Bıçak Sanatı - Forum

309 paslanmaz çelik

emre salih

• *
  • 28
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: istanbul
Ynt: 309 paslanmaz çelik
« Yanıtla #20 : 13 Haziran 2011, 22:26:48 »
Cr - Co dan dental yani dişçilik için parça üretiyoruz biz. Lazerin işlem gördüğü bir tabla var ve bu parçalar işlem bitince fırınlanıyor. dişçilikte öyleymiş. bizdeki fırın çok ufak. ne vakum avr ne soğutma hızı. malum bide azot atmosfer. ben acaba fırındamı sorun var diye işte ısıl işlemde çalışan arkadaşıma götürdüm. bana dediği bütün çelikleri azot atmosferde koyuyoruz fırına ve bişe olmuyo. tabiki vakum onların fırın ve 1 saatte oda sıcaklığına soğuyor. 316L ve 309 olmak üzere 2 tabla sokturdum o fırına. 316L gitti direk yüzeyde nitrit bariz var. 309 kısmen daha iyi ama sıfır tabaka değil. argon bizim için çok masraflı ve meşakkatli olacağı için uygun bir malzeme arıyorum bende

« Yanıtla #21 : 13 Haziran 2011, 23:03:50 »
Emre bey Bu bölümdeki Nitrürleme başlığı altında yazılanlarda alıntı yaptım, ekliyorum
Nitrürleme işlem sıcaklığı 500-700 dereceler arasındadır. Bu sıcaklıkta atomik azot (N) ferrit içerisinde çözünür. Azotun ferrit içindeki çözünürlüğü %1 i geçtiği anda demir-nitrürleri oluşur ve çökelirler. Çökelen bu nitrürler çok sert bileşiklerdir ve çelik yüzeyinde beyaz tabaka adı verilen bir tabaka oluştururlar. Beyaz tabakanın altında ise alaşım nitrürleri çökelir. Beyaz tabaka çok sert olduğu gibi, çok da gevrektir. Bu nedenle başarılı bir nitrürlemede beyaz tabakanın kalınlığının az olması ana hedeftir.
Hemen tüm çelikler nitrürlenebilir. Ancak bileşiminde alüminyum, krom, molibden, vanadyum gibi elementler bulunan alaşımlı çelikler, yüzeylerinde daha kararlı nitrür tabakalarına sahip olurlar. Alaşımsız karbon çelikleri, sertleşmiş kabuk tabakasının şişme yapıp kalkma eğilimi göstermeleri nedeniyle nitrürlemeye çok uygun değillerdir
.
Şimdi burada yazılanlara dayanarak konuşacak olursak, bir kere kullandığınız malzemede Akınında söylediği gibi nitrür yapıcı alaşım elemanları var, bu da demek oluyor ki yüzeydeki nitrür tabakasından kurtulmak söylediğiniz yöntemlerle mümkün değil. Isıl işlemci arkadaşların söylediği "birşey olmuyor" şundan ötürü olabilir. Fırında bekletme zamanları kısaysa yani nitrür oluşacak kada zaman geçmiyorsa bir şey olmayabilir ( yada yeteri kadar olmadığından farkedilmiyordur) başka bir açıklama aklıma gelmiyor.

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #22 : 13 Haziran 2011, 23:19:09 »
Soğuma hızı arttırıldığında o zaman oluşmayabilir nitrürler. Acizane ben bunu anladım. Ben en baştan beri o karartılara oksit tabakası gözüyle bakıyordum o yüzden başka yerlerde çözüm aramıştım. Çok teşekkür ederim hepinize...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 13 Haziran 2011, 23:28:48 »
Bu fırınla geçen prosesi tam takip edemedim ama endüksiyon fırınla şipşakçılık yapsak olmaz mı?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #24 : 13 Haziran 2011, 23:31:11 »
fırın değişirsek astarı yüzünü geçer. 1150 de 1 saat bekliyoruz gerek o süreyi gereksede soğuma hızını arttırıp denemeyi düşünüyorum. yalnız fırın çok kaliteli olmadığından soğuma hızı artışını ancak kapağı açarak yapabiliyorum. veya parçayı dışarda soğutarak. o zamanda oksidasyon tehlikesi oluyo. ölme eşeğim ölme:)

« Yanıtla #25 : 13 Haziran 2011, 23:31:22 »
Görünüşe göre soğutma hızından önce bekleme süresi azaldığında belki oluşmayacaktır, elbette soğutma hızıda arttırılırsa beraberinde iyi sonuç verebilir, deneme yapmak gerekir.

