Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağım hakkındaki fikirlerinizi merak ediyorum

Umuralp53

• *
  • 2
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Muğla
Teknik olarak ilk bıçağım olmasa da gerçek anlamda kullanılabilecek bir bıçak olduğu için ilk bıçağım deme gereksinimi duyuyorum.Bıçak yapımına başlamadan önce bu forumu inceledim ve bıçak yapımı hakkında bildiğimi düşündüğüm bir çok şeyi buradan öğrendim ama foruma daha yeni üye oldum.Öncelikle sizlerden öğrendiklerim için teşekkür ederim eğer sizde bıçağım hakkında fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Bıçağımda mutfak işlerinde kullanmak istediğim için daha uygun ve sağlıklı olacağını düşünerek 4116 paslanmaz çelik kullandım. Lama şeklinde aldığım çeliğe avuç taşlama ile şeklini verdim ve ağzını incelttim. Ardından pimler için 3mm'lik matkap ucuyla delikleri açtım. Ardından kendim yaptığım ve mangal kömürü ile  :D :D ısı kaynağını sağlayan fırınımda ısıtabildiğim kadar ısıttım. Sonrasında ısıl işlem için yemeklik yağlardan daha uygun olduğunu düşündüğüm madeni ATF şanzıman yağı ile ısıl işlem yaptım. Tank zımparanın başında oldukça uzun saatler ve birçok sinirli komşunun ardından bıçağı temizlemeyi ve biraz keskinleştirmeyi başardım. Oje ile görülen şekilleri cizip lavobo açıcının içinde 6-7 dk beklettim ve aseton ile temizledim. Şimdiden fikirleriniz için teşekkür ediyorum.Sap için çeliği satın aldığım yerden aldığım armut ağacını kullandım ve metal epoksisi ile iyice sabitledim. Son olarak sapın üzerine 5 kat sprey vernik uyguladım.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
Ynt: İlk bıçağım hakkındaki fikirlerinizi merak ediyorum
« Yanıtla #1 : 05 Kasım 2018, 22:09:58 »
Öncelikle tebrik ederim ilk bıçağınızı. Elinize sağlık. Doğrama bıçağı ile şef bıçağı karışımı olmuş bıçağın formu. Ben güzel bıçaklar yapabileceğinizi düşünüyorum. Burada asıl sıkıntınız sanırım herşeyi bir bıçakta denemeye çalışmak gibi.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

Umuralp53

• *
  • 2
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Muğla
« Yanıtla #2 : 05 Kasım 2018, 23:37:43 »
Öncelikle tebrik ederim ilk bıçağınızı. Elinize sağlık. Doğrama bıçağı ile şef bıçağı karışımı olmuş bıçağın formu. Ben güzel bıçaklar yapabileceğinizi düşünüyorum. Burada asıl sıkıntınız sanırım herşeyi bir bıçakta denemeye çalışmak gibi.

Sanırım haklısınız, yeni edindiğim bilgilerin hepsini bu bıçakta denedim gibi oldu :D.

özdemir murat

• 160
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Diyarbakır
« Yanıtla #3 : 05 Kasım 2018, 23:39:17 »
İlk bıçağa göre gayet güzel. Yarın bende ilk bıçağımı yayınlayacağım tam bir facia  :'( acaba yayınlamasam mı?

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #4 : 05 Kasım 2018, 23:42:41 »
Hoşgeldin. İlk deneme için fena sayılmaz netice, ama teknik olarak bazı sorunlar var gibi. 4116 gibi paslanmaz bir çeliğe açık havada su vermek ve meneviş yapmamak gibi  O:-)
Fakat el becerisinin geliştirilmesi ve işin gidişatı hakkında fikir vermesi açısından müthiş bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Karbon çeliklerine yönelirsen (Ck67 gibi ucuz ve kolay ulaşılabilir bir çelik öneririm) daha yakışıklı bıçaklar yapacağından şüphem yok.
Devamını bekliyoruz  :)
« Son Düzenleme: 05 Kasım 2018, 23:44:33 Gönderen: mehmet_ »
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #5 : 06 Kasım 2018, 01:17:49 »
İlk elin gunahi olamazmış derler :) evet bence de kendin su vermeyi düşünüyorsan bence de karbon çeliklerinden başlamalısınız umur bey. Bu iş yaptıkça gelişiyor ve güzelleşiyor bence denemelere devam edin derim  :)
Beni bu guzel havalar mahvetti