Bıçak Sanatı - Forum

Yeni Kömür Ocağım

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
Yeni Kömür Ocağım
« : 07 Şubat 2019, 11:27:38 »
Merhaba, yapmış olduğum bıçakları sulamak için bir kömür ocağı yaptım.
Bu ocağı yaparken kullanmış olduğum malzemeler:
4-5 mm alüminyum kap.
2 adet paslanmaz çelik plaka.
2 adet hortum kelepçesi.
Yarım parmak galvanizli boru.
Yapmış olduğum ocağın iç kısmını 3 parçaya ayırdım. Sağ ve sol kısımdaki bölümler orta kısımdan daha yüksek hale getirildi. Ocağın orta kısmında sadece çimento kullanıldı. Sağ ve sol kısımdaki bölümlere çimento, çini döküm granür ve perlit kullandım. Ocağın içerisindeki kelepçeleri, boru ileri geri hareket etmesin diye kullandım. Boruya 13 adet delik açtım. Bu deliklerin her biri 2mm'lik matkap ucu ile açıldı.

Ocağı 1 kez yaktım. Fakat elimdeki körük baya kötü olduğu için yüksek sıcaklıklara, ne yazık ki çıkarmadım. :( Acaba borudaki delikleri biraz daha büyütsem mi? diye bir soru oluştu kafamda. Yeni bir fan ayarladığım da ocağı tekrar yakacağım. Fakat bulunduğum ortam nedeniyle fazla kullanabileceğimi sanmıyorum.

Saygılarımla...

Ynt: Yeni Kömür Ocağım
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2019, 17:27:00 »
Canını sıkmak istemem ama alüminyum yerine başka birşey kullanmalıydın, alüminyum yaklaşık 660 derecede erir, Senin ocak zaten bu sıcaklığın çok daha yükseğine çıkacağı için denemeyi bile düşünme  :(

Abdullah BAYRAM

• 344
« Yanıtla #2 : 07 Şubat 2019, 20:35:03 »
Canını sıkmak istemem ama alüminyum yerine başka birşey kullanmalıydın, alüminyum yaklaşık 660 derecede erir, Senin ocak zaten bu sıcaklığın çok daha yükseğine çıkacağı için denemeyi bile düşünme  :(
Tüh ya. :( Neyse en azından bir deneyim oldu. Sefa Ağabey kabın içerisinde harç olduğu için metalin çok fazla ısınmayacağını tahmin etmiştim. Ama elimde dandik bir körük olmasına rağmen kap oldukça ısındı.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #3 : 07 Şubat 2019, 22:46:09 »

Başka bir hususta delikler çok ince ve bana soracak olursan  sadece su vermek için kömür ocağı çok uygun bir ocak değil. Onun yerine gazlı ocak yapsan daha iyi sonuç alırsın  ;)

Abdullah BAYRAM

• 344
« Yanıtla #4 : 07 Şubat 2019, 22:57:20 »

Başka bir hususta delikler çok ince ve bana soracak olursan  sadece su vermek için kömür ocağı çok uygun bir ocak değil. Onun yerine gazlı ocak yapsan daha iyi sonuç alırsın  ;)

Aynen ağabey netice gaz ocağını gösteriyor.

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #5 : 08 Şubat 2019, 02:19:16 »
Benimde şahsi görüşümdür. ; kömür ocağı ile su vermek gerçekten hassasiyet ve tecrübe istiyor.Bir gaz ocağı bende yapmak istiyorum  , nasip.
memento audere semper

Abdullah BAYRAM

• 344
« Yanıtla #6 : 08 Şubat 2019, 08:20:52 »
Benimde şahsi görüşümdür. ; kömür ocağı ile su vermek gerçekten hassasiyet ve tecrübe istiyor.Bir gaz ocağı bende yapmak istiyorum  , nasip.
Ağabey haklısın bir gaz ocağı kesinlikle lazım. Ama ben kömür ocağını da kesinlikle öğrenmek istiyorum. :)