat 2019, 21:38:36 »
elinize sağlık Sefa usta. geometri  Yanagiba çok güzel olmuş. içbükeyliği nasıl yaptınız makina kullanmadan nasıl yapılır?
Akıllılar hep şüphe içindeyken aptallar küstahça kendilerinden emindir.

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2019, 21:41:31 »
Ağabey ellerine sağlık. Yine harika bir bıçak. :2up Bu arada kılıfta fena. :)

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2019, 23:16:15 »
Sefa hocam ellerine sağlık. Bıçağın geometrisi çok güzel. Ağız açılmayan kısımda iç bükey taşlamanın kullanıma ne gibi bir etkisi var. Balık fileto çıkarırken mi faydalı oluyor?
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2019, 23:39:55 »
elinize sağlık Sefa usta. geometri  Yanagiba çok güzel olmuş. içbükeyliği nasıl yaptınız makina kullanmadan nasıl yapılır?
Çok teşekkürler, içbükeyliği makinaya yaptığım bir aparatla yaptım ancak daha önce elde açtığım içbükeylerde olmuştu, üstelik namlu bundan epeyce uzundu. Bir kaç yöntem var, birisi sıcak dövme ile yapmak ama zaten bu tür çeliklerde onu es geçiyoruz. Diğer yöntem biraz uğraştırıcı ama işe yarar, yapılmak istenilen içbükey formunda bir ahşap hazırlanıyor, tabiki dışbükey olarak. Bu ahşap takoza önce kalın kum zımparalar sarılarak içbükeylik yüzeye açılıyor.

Ağabey ellerine sağlık. Yine harika bir bıçak. :2up Bu arada kılıfta fena. :)
Sağolasın Abdullah.

Sefa hocam ellerine sağlık. Bıçağın geometrisi çok güzel. Ağız açılmayan kısımda iç bükey taşlamanın kullanıma ne gibi bir etkisi var. Balık fileto çıkarırken mi faydalı oluyor?
Sağolasın, içbükey taşlamanın bir çok yararı var aslında, fleto çıkarmak zaten çok sorunsuz ama bunun dışında, kesilen herşey özellikle tüm et türleri çok ince ve sorunsuz dilimlenebiliyor. Kesilen kısım bu yüzeye neredeyse temas etmiyor ve böylece de yüzeye yapışmıyor, diğer ağız da yapısı gereği kesilen kısmı hızlıca dışa doğru tahliye ettiği için bu kesme ve dilimleme işi sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor. Bu ağız yapısı ve bileme " Hamaguriba" diye geçiyor, forumda çok işlenmiş bir konuydu zamanında.
 Yine de bir kez daha ekleyelim bu formu  ;)

« Son Düzenleme: 12 Şubat 2019, 23:45:44 Gönderen: sefaçabuk »

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2019, 00:04:59 »
Teşekkürler hocam.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #6 : 13 Şubat 2019, 07:50:57 »
güzel bıçak olmuş ustam
bu şekilde bir bıçak balık avında ne gibi bir kolaylık sağlıyor
yoksa pulları temizleme içinmi ideal
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #7 : 13 Şubat 2019, 10:13:21 »
Sefa hocam elinize sağlık. Tek taraf taşlama formunu her zaman  beğenmişimdir (arka yüzdeki iç bükeylik yakut bıçağı kadar keskin hatlara sahip olmasa da sanki yakut bıçağı formundan  bi esinti gibi olmuş.)
Çok kullanışlı bir balık bıçağı.Balıktan ziyade diğer kesme,yontma sıyırma ve dilimleme ve yüzme işlemlerinde de iyi iş çıkaracağa benziyor.
Yaptığınız bıçaklar güzelliği ve sağlamlığının yanında çok işlevsel.
Çalışmalarınızla olsun,fikirlerinizle olsun foruma değer katıyorsunuz.
İyi ki varsınız sayın hocam.
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2019, 10:16:57 Gönderen: cem eser »
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #8 : 13 Şubat 2019, 11:15:05 »
Hocam eline sağlık. Harika... İnşaallah bu da bende takıntı yapmaz.  :))

« Yanıtla #9 : 13 Şubat 2019, 11:26:51 »
güzel bıçak olmuş ustam
bu şekilde bir bıçak balık avında ne gibi bir kolaylık sağlıyor
yoksa pulları temizleme içinmi ideal
Çok sağolasın, balık avında yem kesme, pul sıyırma veya balığı komple temizlemede işe yarıyor. Bir detay var; bıçağın sırt kısmı tıpkı bir sistre gibi, yanlara doğru pürüzlü öyle ki, dikkat edilmese eli bile yaralayacak seviyede. Bu kısım özellikle pul sıyırmada iyi iş görüyor.

