Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak imal izni

emruhu

• 271
  • Meslek: Matematikçi
  • Yer: BARTIN
Bıçak imal izni
« : 14 Ocak 2019, 17:30:51 »
Merhaba arkadaşlar. Forumda arama yaptım ama yazılan yazılar beni tatmin etmedi. Biz şimdi bu av bıçaklarını yaparken yapım izni alacak mıyız. Bunu alan arkadaş var mı. Bana bıçak yapımını bıraktırabilir bu olay. :-[  :-[  :-[

ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER
ALETLER HAKKINDA YÖNETMELİK
Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 21/3/1991 No : 91/1779
Dayandığı Kanunun Tarihi : 10/7/1953 No : 6136
Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi : 1/6/1991 No : 20888
Yayımlandığı Düsturun Tertibi/Cildi : 5/30 Sayfa : 1448
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
Madde 1 – (Değişik: 2/12/1999 - 99/13749 K.)
Bu Yönetmeliğin amacı, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkın-da Kanun kapsamında bulunan her türlü ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Bu Yönetmelik, Kanun kapsamındaki silahlarla ilgili ruhsatların düzenlenmesini, yeni-lenmesini, gerektiğinde geri alınmasını veya iptalini, bağış, satış veya veraseten intikal yolu ile el değiştirmesini, ruhsata bağlanan silahların kayıt ve tescilini, bıçak ve diğer aletler ile benzerleri-nin yapım, kullanım ve naklini, armağan, hatıra ve antika silahların neler olduğunu, silah ve mer-mi edinilmesini, silahların yurdumuza daimi ya da geçici olarak ithal edilmesini, trap-skeet atış alanı ile tabanca ve tüfek atış poligonu açılmasını ve bunların denetlenmesini, ateşli silahlar için tamir yeri açılmasını, yivli ve yivsiz av ve spor silahları ile aksamlarının ve bunlara ait mermileri-nin yurda sokulması esaslarını, bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini kapsar.
Tanımlar
...
...
...
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Bıçak ve Diğer Aletler ile Benzerlerinden Bir Sanat
Veya Mesleğin İcrası İçin Kullanılması
Zorunlu Bulunanların Yapım,
Kullanım ve Nakli
Yapım için başvuru
Madde 49 – Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğ-ma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerden bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunanları imal etmek isteyen-lerin,Bakanlıktan yapım izni almaları zorunludur.
Yapım izni için istenecek belgeler
Madde 50 – Yapım izni alabilmek için, fabrika veya imalathanenin yeri ve niteliği ile da-ha önceden 11/9/1981 tarihli ve 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabanca-ları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun hükümlerine göre kuruluş izni alınıp alınmadığını belirleyen bir dilekçe ve bunlara eklenecek;
a) Fabrika ve imalathaneyi yönetecek sorumluların teknik yeteneklerini belirten belgenin tasdikli suret veya fotokopisi,
b) Bölgenin güvenliği bakımından bir sakınca olmayacağına dair mahalli zabıtaca yaptırı-lacak soruşturma yazısı,
c) Yapımı tasarlanan bıçak, diğer alet ve benzerlerinin hangi sanat veya mesleğin icrasın-da kullanılacağı ve bunların iş sırasında kullanılmasının zorunlu olduğunu belirten, ilgililerin bağlı bulunduğu sanat ve meslek teşekküllerinin gerekçeli yazısı,
d) İmalatı daha önce yapılmış veya yeniden tasarlanan bıçak, alet veya benzerlerinin iki adet numunesi,
e) Mamullere vurulacak amblem ve seri numaralarını gösteren resim ve cetveller,
ile imalatın yapılacağı il valiliğine başvurulması gerekir. Bu başvurudan sonra, ilgili vali-lik, görüşünü de belirtmek suretiyle dilekçe ve eklerini Bakanlığa gönderir.
Yapım izni
Madde 51 – 50 nci maddede belirtilen belge ve yazıların Bakanlığa intikali üzerine Genel Müdürlükçe inceleme, araştırma ve soruşturma yapılmak suretiyle genel güvenlik bakımından bir sakınca olmadığının tesbit edilmesi halinde, gerekli yapım izni verilir.
2760-1
Bu izinde, yapılacak bıçak ve diğer aletlerin özellikleri ile ihtiyaç miktarı, üzerine vurula-cak amblem ve seri numaraları belirtilir.
Yapım izni, fabrika veya imalathanenin aylık kapasitesi dikkate alınarak imal edilmek is-tenen bıçak ve diğer aletlerin miktarına göre sınırlanır. İmalatın bitim tarihi, izin belgesi üze-rinde kesin olarak gösterilir. Yapım süresi, yapımı geciktiren veya engelleyen faktör veya zorlayı-cı nedenler bulunduğu takdirde, Bakanlıkça bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir.
