Ben olayı farklı bir açıdan değerlendireyim. Önce bu tarz makinalar ile ne yapmak istediğimiz çok önemli. Yapacağımız iş hassas ve kullanım rahatlığı gerektiren bir şeyse ben ne dremeli ne de türevlerini tavsiye ederim. Mikro motor denilen küçük motorlu dişçilerin, manikür pedikürcülerin kullandığı 30-50bin devirli küçük motorlardan almak çok daha mantıklı olacaktır. Tabi bunların tork gücü düşük olduğundan ağır işlere gelmeyecektir. Yani torku da yüksek olanlar var ama onlar çok daha pahalı.
Birde havalı makinalar var ama ülkemizde hem ürüne hemde ekipmanlarına ulaşmak zor. Birde tabi ekipman gerekliliği gibi bir sürü teferruat o yüzden bu makinalar biraz daha pro işler için ideal.
Universal motorlar yada dremelin uzatma kabloları bir bakıma eldeki aparatın küçülmesine ve bir nebze rahatlık kazandırmasına rağmen dönen şaft yüzünden biraz titreşim yapıyor ve şaftın geçtiği kablo yüzünden hassasiyet azalıyor.
Dremel tarzı ürünler ise kuvvet gerektiren daha kaba işler için ideal. Ama bu makinalar yüksek hızlarda yüksek ses çıkarmakta ve yine kullanımdaki kontrolü azaltmakta. O yüzden önce yapılacak işi iyi tanımlamak lazım. Ancak atölye işlerinde her halukarda bir adet dremel ve türevinin bulunması bence şart.
Bunun dışında eğer dremel 4000 gibi bir makina alınacaksa kesinlikle mandrenin de yada doğrudan mandrenli bir ürünün alınması taraftarıyım. Çünkü dremel aparartlı yanlış hatırlamıyorsam 3mm idi galiba, ama yapılacak özel işlerde kullanılan karbür, hss fisürleri genelde 2,36 mıydı neydi. O yüzden eğer ürünle yoğun çalışacaksanız gerek takılacak ürünün kolayca bulunması gerekse sök tak işinin uzayıp artık sinirlerinizin gerilmemesi için mandren şart.
Balans olayında ise Sefa hocama katılıyorum. Zımparanın bir yüzünün değip diğer yüzünün değmemesi kadar yüksek balansta özellikle yüksek hızlar makinanın elde zor duracağı kanaatindeyim. Zımparayı tutan lastiğin orantısızlığı yada zımparayı taktıktan sonra lastiğin sıkıştırılmasında bir taraf şişmiş olabilir.
sözü fazla uzatmadan bence bu tür alımlarda ortaya makina koyup hangisini alayımdan ziyade yapmak istediğiniz işi, ulaşmak istediğiniz sonucu gösterirseniz daha verimli olacaktır düşüncesindeyim. Mesela çeliğe yazı yazmak istiyorum, Ahşaptan küçük heykeller yapacağım, yumurta kabuğundan biblolar yapacağım gibi. Birde çıkmasını istediğiniz ürünün resmini paylaşırsanız çok daha verimli olacaktır.
Son olarak bende galiba dremel 4000 de var. Ben bu makinanın brakın yüksek hızlarını 3. 4. kademesine bile çok çok nadir çıkmışımdır. Yüksek hızlarda mikro motordan yardım alıyorum.