Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden üç bıçak

Ynt: Eğeden üç bıçak
« Yanıtla #40 : 13 Haziran 2011, 10:45:49 »
Çeliğin çekme deneyinde % kaç uzamadan sonra kopacağı/kırılacağı belli değil mi?
Her çelik için ayrı olmak üzere belli.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #41 : 13 Haziran 2011, 11:19:35 »
Sefa ustam herhalde bu ideal koşullarda bellidir, yani işleme ve ısıl işlem hataları işin içine girince muhtemelen bu değer azalacaktır.. mı ? ::)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #42 : 13 Haziran 2011, 11:31:39 »
Hımm, o halde kabaca hangi kalınlık için problemlerin kaç derecede başlayacağı öngörülebilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #43 : 13 Haziran 2011, 11:38:15 »
Sefa ustam herhalde bu ideal koşullarda bellidir, yani işleme ve ısıl işlem hataları işin içine girince muhtemelen bu değer azalacaktır.. mı ? ::)
Tamamıyla haklısın usta, genellikle üreticinin yaptığı test sonuçlarını içerir, elbette işlem veya sıcaklık gören malzemeyi bunların dışında tutuyoruz. Usta son yazdığın ısıl işlem hataları değeri bozacaktı o kesin ama örnek sertleştirdiğini sandığın bir çelik sertleşmediyse büyük olasılıkla daha yumuşak olacağından uzaması daha yüksek çıkacaktır .. gibi.
bıçakların diyorum Ferhat, ne güzel olmuşlar :D kırılan için üzüldüm gerçekten...
Bu arada Eminden lafı yedik ;) haklıda, Ferhatın konuyu panayıra çevirdik ::) ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #44 : 13 Haziran 2011, 11:46:41 »
Hımm, evet bıçaklar güzel olacak, tanto özellikle hoş  :2up

Evet nerde kalmıştık: Bunun için bükmeyi belli bıçaklar için (özellikle model şeklinde benzer işler çıkardığımda) standart test gibi kullanıyorum, yani belli bir modelin (kalınlığı, genişliği, uzunluğu hemen hemen birbirinin aynısı olan bıçaklarında belli bir bükülme açısında test yapılması doğal. Ancak Sefa ustamızın parmak bastığı şekilde bükme işlemini her bıçakta yapmak gereksiz, özellikle kalın kesitli olanlarda. Bunun yerine kırılganlığı, tane büyümesini, düzgün sertleşip sertleşmediğini vs. anlamak için en güzel test pirinç testidir: Testte ustalaştıkça bir ısıl işlem sonucunun neredeyse tüm değişkenlerini tek bir testte açığa çıkarmak mümkün oluyor.

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #45 : 13 Haziran 2011, 11:49:52 »
Hımm, evet bıçaklar güzel olacak, tanto özellikle hoş  :2up

Evet nerde kalmıştık: Bunun için bükmeyi belli bıçaklar için (özellikle model şeklinde benzer işler çıkardığımda) standart test gibi kullanıyorum, yani belli bir modelin (kalınlığı, genişliği, uzunluğu hemen hemen birbirinin aynısı olan bıçaklarında belli bir bükülme açısında test yapılması doğal. Ancak Sefa ustamızın parmak bastığı şekilde bükme işlemini her bıçakta yapmak gereksiz, özellikle kalın kesitli olanlarda. Bunun yerine kırılganlığı, tane büyümesini, düzgün sertleşip sertleşmediğini vs. anlamak için en güzel test pirinç testidir: Testte ustalaştıkça bir ısıl işlem sonucunun neredeyse tüm değişkenlerini tek bir testte açığa çıkarmak mümkün oluyor.
Usta ağzına sağlık, her kelimesine katılıyorum aynen benimde söylemek istediğim pratik olarak buydu :2up

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #46 : 13 Haziran 2011, 11:51:44 »
bıçakların diyorum Ferhat, ne güzel olmuşlar :D kırılan için üzüldüm gerçekten...

Sağol Emin hocam, ortadaki ceviz sapla güzel oldu, bugün yarın zımparalamayı bitiririm. Tantomsu olana ne tür bir kabza yapayım henüz karar veremedim. Kırılanın sonunu özellikle kabzadan taşsın, kabza malzemesine vurmadan tepeden dövülebilsin diye düz bırakmıştım, görsel olarak düzgün bir kabza oturtmak zor olacaktı, kırılmasında bir hayır var belki...

