Bıçak Sanatı - Forum

309 paslanmaz çelik

emre salih

• *
  • 28
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: istanbul
309 paslanmaz çelik
« : 13 Haziran 2011, 15:31:32 »
Azot atmosferde 316L çeliğinin yüzeyinde çeşitli karartılar oluştu. Bende 309 paslanmaz çelik kullandım azot dayanımı var diye. gene olmadı. çıkılan sıcaklık 1150. 1 saat kalınıyo ve soğutuluyo. Fırın vakum değil. Bir fikri olan var mı acaba

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: 309 paslanmaz çelik
« Yanıtla #1 : 13 Haziran 2011, 15:34:57 »
Aklımdan ilk olarak "Sizin fırını ara sıra kullanabilir miyiz?" sorusunu sormak geçti. Probleminiz konusunda ise fikrim yok.  ::)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 13 Haziran 2011, 15:38:16 »
Bir miktar oksidasyon olmuş gibi görünüyor. Tüm fırınlama boyunca fırında pozitif basınç Azot var mıydı? Yani sürekli azot girişi mi var ? Belki azot yerine Argon kullansanız daha iyi sonuç elde edersiniz..

Kipmen Sanat web sitesi

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #3 : 13 Haziran 2011, 15:44:04 »
firma bize argon kullanın diyo zatende bizde şimdi azot jenaratörü var. bedavaya kullanıyoruz yani havadan. burası 2. kat ve sürekli argon taşımak sorun olacaktır. soruna cevap vereyim bu arada sürekli azot girişi var evet. sabah şöyle bişe denedim. ısıl işlemde çalışan arkadaşıma verdim parçaları. vakumlu fırına soktu. içerde kesinlikle oksijen yok yani. gene oluşmuş o karartılar. 309 çeliği azotla tepkime mi veriyor nedir?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 13 Haziran 2011, 15:47:38 »
Ortamda azot gazı olunca çelik nitrürlenmiş olmuyor mu?
Namık Kemal
Instagram'da ben

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #5 : 13 Haziran 2011, 15:50:02 »
309 kalite paslanmaz çeliğin özelliklerinde azot dayanımı mükemmeldir diye yazıyor. o yüzden kullandım.

« Yanıtla #6 : 13 Haziran 2011, 16:02:43 »
Karartılar, siyah mı yoksa daha gri ( kül rengi) mi?

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #7 : 13 Haziran 2011, 16:06:00 »
kül rengi. zımparalama ile gitmiyolar. cnc de yüzeyden 0.5 alınınca gidiyolar

« Yanıtla #8 : 13 Haziran 2011, 16:25:34 »
Kişisel yorumum, eğer kül rengiyse nitrür tabakası ( en azından yer yer) oluştuğudur, kimi zaman homojen dağılmamış kromoksitten ötürü bu durum oluşabiliyor. neden ısıl işlem uyguladınız?

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #9 : 13 Haziran 2011, 16:35:47 »
bu plakanın üzerinde lazer ile cr-co dan dental parça üretiyoruz. fırına girmesi gerekiyor her seferde. ama yüzeyde hep karartılar oluyo ve bu sorun oluşturuyo işlem için.

Azot atmosferde bu sıcaklığa çıkığ herhangi bir tabaka oluşturmayacak çelik var mı kim başka?

Akın Özcan

• 203
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #10 : 13 Haziran 2011, 16:41:28 »
kesinlikle nitrür tabakası. içinde bol miktarda nitrür yapıcı element var. Cr, Al ve Ti'dan sonra en iyi nitrür yapıcı element. senin çelikte de %23 civarı Cr var.

hassas bir iş yapıyorsunuz ki illaki paslanmaz kullanacaksınız, bunu azotta yapacaksanız illaki nitrür tabakası oluşacak.
bence size argon yolu gözüküyor

« Yanıtla #11 : 13 Haziran 2011, 16:48:05 »
Duplex paslanmaz çelikleri nerelerde kullanıyorlar halihazırda bilgim yok, araştırmak lazım, brülör cehenemliklerinde filan kullanılıyor bildiğim kadarıyla. İşinize yarayabilir.

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #12 : 13 Haziran 2011, 17:26:51 »
Duplex paslanmaz çelikleri??  brülör??  bilmiyorum bu terimleri:) hangi özellikleri sayesinde işimize yararlar acaba?

« Yanıtla #13 : 13 Haziran 2011, 17:50:37 »
Ben şimdi inceledim, duplex olanlarda işinize yaramaz, yüksek ve düşük sıcaklıklarda kırılganlaşma özellikleri varmış. Bu durumda teorik olarak zayıf bir olasılık olmasına karşı azottan etkilenmeyerek nitrür tabakası oluşturmayan bir paslanmaz çelik bulmanız lazım ya da arkadaşların da dediği gibi argona dönüş yapmanız lazım. Son bir deneme daha yapmak isterseniz 304L kalite paslanmazı bir deneyin derim.

Akın Özcan

• 203
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #14 : 13 Haziran 2011, 18:12:50 »
sefa hocam bence 304L de işe yaramayacaktır. ostenitik paslanmazlarda oluşacak nitrür tabakasının sertliği de illallah ettirir kaldırmaya kalkınca.
1150 derecede çeliğin üzerine azot göndemenin oksijen göndermeden pekte farkı yok yüzeyde tabaka oluşması kaçınılmaz.

« Yanıtla #15 : 13 Haziran 2011, 18:52:15 »
sefa hocam bence 304L de işe yaramayacaktır. ostenitik paslanmazlarda oluşacak nitrür tabakasının sertliği de illallah ettirir kaldırmaya kalkınca.
1150 derecede çeliğin üzerine azot göndemenin oksijen göndermeden pekte farkı yok yüzeyde tabaka oluşması kaçınılmaz.
Haklısın olacak iş değil. azottan uzaklaşmadan olmayacak.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #16 : 13 Haziran 2011, 20:43:54 »
Azot ile uğraşmak yerine eğer bu iş ciddi bir endüstriyel mantıkla yapılıyorsa en iyisi vakumlu fırın ya da tuz banyosunda ısıl işlemi yapmak daha mantıklı gibi geliyor bana....

Kipmen Sanat web sitesi

emre salih

• *
  • 28
« Yanıtla #17 : 13 Haziran 2011, 21:30:26 »
peki ısıl işlem firmaları nasıl azot kullanıyo o zaman. paslanmaz çelikte üstelik. ben bizim tablaları milyon dolarlık fırınada sokturdum arkadaştan rica ettim. gene oluştu o karartılar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 13 Haziran 2011, 21:57:01 »
peki ısıl işlem firmaları nasıl azot kullanıyo o zaman.
...

Bu sorunun yanıtını bulmanın probleminizin çözümünü bulmaktan daha kolay olmadığını zannediyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #19 : 13 Haziran 2011, 22:01:10 »
Cr-Co dana bir malzeme üretiyorsunuz ama bunuda lazerle mi üretiyorsunuz ben doğrusu kombinasyonu oluşturamadım. Konuyu biraz açarmısınız. Isıl işlem fırınları neden paslanmaz çelikleri fırınlasınlar,neden azot kullansınlar. Şimdi biraz da biz durumu bilmeyince yeterli olmayan parametrelerle çözüm üretmeye çalışıyor olabiliriz. Eldeki verilere göre söylediklerimiz çıkıyor. Bence siz öncelikjle konuyu biraz açın.