Sefa hocam elinize sağlık. Tek taraf taşlama formunu her zaman  beğenmişimdir (arka yüzdeki iç bükeylik yakut bıçağı kadar keskin hatlara sahip olmasa da sanki yakut bıçağı formundan  bi esinti gibi olmuş.)
Çok kullanışlı bir balık bıçağı.Balıktan ziyade diğer kesme,yontma sıyırma ve dilimleme ve yüzme işlemlerinde de iyi iş çıkaracağa benziyor.
Yaptığınız bıçaklar güzelliği ve sağlamlığının yanında çok işlevsel.
Çalışmalarınızla olsun,fikirlerinizle olsun foruma değer katıyorsunuz.
İyi ki varsınız sayın hocam.

Çok sağolasın Cem, Sizler de iyi ki varsınız, hep birlikte olmamız bir anlam ifade ediyor  :2up

Hocam eline sağlık. Harika... İnşaallah bu da bende takıntı yapmaz.  :))

Umarım yapar  ^-^ Sizden çok özgün işler çıkıyor çünkü, gözümüz bayram eder fena mı  :2up

seckin.yaman

• **
  • 152
  • Meslek: Teknisyen
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #10 : 13 Şubat 2019, 11:40:57 »
Böyle bıçaklara bakıp bakıp aşka geliyorum sonra kendim yaptığımda ortaya bir ucube ortaya çıkıyor . Mahvettiğim çeliğe malzemeye mi yansam harcadığım vaktemi yansam
bilemiyorum .Elinize sağlık Sefa Usta yine çok güzel olmuş.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 13 Şubat 2019, 12:09:41 »
Elinize sağlık hocam. Tekrar bilenmesi gerektiğinde tek yüzden mi bilenecek yoksa her iki yüzden de mi bilenmesi gerekiyor?
Bir de merak ettiğim, bu modeli siz mi tasarladınız yoksa evrensel bir form mu?

« Yanıtla #12 : 13 Şubat 2019, 12:50:04 »
Böyle bıçaklara bakıp bakıp aşka geliyorum sonra kendim yaptığımda ortaya bir ucube ortaya çıkıyor . Mahvettiğim çeliğe malzemeye mi yansam harcadığım vaktemi yansam
bilemiyorum .Elinize sağlık Sefa Usta yine çok güzel olmuş.

Çok teşekkürler, hiç öyle düşünmemek lazım, bu iş yaptıkça gelişen bir iş inatla devam etmek lazım  ;)

Elinize sağlık hocam. Tekrar bilenmesi gerektiğinde tek yüzden mi bilenecek yoksa her iki yüzden de mi bilenmesi gerekiyor?
Bir de merak ettiğim, bu modeli siz mi tasarladınız yoksa evrensel bir form mu?

Sağolasın Orkun, hızlı bileme gerektiğinde ağzın olduğu taraf değil diğer taraftan bileniyor, ta ki asıl ağızdaki ikinci ağız deforme olana kadar. Model bana ait.

Vuqar aliyev

• 363
  • Meslek: Bicakci
  • Yer: Azerbaycan baku
« Yanıtla #13 : 13 Şubat 2019, 13:04:38 »
cok guzel bir calisman olmus ustam eline emeyine saglik namlunun agiz kisminin tek bir tarafli acipmasida balik temizlerken cok guzel bir performans gosderecekdir ilakida balogin pullarin temizlerken deriye zarar vermez cok beyendim ustam emeyine saglik allah seni daim bizim onumuzde bulundursun ustam
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #14 : 13 Şubat 2019, 13:40:24 »
Sefa hocam elinize sağlık, anladığım kadarıyla istekte bulunan arkadaşınıza en uygun detayı siz seçtiniz. Bıçağın yapacağı işe göre bir form, ağız yapısı, taşlama ve sırt detayları kullandınız. Sizi bizim hocamız yapanda bu zaten, her detayı titizlikle araştırıp, uygulayıp işlevselliği ön plana çıkan bıçaklar yapmanız. Mevla'm sağılığınızı daim eylesin, başarılar diliyorum.

Saygılarımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #15 : 13 Şubat 2019, 13:46:46 »
Elinize sağlık hocam ilk olarak instagramda gördüm çok güzel olmuş gene :) geçenlerde gyuto tip bir bıçak yaptım aynı şekilde ağzı tek taraflı açılmış O1 den bana güldürler bune falan ben dedim genelde kabuklu denizcanlısı balık için kullanılıyor bu tip gene güldürler bende sizin gibi ustanın yaptığını gösterip destek almış oldum :) yeni ytong ocağımı bitirip mutfak bıçağını da yapımca patlaşacağım burada fikirlerinizi merak ediyeum

« Yanıtla #16 : 13 Şubat 2019, 19:41:09 »
cok guzel bir calisman olmus ustam eline emeyine saglik namlunun agiz kisminin tek bir tarafli acipmasida balik temizlerken cok guzel bir performans gosderecekdir ilakida balogin pullarin temizlerken deriye zarar vermez cok beyendim ustam emeyine saglik allah seni daim bizim onumuzde bulundursun ustam
Teşekkürler Vugar.

Sefa hocam elinize sağlık, anladığım kadarıyla istekte bulunan arkadaşınıza en uygun detayı siz seçtiniz. Bıçağın yapacağı işe göre bir form, ağız yapısı, taşlama ve sırt detayları kullandınız. Sizi bizim hocamız yapanda bu zaten, her detayı titizlikle araştırıp, uygulayıp işlevselliği ön plana çıkan bıçaklar yapmanız. Mevla'm sağılığınızı daim eylesin, başarılar diliyorum.

Saygılarımla,

Sağolasın Temur, biraz arkadaş katkı verdi, biraz ben, ortaya böyle çıktı.

Elinize sağlık hocam ilk olarak instagramda gördüm çok güzel olmuş gene :) geçenlerde gyuto tip bir bıçak yaptım aynı şekilde ağzı tek taraflı açılmış O1 den bana güldürler bune falan ben dedim genelde kabuklu denizcanlısı balık için kullanılıyor bu tip gene güldürler bende sizin gibi ustanın yaptığını gösterip destek almış oldum :) yeni ytong ocağımı bitirip mutfak bıçağını da yapımca patlaşacağım burada fikirlerinizi merak ediyeum
Sağolasın sait, teşekkürler.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #17 : 19 Şubat 2019, 21:45:05 »
elinize sağlık Sefa hocam. bende de gul agaci var ama bendeki daha kirmizi duruyor ? acaba bendeki daha başka bir sey mi acaba

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #18 : 26 Şubat 2019, 20:59:08 »
Ustam, eline sağlık. Hem sapın yumuşak hatları em de namlu geometrisi çok güzel.

İki sorum olacak.

İlki balık deyince insanın aklına "aman sap kaymasın" demek geliyor. Bıçağın kullanım sırasındaki durumu nasıl?

İkinci soru da kumpasın yandan görünümünden şüphelendim. Kendine san mai'den kumpas yapmadın di mi? Sanki orta kısmı daha koyu gibi duruyor da.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #19 : 27 Şubat 2019, 01:10:49 »
elinize sağlık Sefa hocam. bende de gul agaci var ama bendeki daha kirmizi duruyor ? acaba bendeki daha başka bir sey mi acaba
Sağolasın ersin, başka birşey olduğunu sanmıyorum, gül ağaçlarında durum böyle, bölge bölge farklılk gösterebiliyor, ayrıca bu zaten freze kesim bu nedenle renk biraz farklı çıktı.

Ustam, eline sağlık. Hem sapın yumuşak hatları em de namlu geometrisi çok güzel.

İki sorum olacak.

İlki balık deyince insanın aklına "aman sap kaymasın" demek geliyor. Bıçağın kullanım sırasındaki durumu nasıl?

İkinci soru da kumpasın yandan görünümünden şüphelendim. Kendine san mai'den kumpas yapmadın di mi? Sanki orta kısmı daha koyu gibi duruyor da.
Eylem ustam, kullanıcıdan daha geri dönüş almadım ama sapın zaten kayacak bir durumu yok gibi, yine de kullanıcı yorumu önemli.
Yok ustam yok, normal kumpas  ^-^ fotoğrafta öyle çıkmış yoksa daha o kadar azıtmadım yani  ^-^
sağolasın.