Herkeze merhabalar..
En son yaptığım çakının ardından uzu süre sonra atölyeye girme fırsatım oldu bu balta sayesinde. Gerçi forumada pek girdiğim söylenemez ancak, ortaya birşeyler çıkmış olması forumla bağlantımızın da kopmamasına vesile oluyor böylece.
Neyse sözü uzatmadan baltayla ilgili kısa bilgilere geçeyim. Bir arkadaşımın ısrarı üzerine yekpare bir kamp baltası eskizi çıkartmıştım. Kendisi herhangi bir çelikten kestirip bana getirecekti. Çizdiğim eskizi kestirip getirmiş getirmesine de getirdiği çelik 5 mm Hardox 450 oldu.
Hal böyle olunca, attığımız taşın ürküttüğümüz kurbağaya değmeyeceğini bile bile baltayı tamamladık.. malum bu çeliğe ısıl işlem yapılamıyor aşınamaya mukavemeti yüksek bir çelik. Kendisinin sertliği neyse ona razı olup ağzını zorda olsa açtım kabzesini yaptım ortaya böyle bir iş çıktı..
Dediğim gibi baltanın çizimi bana ait. Sapa extra ağırlık yapmaması için pimler 5mm aleminyumdan kabzedeki deliklere avşa açarak şişirdiğim için 7-8 mm gibi gibi görünüyorlar. Kabze ağacı ise yerli çeviz.. Ağzını bant zımparada en son 100 kumda bitirdim ağızda elde perdah yok.
Netice itibariyle hobi olarak uğraştığım için baltanın ağzını ve kabzesini yaparken oldukça keyif aldım diye bilirim.. Hem sonra hepten kof bir çelikte sayılmaz kendine özgü sertliği ile öyle çalı, çırpı,dal, kütük ağzını döndürmez kolay kolay.. zira pim deliklerini delmek oldukça zor oldu ve resmen sulu çelik gibiydi..
Ölçüleri;
Toplam boy :45cm
Sap boyu : 35 cm
Sap en : 3 cm
Boğaz : 5 cm
Ağız :13.5 cm
Mahmuzdan ağıza : 15.5 cm
Mahmuz: 5.5 cm
İyi seyirler..