« Yanıtla #26 : 13 Haziran 2011, 23:33:20 »
Soğutma hızını arttırmak için fırının enerjisini kesip azota devam etmek daha iyi mi olur acaba..

Akın Özcan

• 203
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #27 : 13 Haziran 2011, 23:54:52 »
emre hocam senin sorunun cevabı sıcaklıkta. azotu belli sıcaklıklara kadar nötür atmosfer olarak kullanmak mümkün ancak 1010 derce üzerinde N2 atomik azota döner ve difüzyon başlar ve senin başına dert olan tabaka oluşur. yani 1150 derecede azotu koruyucu atmosfer olarak mümkün değil. sıcaklığı düşürebilyorsan 1000 dereceye sorunu çözersin. yok değilse çözümün vakum yada argon.
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2011, 23:56:41 Gönderen: Akın Özcan »

« Yanıtla #28 : 14 Haziran 2011, 00:00:22 »
Akın süre kısa olsa örneğin yarım saat, yinede tabaka oluşurmu?

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #29 : 14 Haziran 2011, 00:27:37 »
sefa hocam az da olsa oluşacaktır. engellemenin yolu yok. normalde nirürasyon çok uzun sürelerde yapılan bir işlem ama 550-650 civarlarında. 1150 derecede yapınca difüzyon kinetiği de artcağından kısa sürelerde de tabakanın kalınlaşması gerçekleşebilir.

« Yanıtla #30 : 14 Haziran 2011, 00:32:11 »
Sağolasın Akın yazdıkların benim için çok yararlı oldu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #31 : 14 Haziran 2011, 00:39:32 »
Parçayı folyoya sarmak ya da tufal önleyici toz (anti scale compound) kullanmak işe yaramaz mı?
Namık Kemal
Instagram'da ben

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #32 : 14 Haziran 2011, 01:15:47 »
oksidasyonu önleyecek bütün yöntemler uygulanabilir aslında ama argon maliyeti çok arttırdığına göre sıkça uygulanan bir işlem sanırım. folyo yada pastaların da argonan ucuza çıkacağını sanmam.

emre bey bu arada fırın modifiyeye açık mı? fırın küçük demişsiniz ne kadar küçük?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #33 : 14 Haziran 2011, 09:17:52 »
...
 burası 2. kat ve sürekli argon taşımak sorun olacaktır.
...

Maliyet değil de külfetten dolayı argondan kaçınıldığına göre bir ihtimal diğer yöntemlerin şansı olabilir diye düşündüm.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #34 : 14 Haziran 2011, 09:40:56 »
fırın modifiyesi işe yarar mı ki. milyon dolarlık fırındada oluştuysa o tabaka biz ne yapabiliriz en fazla.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #35 : 14 Haziran 2011, 09:45:22 »
Azot ve krom fırının fiyatını bilmez ki  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #36 : 14 Haziran 2011, 09:53:05 »
Azot ve krom fırının fiyatını bilmez ki  :)

:)) :))

Kipmen Sanat web sitesi

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #37 : 14 Haziran 2011, 10:17:11 »
:)

hayır şimdi 1000 derecenin üzerinde her türlü azot tabaka oluşturacaksa fırın modifiyesinin gereği var mı

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #38 : 14 Haziran 2011, 10:30:03 »
Vakum, argon ya da tuz banyosu, başka çözüm yok. Siz parçaları topluca bir profesyonel ısıl işlem firmasına yollayın derim...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #39 : 14 Haziran 2011, 11:10:18 »
Ben ,- isim bu oldugu icin meraktan soruyorum  - krom-kobalt ile ne yaptiginizi hala anlayabilmis degilim.  Alasimi argon ya da erbium benzeri bir lazerle sekillendiriyormusunuz?  Eger oyle bir durum var ise paslanmaz tabla bu isin neresinde duruyor? Her lazer kullanimindan sonra firinliyoruz demissiniz , anlayamadim ben ne oldugunu, lutfen biraz anlatir misiniz ?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy