Bıçak Sanatı - Forum

Bushcraft Bıçak İçin Çelik Seçimi

Expireme

• *
  • 30
  • Yer: Malatya
Bushcraft Bıçak İçin Çelik Seçimi
« : 11 Şubat 2019, 13:31:44 »
Merhaba sayın forum üyeleri,

2 senedir kullanmis olduğum Martiini 235 model bıçağımı çeliğinin yumuşak ve dayaniksiz olmasi nedeniyle degistirmek istiyorum. Öyle demir, çivi kesip taşa vurmayacağım bıçağı:) doğada dal keserim, kurbanda et için kullanirim ama genel olarak bushcraft amacıyla kullanılacak. Bıçak seçmeden önce çeliği seçmek lazim çünkü fiyatlar çok değişken. Aldigim bıçağı bileyleyip uzun yıllar kullanmak istiyorum. 500₺ gibi bir bütçem var ve bana onerebileceginiz çelik asagidaki veya ayri olarak nedir acaba? N690 çeligi kimi usta 350₺'ye yaparken kimi 900₺ istiyor aralarinda bu kadar kalite farki olur mu birde? Saygilar

1-) N690
2-) Elmax
3-) M390
4-) Damascus
4-) Sleipner

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Bushcraft Bıçak İçin Çelik Seçimi
« Yanıtla #1 : 11 Şubat 2019, 14:17:21 »
Bu konuda fikir verebilecek kadar bilgim yok ama şu videoyu incemeneizde fayda var:

https://www.youtube.com/watch?v=EFu15mTiCys

1.2379 dediği klasik bildiğimiz D2.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #2 : 11 Şubat 2019, 15:28:05 »
Ben olsam N690 seçerdim.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 11 Şubat 2019, 16:39:53 »
Ben de N690 diyorum. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #4 : 11 Şubat 2019, 20:03:35 »
Merhaba. N690 çelikten güzel bir bıçak yaptırın. Anlattığınız şeyleri layıkıyla yapar. Paranız da cebinizde kalır. Çok ta memnun olursunuz.

Expireme

• *
  • 30
« Yanıtla #5 : 11 Şubat 2019, 21:37:03 »
Ben de N690 diyorum. :2up

Bi usta bana n690 yerine kesinlikle sleipner seçmemi önerdi, bayağıda net konuştu. Açıkcası çok fark olur mu bilemedim

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #6 : 11 Şubat 2019, 23:27:33 »
Bi usta bana n690 yerine kesinlikle sleipner seçmemi önerdi, bayağıda net konuştu. Açıkcası çok fark olur mu bilemedim
Seçim elbetet size kalmış ben paslanmazlığı ön planda tuttuğum için N690 dedim.Sleipnerı bilemek biraz zor oluyor(genelde 61-62hrcde bırakıyorlar) ama bir kere biledikten sonra uzun süre kullanayım derseniz Sleipner yada D2yi seçebilirsiniz.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

emruhu

• 271
  • Meslek: Matematikçi
  • Yer: BARTIN
« Yanıtla #7 : 11 Şubat 2019, 23:40:02 »
Merhabalar. Ben genellikle A2 kullanıyorum. Çok acidan memnunum. Paslanmazlik gibi bir derdiniz yok ise sleipner daha uygun bir seçim gibi geldi bana.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #8 : 12 Şubat 2019, 08:30:12 »
https://youtu.be/cjflTpcKIhg

Video size fikir verebilir.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

Expireme

• *
  • 30
« Yanıtla #9 : 13 Şubat 2019, 08:43:27 »
Seçim elbetet size kalmış ben paslanmazlığı ön planda tuttuğum için N690 dedim.Sleipnerı bilemek biraz zor oluyor(genelde 61-62hrcde bırakıyorlar) ama bir kere biledikten sonra uzun süre kullanayım derseniz Sleipner yada D2yi seçebilirsiniz.

Hocam bi bıçak yapan abimizle konuştum. Maliyetine yapabilirim derse Vanadis 8 seçeceğiz galiba. M390 veya elmax'a oranla nasil olur bilemiyorum Vanadis 8'de umarim pişman olmayiz. Eger cok fiyat tutarsa N690 seçeceğiz.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #10 : 13 Şubat 2019, 12:12:40 »
Vanadis toz metal olmasına ramen paslanan (hatta havadan nem kapan) bir çeliktir, aklınızda bulunsun.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #11 : 13 Şubat 2019, 15:30:09 »

Hocam bi bıçak yapan abimizle konuştum. Maliyetine yapabilirim derse Vanadis 8 seçeceğiz galiba. M390 veya elmax'a oranla nasil olur bilemiyorum Vanadis 8'de umarim pişman olmayiz. Eger cok fiyat tutarsa N690 seçeceğiz.

Gerçekten abiniz değilse niye maliyetine yapıyormuş? Ustayı tanımam etmem ama bu tip laflar standart esnaf laflarına benziyor. Her bıçakta ciddi bir el emeği var. Emeğin de bir karşılığı olmalı. Bir hukuku, ahbaplığı olmadığı müddettçe kimse kimseye maliyetine iş yapmaz.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Expireme

• *
  • 30
« Yanıtla #12 : 14 Şubat 2019, 07:40:57 »

Gerçekten abiniz değilse niye maliyetine yapıyormuş? Ustayı tanımam etmem ama bu tip laflar standart esnaf laflarına benziyor. Her bıçakta ciddi bir el emeği var. Emeğin de bir karşılığı olmalı. Bir hukuku, ahbaplığı olmadığı müddettçe kimse kimseye maliyetine iş yapmaz.

Bu abimiz parayla bıçak yapmiyor. Hediye olarak bıçak yapiyor. Bizde en azindan celigi, maliyetini karsilayalim dedik. Vanadis 8 paslanmaz olmadigi icin elendi simdi m390 ve elmax arasinda secim yapacagiz

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #13 : 14 Şubat 2019, 09:25:14 »
Şunu da düşünmekte fayda var, işin içine bushcraft girince benim aklıma hemen Ed Stafford geliyor. :))
Ne kadar extrem şartlarda kullanacaksınız bilmiyorum ama, eğer birgün hayatta kalma pahasına bıçağı kırma derecesinde kullanmanız gerekirse, buna üzülmeyeceğiniz bir çelik olmalı bence.
Sınırsız imkan ve bütçe varsa tabiki Elmax, Vanax, vs.. Fakat sonrasında başına gelenler için üzülmeyeceğiniz bir bıçak da olsun derseniz ben olsam Sleipner seçerdim. ;)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #14 : 14 Şubat 2019, 12:19:18 »
Bu abimiz parayla bıçak yapmiyor. Hediye olarak bıçak yapiyor. Bizde en azindan celigi, maliyetini karsilayalim dedik. Vanadis 8 paslanmaz olmadigi icin elendi simdi m390 ve elmax arasinda secim yapacagiz
2 çeliğe kadar geldiyseniz m390ı seçmenizi tavsiye ederim.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 23 Şubat 2019, 08:16:13 »
Şunu da düşünmekte fayda var, işin içine bushcraft girince benim aklıma hemen Ed Stafford geliyor. :))
Ne kadar extrem şartlarda kullanacaksınız bilmiyorum ama, eğer birgün hayatta kalma pahasına bıçağı kırma derecesinde kullanmanız gerekirse, buna üzülmeyeceğiniz bir çelik olmalı bence.
Sınırsız imkan ve bütçe varsa tabiki Elmax, Vanax, vs.. Fakat sonrasında başına gelenler için üzülmeyeceğiniz bir bıçak da olsun derseniz ben olsam Sleipner seçerdim. ;)

+1

Sleipner çok başarılı, dayanıklılık, keskinlik. Paslanmasını şimdilik gözlemlemedim sanırım çok daha ekstrem koşullar gerekiyor.
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''