İmalatın denetimi
Madde 52 – Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapımına izin verilen bıçak ve diğer aletler veya benzerlerinin yapımından sonra ikişer adedi numuneye ve ülke standartlarına uygunluğunun tesbit edilmesi amacıyla Genel Müdürlüğe gönderilir.
Bunlardan bir adedi için ekspertiz raporu düzenlenerek rapora rapten mühürlenir ve fabri-ka veya imalathaneye iade edilir. Diğeri ise, polis laboratuvarlarında oluşturulacak özel koleksi-yona konmak üzere ve gerekli kayıtları yapılmak suretiyle muhafaza altına alınır.
İmal edilen bıçak ve diğer aletler ile bununla ilgili kayıtlarda, Bakanlıkça, gerektiğinde merkezden görevlendirilecek ekipler vasıtasıyla tetkik ve inceleme yapılır.
Yapım izninde gösterilenden fazla veya imalatın bitim tarihinden sonra izin alınmadan yapılan bıçak, diğer alet ve benzerleri zoralıma tabi tutulur. Sorumlular hakkında Kanunun 14 üncü maddesine göre adli işlem yapılır ve bu işyeri için bir daha yapım izni verilmez.
Bıçak, diğer alet ve benzerlerinin alım ve satımı
Madde 53 – Bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu olan ve Kanun kap-samına giren bıçak, diğer alet ve benzerlerini sanat veya mesleklerinin icrası için kullanmak zorunda olanlar, bunları satın almak için mahalli mülki amirliklerden kullanım belgesi almak zorundadırlar.
İsteyen ilgililer, kullanım belgesi almak için imalathane veya fabrikasının bulunduğu ye-rin en büyük mülki amirliğine bir dilekçe ile müracaat ederler. Bu dilekçeler ilgili zabıta makam-larına havale edilerek, bu aletlerin bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılıp kullanılmadığına dair mahallinde zabıta tahkikatı yaptırılır. Gerekirse keyfiyet ilgili kurum, kuruluş veya sanat ve meslek teşekküllerinden soruşturulur. Yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda uygun görülen-lere kullanım belgesi verilir.
Nakil ve taşıma
Madde 54 – Bıçak, diğer aletler ve benzerleri, her ne sebeple olursa olsun üstte taşına-maz.
Bunların nakilleri aşağıda gösterildiği şekilde yapılır.
a) Bavul, valiz, takım veya el çantalarında,
b) Çuval, bez torba veya ambalajlarında,
c) Araçların bagaj ve torpido gözlerinde,
d) Ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt veya bezle sarılıp paketlenmiş şe-kilde üstte.
Bu madde hükmüne aykırı olarak bıçak, diğer aletler ve benzerlerini üstlerinde taşıyanlar, kullanım belgeleri olsa dahi, haklarında Kanunun 15 inci maddesi gereğince işlem yapılır.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Bıçak imal izni
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2019, 20:07:30 »
Bu konu (6136) forumda çok tartışıldı. Kanun numarasıyla ararsanız bulabilirsiniz.
Hukuk fakültelerinde ilk öğretilen şeyin; "Kanun farklı bir şeydir, hukuk farklı bir şeydir, adalet farklı birşeydir" demişti bir avukat arkadaşım, ben de katılıyorum buna.
Dediğim gibi, bu konu defalarca yazıldı, konuşuldu. Çok uzatmadan direk söyleyeceğim: Siz bıçaklarınızı yapmaya devam edin. Risk almak istemiyorsanız belli konulardan uzak durun, bıçağa kan oluğu diye tabir edilen kanallardan yapmayın mesela. Aslında toplumdaki kanaatle bu kanalların mantığı arasında hiç ilgi yok ama, kolluk güçlerinin bu konudaki ön yargısı başınızı ağrıtabilir.
Bıçak vs. ile işlenen suçların istatistiklerine bakabilsek, çok kullanılan şeylerden birisi döner bıçağı olurdu zannımca. Bugün Ankara Ulus'ta sobacılar çarşısını gezdim her yerde neredeyse bir metrelik döner bıçakları, hatta üstünde spor takımlarının adını bile yazdıklarını gördüm. Direk al, maça git, hazır yani. Bir tane alıp, gazete kağıdına sardırıp koltuğumun altında bütün Ankara'yı bir sorun yaşamadan dolaşabilirdim aslında:))

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

emruhu

• 271
« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2019, 21:05:08 »
Teşekkür ederim. Konu başlığı ile ilgili birdaha araştırma yapacağım. Telâşlandım bir an. Atölyeye giresim gelmedi. Bir de piyasada bıçaklar var benim. Şimdi telaşım dindi biraz.
Saygılarımla...

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 19 Ocak 2019, 11:15:08 »
 Forumda bir çok asker polis bıçak yapan ustamız var :)

emruhu

• 271
« Yanıtla #4 : 21 Ocak 2019, 15:26:00 »
Forumda bir çok asker polis bıçak yapan ustamız var :)
Teşekkür ederim.