Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden üç bıçak

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Eğeden üç bıçak
« : 11 Haziran 2011, 15:43:16 »
Sabah erken kalkıp Ankara'ya günlük yağmurumuz yağmadan su verdim ve menevişledim. Eve geldim, mengeneye bağlayıp sırayla esnemelerini test ettim, biri kırıldı, sağlık olsun.

Kırılana en son su vermiştim, fazla mı ısıttım yoksa menevişi mi az kaçtı bilemedim. Makro bir çekim yaptım, taneler gözüksün diye.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
Ynt: Eğeden üç bıçak
« Yanıtla #1 : 11 Haziran 2011, 16:14:06 »
kırılan bıçak sanırım 1000 derece ve üzeri ısıları görmüş. geçmiş olsun. ben de ilk bıçağımı fazla ısı nedeniyle kaybentmiştim.
http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-%28eserlerimiz-galerisi%29/ilk-bicaklarim/20/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 11 Haziran 2011, 16:52:28 »
kırılan bıçak sanırım 1000 derece ve üzeri ısıları görmüş. geçmiş olsun. ben de ilk bıçağımı fazla ısı nedeniyle kaybentmiştim.
http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-%28eserlerimiz-galerisi%29/ilk-bicaklarim/20/
+1
Daha bile fazla olabilir, çok ciddi bir tane büyümesi söz konusu. Düzgün tane büyüklüğünde taneler gözle görülmez genelde, daha çok 800 - 1000 kum zımpara dokusu gibi olur...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 11 Haziran 2011, 17:00:13 »
Eğeden yaptığın bıçağı neden mengeneye bağlayıp esnetmeye çalıştın ( borumu kullandın) tam anlamadım. Uzaktan dökme demir kıvamında görünüyor kırık ama daha yakın bir fotoğraftan bakmak lazım.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #4 : 11 Haziran 2011, 17:45:25 »
Amerikalıların videolarına özenmedim, merak etmeyin Sefa hocam :); su vermeyi ve menevişlemeyi doğru yaptım mı diye esnettim. Boruyla değil, elle esnettim, et kalınlığı yüzünden yarım santim kadar ancak esnetebildim sağlam olanları, esneyip yeniden düze döndüler. Kırılan hiç esnemeden kırıldı.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #5 : 11 Haziran 2011, 17:46:14 »
ustalar daha iyi bilecektir ama
eğenin çeliğinin sertliğinden heralde
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 11 Haziran 2011, 18:42:24 »
O kadar tane büyümesiyle çok doğal kırılgan olması, bence iyi ki denemişsin esnetmeyi, yoksa kullanımda parçalanırdı ve tehlike yaratabilirdi.

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #7 : 11 Haziran 2011, 18:50:44 »
gecen taner ağa bey le eğeden yapılma bıcağa su verirken ondan biraz dahada azolsa tane büyümesi yapmıştı bıcak ve güzelce 3-4 parça oldu biz ısıyı kaçırmıştık :(
gecmiş olsun
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #8 : 11 Haziran 2011, 18:56:15 »
O kadar tane büyümesiyle çok doğal kırılgan olması, bence iyi ki denemişsin esnetmeyi, yoksa kullanımda parçalanırdı ve tehlike yaratabilirdi.

Aynen hocam, normalde zorlamam ama gerektiğinde biraz zorlamaya gelmeli arazi bıçağı, o yüzden eldekileri mutlaka test ederim.

Bu arada, 41cm bir profile ısıl işlem yapabilirsin değil mi Emre hocam? İşler biraz ferahladı, birkaç bıçağa birden girdim, araya bir tane de parang sıkıştırayım dedim:

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 11 Haziran 2011, 19:34:50 »
Pek tabii Ferhat, güzel olacak belli :)

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #10 : 11 Haziran 2011, 21:13:33 »
41cm olan d2 den midir ?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #11 : 11 Haziran 2011, 22:11:56 »
D2'den Özgür hocam.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #12 : 11 Haziran 2011, 22:52:31 »
ustan 40cm onda en azından 28cm namlu olacak sakatlık cıkmasın emre ustamız 20cm namluya kadar d2 iyidirder her zaman

« Yanıtla #13 : 11 Haziran 2011, 23:21:26 »
O zaman buradan şunu mu çıkaralım, yaptığımız her bıçağı tane büyümesi var mı yok mu diye mengeneye bağlayıp esnetelim ::) Merak ediyorum, Ferhat bunların hepsi aynı sıcaklıkta tavlanmadı mı?

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #14 : 11 Haziran 2011, 23:24:05 »
esasen bu konuda su verdikten sonra bıcakta tane büyümesinin olup olmadığını görmek için kırmadan öğrene bilirmiyiz cünkü okadar emek verip sonradan emeğin cöpe gitmesi pek hoş olmuyor bunun bir kolay yolu olmalı ama nedir

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #15 : 12 Haziran 2011, 00:08:06 »
O zaman buradan şunu mu çıkaralım, yaptığımız her bıçağı tane büyümesi var mı yok mu diye mengeneye bağlayıp esnetelim ::) Merak ediyorum, Ferhat bunların hepsi aynı sıcaklıkta tavlanmadı mı?

Sefa hocam, her birine ayrı zaman harcamaktansa zaman kazanayım diye hepsi aynı anda ateşe girdiler, kırılan son çıktı. İlkiyle ikincisine su vermede 5 dakikadan fazla zaman harcamamışımdır. 5 dakika fazla ısınmayla sıcaklığın o kadar yükselebileceğini düşünmemiştim açıkçası. Havayı kesseymişim keşke.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #16 : 12 Haziran 2011, 00:15:17 »
Bıçağı ısınırken takip etmek gerek. Isındığını anlamak için seçilen neyse aksatmadan uygulanmalı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #17 : 12 Haziran 2011, 00:18:45 »
Tabii, eğeleri hurdadan aldım, hepsi farklı markaydı, kullanılan çelikler de farklı olabilir. Kırılan yanlış hatırlamıyorsam RICO gibi birşeydi, tantomsu olanda okunur bir marka yoktu, ortadaki de Citor gibi birşeydi.

« Yanıtla #18 : 12 Haziran 2011, 01:38:12 »
Evet havayı kapatmamak büyük hata olmuş :(

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 12 Haziran 2011, 02:57:26 »
O0 Eee ben öyle yapıyorum, kırılacaksa elimde kırılsın mantığıyla, tabii aslen farketmediğim bir mikro çatlak vs. var mı diye, sonuçta menevişlediğim bıçağın uçtan 5-6 cm gerisinden en azından 30 derece veya daha fazla esneyip geri yerine dönmesini bekliyorum, eğer olmazsa sağlık olsun, biraz daha küçük bıçak oluyor bir daha ısıl işlemden sonra  ;D

Kipmen Sanat web sitesi