Bıçak Sanatı - Forum

Forged in fire programı

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
Forged in fire programı
« : 09 Aralık 2018, 12:01:53 »
Bu programı çok aramıştım ama bulamamıştım. Dün lifetime kanalında buldum. Uydu kullananlar seyredebilir.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Forged in fire programı
« Yanıtla #1 : 10 Aralık 2018, 08:18:57 »
Torrent olarak da var. Geçmiş bütün sezonlar ve bölümler de indirilip seyredilebilir. Bursa çevresindekilere elden ulaştırabilirim.  :D

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #2 : 11 Aralık 2018, 10:10:17 »
History channel da da bulabilirsiniz.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #3 : 11 Aralık 2018, 15:41:42 »
Aktif izleyenler varsa işçiliğini beğendiği kişileri yazsın, bununla ilgili muhabbet dönsün. :)
Ben dün akşam 5. sezon 4. bölümü izledim ve finalde hayal kırıklığına uğradım. Finale kalan aday Fuad elendi. :( Halbuki o bölümdeki katılımcılar içinde en iyisi ve en yeteneklisiydi bariz şekilde.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #4 : 11 Aralık 2018, 16:19:31 »
Aktif izleyenler varsa işçiliğini beğendiği kişileri yazsın, bununla ilgili muhabbet dönsün. :)
Ben dün akşam 5. sezon 4. bölümü izledim ve finalde hayal kırıklığına uğradım. Finale kalan aday Fuad elendi. :( Halbuki o bölümdeki katılımcılar içinde en iyisi ve en yeteneklisiydi bariz şekilde.
Yazık olmuş, dövme işlerde bu tarz bahtsızlıklar çok
olur. Ben 8 gün dövüp ısıl işlemden sonra çöp ettiğim
rulmana hala bakıp bakıp hüzünleniyorum  :D

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #5 : 11 Aralık 2018, 20:51:31 »
bende her aksam izliyorum, 😁 forma yazacaktim ama.siz once davranmisiniz cok iyi etmisiniz 😁 hatta suan bile izliyorum

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #6 : 08 Ocak 2019, 16:00:14 »
Dün akşam 5.sezon 22.bölümü izledim, "Kılıç" yaptırdılar sona kalan 2'liye. Hatta adına Türkçe olarak "kilic" diyorlar. Sanırım literatüre Türkçe bir kelime girmiş.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 08 Ocak 2019, 19:51:59 »
Doğrudur,  Ingilizcede sword kelimesi tüm kılıcları kapsar, genel bir anlam icerir.
Kilij/ kilidj, yani bizim Kılıç,  Türk kılıç formunun özel ismidir.
Nasıl Yatağan, katana veya rapier  dendiğinde bütün dünya belli formlari hatırlıyorsa, kılıç denilince Türk  kılıcı akla gelir.
Mesele aslında çok derin,  bu konuda daha derin inceleme yapan arkadaşlar da var forumda.
Örneğin Selim Atalay Üstadın paylaşımlarını inceleyebilirsiniz.
Bahaettin Ögel'in master tezi de bu konuda imiş.  Google ile bulunabiliyor.
Kolay gelsin.  :)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 09 Ocak 2019, 20:08:01 »
Sadece kilij da değil... "pichaq" yada "bichaq" da var.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #9 : 09 Ocak 2019, 22:12:25 »
Sadece kilij da değil... "pichaq" yada "bichaq" da var.
Eylem abi bunu yeni öğrendim. Sayende.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #10 : 29 Ocak 2019, 08:12:58 »
Daha önce dikkatimi çeken bir noktayı yeni bölümlerde daha dikkatli izliyorum; ısıl işlem için çelikleri yağa soktuklarında birçok kez tutamayıp yağ tankına düşüren olmuştu. İlk seferinde kolunu yağa sokup bıçağını çıkaran adamın elinden kolundan süzülen yağ çok saydam gelmişti bana. Çekimle, renklerle yada ışıkla alakalıdır diye düşünüp pek umursamamıştım. Sonradan dikkat etmeye başladığımda kullandıkları yağın hem çok akışkan(su gibi..) hem de çok saydam olduğunu rahatlıkla görebiliyorum. Kullandıkları yağ nasıl bir şey acaba? Isıl işlem yağı diye TR'de satılan da bu kadar saydam ve akışkan değil. Acaba ısıl işlem için özel olan yağlar da mı çeşit çeşit?

hasancan

• *
  • 13
  • Guns N' Roses
  • Meslek: Teknisyen, Denizcilik Fakültesi Öğrencisi
  • Yer: Yalova Elmalık
« Yanıtla #11 : 29 Ocak 2019, 13:24:50 »
Benim asıl merak ettiğimse meneviş yapılmadan onca bıçağın testleri kırılmadan nasıl bitirebildiği.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #12 : 29 Ocak 2019, 14:49:18 »
Benim asıl merak ettiğimse meneviş yapılmadan onca bıçağın testleri kırılmadan nasıl bitirebildiği.

