Bıçak Sanatı - Forum

Kesici ağız hk.

dogan4075

• 5
  • Meslek: Elektrik Teknikeri
  • Yer: Bursa
Kesici ağız hk.
« : 30 Ocak 2019, 00:05:05 »
Selam ustalar 4mm daire testereden profili çıkarttım eğe ile ağzını açtım 0,5-1 mm arası pay bıraktım zımparasını yaptım 400 kuma kadar daha sonra ısıl işeme gönderdim 57-58 arası bir sertlik verdirdim sıra geldi kesici ağzı açmaya av için kullanıcam kesici ağzı kaç derece açıyla ve neyle açmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim birde güzel parlaması için nasıl bir yöntem uygulamam gerekiyor 2000 e kadar sulu zımpara yapsam olurmu.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
Ynt: Kesici ağız hk.
« Yanıtla #1 : 30 Ocak 2019, 08:30:08 »
Evet 2000 kuma kadar çıkarsanız güzel bir parlaklık elde edebilirsiniz. Sulu perdah yapacağınız için, iş bitince bıçağı ıslak bırakmamaya özen gösterin. İyice kurulayıp hatta yağlayıp öyle bırakın. Daha sonra perdah işlemine devam etmek için aradan geçen zaman içinde paslanmaya başlayacaktır. Bu sebeple bıçağı her daim ince bir katman bile olsa yağlı tutun.

Kesici ağzı elde açmanız çok zor. Bant zımparası olan birinden rica ederseniz daha kolay olacaktır.

dogan4075

• 5
« Yanıtla #2 : 30 Ocak 2019, 16:19:37 »
Kesici ağzıda normal ağzı açtığım gibi açsam olmazmı yani daha dikkatli bi şekilde bıçakçılara götürmeye korkuyorum nasıl bi işçilik yapıcak bilemediğim için

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #3 : 30 Ocak 2019, 17:12:16 »
Sorun şu ki, ilk açtığınız ağız çelik susuzken açılmıştı. Şimdi çeliğe su verildiği için önceki gibi rahat çalışamayacaksınız. Yüklenerek, zorlayarak açmaya çalışırsanız sapma ve dengesiz talaş kaldırma ihtimali yüksek. O sebeple geometriyi bozabilirsiniz. En temizi makinede açtırmak. Zaten bir kereye mahsus makinede kesici ağzı açtırsanız yetecek. Sonraki seferlerde sadece bileme yapacaksınız ve bu işi gene elde yapabilirsiniz.

dogan4075

• 5
« Yanıtla #4 : 30 Ocak 2019, 22:12:52 »
Peki makine ağzını ısıtacak ozaman sertlik ayarı bozulmazmı bunu iyi yapacak bi bıçakçı tanıyormusunuz av bıçağı için 25 derece açı diyolar bıçakçı bunu kahale alırmı sizce

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #5 : 31 Ocak 2019, 09:11:19 »
Dikkat edilmesi gereken bir detay yakaladınız, aynen. Çelik artık ısıl işlem gördüğü için bundan sonraki kullanımında meneviş sıcaklığına ve üzerine çıkarmamaya dikkat etmelisiniz. Ağız açmak da buna dahil. Fakat bant zımpara bu işlemi çok hızlı yapacağından, ısınmasına müsade etmeden kesici ağzı açmış olacak.

Ayrıca ilk ağzı açmadan da lama/profil halinde ısıl işlem yaptırıp, sulu çeliğin ağzını su ile soğutarak açan arkadaşlarımız da var. Bu da ayrı bir yöntem. Zımparayı her çekişinizden sonra suya daldırarak soğutmak suretiyle ısıl işlem görmüş profile ağız açabilirsiniz. Dikkat ettiğiniz sürece ve profili su ile sık sık soğuttuğunuz sürece sorun olmayacaktır.

Bunu iyi yapcak bir çok usta var. Çevrenizde yakınınızda rica edebileceğiniz kimse varsa kolayca halledebilir diye düşünüyorum.