Bıçak Sanatı - Forum

D2 bıçak ucu kırılma problemi

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
Ynt: D2 bıçak ucu kırılma problemi
« Yanıtla #20 : 17 Ekim 2018, 15:18:02 »
forumun metalurji bölümünde, emre kipmenin 'Normalizasyon - Su verme - Menevişleme' başlıklı paylaşımı var. o yazıda, su verme işlemini talim etmek için bir tavsiye olarak, uzunca mil şeklinde bir çeliğin uç kısmına su vermeyi sonra o ucu mengenede kırmayı, daha sonra aynı işlemleri, çeliği farklı sıcaklıklarda tavlayarak su vererek; su verdikten sonra her seferinde uçtan kırarak sonuçları gözlemlemeyi tavsiye etmişti. hatta o yazıda, şimdi gözükmeyen bir fotoğraf var. fotoğrafta altıgen şeklinde bir çeliğe farklı sıcaklıklarda su verip ucundan ucundan kırmışlar. sonra bu kırıkları yanyana koyarak, tanecik yapısındaki değişimleri gözle görebilmek için fotoğraflamışlar. fotoğrafta tanecik büyümesi ve değişim çıplak gözle net görülebiliyordu. her şey bir yana, benim de D2 bıçağa hunharca davranarak bıçak kırma tecrübelerim oldu. 2 farklı D2 bıçağın kırılma kesitlerini incelediğimde o yüzeyde net bir şekilde doku farkı vardı. yani kesinlikle aynı değildi. birisi kadife gibi bir dokuya sahipken diğer bıçak bildiğimiz 280 kum zımpara gibi dokuya sahipti. hatta bıçak kırmanın üzüntüsünü de, 'iyi oldu, bak çok öğretici bir deneyim elde ettim' diye kendimi avutarak üstümden atmıştım. selamlar

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #21 : 17 Ekim 2018, 15:20:55 »
yani demem o ki, mikroskop olmadan fark ettiğimiz şey yoksa tanecik büyümesi değil de, başka bir şey midir? öyleyse bu nedir?

« Yanıtla #22 : 19 Ekim 2018, 01:29:39 »
Tane büyümesi, net bir şekilde çıplak gözle de görülebilen bir doku, bilimsel ve ölçümsel bir değerlendirme yapabilmek için mikroskop gerekir evet ancak kırık yüzeye baktığınızda da kaba taneli dokuyu görürsünüz ( daha önce ince taneli bir doku gördüyseniz). Gözle görülmez, mikroskopla görülür yaklaşımına katılmıyorum.
 Daha anlaşılır kılmak adına linke bakmakta yarar var.

http://reidonline.org/bladesmithing/intro/normalizing.htm

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #23 : 19 Ekim 2018, 09:08:09 »
http://reidonline.org/bladesmithing/intro/normalizing.htm

Hocam site çok iyiymiş. Adamlar minicik el kitabına toplar gibi herşeyi derli toplu dökümante etmişler. Faydalı paylaşımınız için teşekkürler.

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #24 : 19 Ekim 2018, 10:31:36 »
Benim zamanında kastamonudan aldığım bir bıçak var çok kullanmışımdır. Kemikte bile agzı dönmedi. Hemşerim diye söylemiyorum ama bizim demirciler makas çeliğinde iyidir.bıçakta kırılmama veya çok zor kırılma esastır agız dayanımını bıçağın kalitesini gösterir. Şimdi fiyatları 70 100tl arası illa ben birşeylere girişicem diyorsanız oradan bir bıçak edinin. Ama bıçağa demir yerine odunla vurulmalı.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #25 : 31 Aralık 2018, 22:02:34 »
daha öncede formda tartisilmisti her celikten her model bicak olmuyor diye , sahsi dusuncem vurmali kirmali islerde yay çeliği dedigimiz sinifi carbon celiklerli daha iyi performans gosteriyor. d2 tarzi bicaklarda bence  bu gibi işler kullanilacaksa 58 hrc gecmemeyi ve scandi yerine ikinci bir agiz olmali diye düşünüyorum