Sefa hocam, Emre hocam, Eylem hocam esnetmeye (ya da esnettiğimi söylemeye ;D) tövbe ettirdiniz :D bilgi bombardımanıyla.

Bu arada Eminden lafı yedik ;) haklıda, Ferhatın konuyu panayıra çevirdik ::) ::)

Estağfurullah, resmi koydum ki, ne hata ettiğimi anlayayım. Ben asıl, kiliseyi Ortodoks-Katolik diye böldüm diye korktum bir an :D.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #47 : 13 Haziran 2011, 11:58:11 »
Bu arada Eminden lafı yedik

estağfurullah hocam, ne haddime, sadece bişiyler söylemek istedim kendi çapımca ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #48 : 13 Haziran 2011, 12:16:31 »
Yok yok kilise zor bölünür :D :)) bakma sen bize

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #49 : 13 Haziran 2011, 13:20:48 »
Ferhat sen bitti demeden ben yorum yazmıyorum usta. Zaten biri telef olmuş bir de ben nazar değdirmeyeyim.

Mevtayı da normalize edip, biraz kısaltıp adam edebilirsin sanki?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #50 : 13 Haziran 2011, 14:28:53 »
Ferhat sen bitti demeden ben yorum yazmıyorum usta. Zaten biri telef olmuş bir de ben nazar değdirmeyeyim.

Mevtayı da normalize edip, biraz kısaltıp adam edebilirsin sanki?

Gömdüm bile mevtayı ;D. Elde hurda birkaç eğe daha var yazın bir ara onları yumuşatıp son kez eğeden lama yaparım. Emre ustamın sözüne geldim: bilmediğim çelikle çalışmak hem vakit hem emek kaybı riski taşıyor. D2 ile devam bundan sonra.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #51 : 16 Temmuz 2011, 19:30:32 »
Elde kalan son 5 hurdadan ikisiyle bugün çalıştım. Üsttekine su verdim, uca yakın eğe işledi, yarın alttakiyle birlikte yeniden su vereceğim. Alttakine sap yerine deri şerit sarıp "neck knife" yapmayı planlıyorum.

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #52 : 18 Temmuz 2011, 00:27:23 »
Nasıl hurda onlar Ustam, elinize sağlık, hayat bulmuşlar ellerinizde, nereden bu hurdaların kaynağı  ;)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #53 : 18 Temmuz 2011, 08:21:53 »
Nasıl hurda onlar Ustam, elinize sağlık, hayat bulmuşlar ellerinizde, nereden bu hurdaların kaynağı  ;)

Murat hocam hurda eğeyi araya araya hurdacılardan bulabiliyorsun ama zor oluyor. Benim iş yeri Ankara'nın demir sanayiine (İskitler) yakın, bir hafta gibi bir sürede sora sora 5 kadar hurda eğe bulabilmiştim. ;). Dişi kalmamış eğeye bile "kullanıyoruz abi" diyen usta olduydu. Bıçak yapımında kullanacağım deyince bir de ufak sorgu kaçınılmaz. Gölbaşı sanayiye işi düşen hurda eğe aradığımı da bilen bir arkadaş da 5 kadar eğe bulmuştu. Bir ayda 10 hurda eğe bulabildik, çok verimsiz bir arayış yani.

Özgür kardeşim D2 işine önayak oldu da kurtulduk çok şükür eğe avcılığından. Bunlar o 10 eğeden kalanlar. 3 tane daha yumuşatılmış ama hiç dokunulmamış şekilde duruyor.

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #54 : 18 Temmuz 2011, 19:40:53 »
Hurdacıları aramadan Çin malı satan yerlerde satılan 5 Tl ye satılan 30cm uzunluğunda dikdörtgen profil eğeler var onlar iş görür mü acaba yoksa eğeden bıçak yapmak için eğenin bir standartı var mı, bi de bu eğe lamalar dövmeye müsaitmi acaba?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #55 : 18 Temmuz 2011, 20:18:23 »
http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/egeden-bicak/msg20932/#msg20932

İçi ısıl işlem yöntemi yüzünden mi yumuşak, yoksa iç malzeme sertleştirilebilir çelik mi değil bilemiyorum. Çin malı eğe de değil üstelik.

fatihaydın

• 780
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #56 : 18 Temmuz 2011, 23:34:54 »
son bıçağa geldiğinde hava kıssaymışsın keşke, demekki ısı fazla geldi hemde son  bıçak fazla kaldı ocakta.sağlık olsun kalan sağlar bizimdir.