Tempering, gerilim giderme yapılıyor. Sadece montajda o kısmı eklemiyorlarmış. Programın bir kötü yanı bence bu zaten. Kısıtlı zamana sıkıştırmak için birçok detayı atlayıp hızlıca geçiyorlar. Adam damascus katmanlarını kaynatırken bir sonraki sahnede lama haline gelmiş oluyor. Hatta bir sonraki sahnede hazır profili bant zımparada temizlemiş oluyor.  :D

« Yanıtla #13 : 29 Ocak 2019, 15:03:56 »
Daha önce dikkatimi çeken bir noktayı yeni bölümlerde daha dikkatli izliyorum; ısıl işlem için çelikleri yağa soktuklarında birçok kez tutamayıp yağ tankına düşüren olmuştu. İlk seferinde kolunu yağa sokup bıçağını çıkaran adamın elinden kolundan süzülen yağ çok saydam gelmişti bana. Çekimle, renklerle yada ışıkla alakalıdır diye düşünüp pek umursamamıştım. Sonradan dikkat etmeye başladığımda kullandıkları yağın hem çok akışkan(su gibi..) hem de çok saydam olduğunu rahatlıkla görebiliyorum. Kullandıkları yağ nasıl bir şey acaba? Isıl işlem yağı diye TR'de satılan da bu kadar saydam ve akışkan değil. Acaba ısıl işlem için özel olan yağlar da mı çeşit çeşit?
Isıl işlem yağları tek çeşit değildir, bir çok işleme göre bir çok ayrı yağ var kullanılan.

hasancan

• *
  • 13
  • Guns N' Roses
  • Meslek: Teknisyen, Denizcilik Fakültesi Öğrencisi
  • Yer: Yalova Elmalık
« Yanıtla #14 : 29 Ocak 2019, 17:02:54 »
Tempering, gerilim giderme yapılıyor. Sadece montajda o kısmı eklemiyorlarmış. Programın bir kötü yanı bence bu zaten. Kısıtlı zamana sıkıştırmak için birçok detayı atlayıp hızlıca geçiyorlar.
Doğrudur. Tüm sezonları izledim ama hiç görememiştim.

Adam damascus katmanlarını kaynatırken bir sonraki sahnede lama haline gelmiş oluyor. Hatta bir sonraki sahnede hazır profili bant zımparada temizlemiş oluyor.  :D
:D :D

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #16 : 29 Ocak 2019, 23:19:05 »
Benim bu programda bir türlü anlam veremediğim husus: Bir çok yarışmacı damascus çeliğini seçiyor ve ocak kaynağını doğru şekilde yapamadığı için başarılı olamıyor. Daha önce ki bir çok yarışmacı bu sebepten elendi ama halen inatla damascus yapmaya çalışıyorlar?

Bir bölümde süvari kılıcının yapıldığını görmüştüm. Şimdi böyle bir kılıcın yapımına başladık diyelim. Çelik olarak makas çeliğini kullandık. Kılıcı döverken kesici ağza 1095 çeliğini ocak kaynağı ile kaynatmış olsak nasıl bir sonuç elde ederiz?

Bende ne yazık ki İngilizce kıt. :) Bu yüzden tüm bölümleri izleyemedim. :( Merak ettiğim bu bölümlerin hiç birinde Osmanlı dönemine ait kılıç vs. yapıldı mı?

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #17 : 30 Ocak 2019, 02:34:46 »
Benim bu programda bir türlü anlam veremediğim husus: Bir çok yarışmacı damascus çeliğini seçiyor ve ocak kaynağını doğru şekilde yapamadığı için başarılı olamıyor. Daha önce ki bir çok yarışmacı bu sebepten elendi ama halen inatla damascus yapmaya çalışıyorlar?

Bir bölümde süvari kılıcının yapıldığını görmüştüm. Şimdi böyle bir kılıcın yapımına başladık diyelim. Çelik olarak makas çeliğini kullandık. Kılıcı döverken kesici ağza 1095 çeliğini ocak kaynağı ile kaynatmış olsak nasıl bir sonuç elde ederiz?

Bende ne yazık ki İngilizce kıt. :) Bu yüzden tüm bölümleri izleyemedim. :( Merak ettiğim bu bölümlerin hiç birinde Osmanlı dönemine ait kılıç vs. yapıldı mı?
Bende bu tripleri anlamıyorum. Heriflerde damascusun esnek
ve dayanıklı olduğuna dair saplantılı bir inanç(ciddi anlamda inanç)
var. Oysaki beceremedikleri ocak kaynağından patlıyorlar.

Bi ara yatağan yaptıklarını hatırlıyorum

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #18 : 30 Ocak 2019, 08:21:23 »
Evet, 2 kez Yatağan yaptılar.

Programın amacı "edge weapon making capabilities" yani kesici ağzı olan silahların yapım kabiliyeti olduğu için, ilk akla gelen damascus bir çelik yapıp onunla yarışmaya katılmak. Ben de olsam aynısını düşünürdüm muhtemelen. Daha önceki eski sezonlardan birinde damascus kılıca karşılık 5160 kılıcın birinci geldiği de olmuştu tabi. :) Çok adaletli olduğu söylenemez, biraz da şans işi. Ama nihayetinde bir araba yarışına katılacak olsanız, sizin da aklınıza 4 kapılı bir aile aracıyla katılmaktansa, tek kapılı spor bir arabayla katılmak ilk seçenek olarak gelir. Damascus hazırlamak da bir adım önde yarışa başlamak gibi birşey sanırım.  :P

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #19 : 30 Ocak 2019, 09:25:27 »

KarabeLa kılıcı da yaptılar
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.