Bıçak Sanatı - Forum

Kaynak ve metal işleri hk soru

GökHan35

  • **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
Kaynak ve metal işleri hk soru
« : 04 Eylül 2018, 16:39:42 »
Ustalarım hayırlı günler.Forumda ve internette araştırdım ancak net bir cevap bulamadım o yüzden sizlere danışayım.bir kılıç yapıyorum ve daha sonra nasipse hançer yapmak istiyorum.ancak malzemeler zaten pahalı.bazı hatalı seçim yapıyorum o yüzden bunu netleştirmek istiyorum.ben çamurluğu pirinç seçtim 0.50 mm gibi üzerine bilmediğim bir kaynak telim vardı orjinal gümüş değil kalay olabilirmi bilmiyorum ama gümüş falan dediler sorduğum bi kaç kişi şalomayla kaynak yaptım ancak pirinç levhanın üstünde kötü durdu bende gidip 1 mm sarı levha alıp kesip şekillendirip sanayide güç bela sarı kaynak yaptırdım ancak bu bi seferlik değil ki kimse uğraşmak istemiyor bende de oksijen kaynağı yok. Eski ustalar bu sarıyı kaç mm den seçiyordu nasıl kaynak yapıyordu.bunu bizim gibi kısıtlı malzeme ile uğraşanlar nasıl yapar.intermette bir usta lehim yapıyordu ancak malzeme epey inceydi belki 0.30 gibi Lübnanlı bir usta ayrıca adam sarı renkli malzeme kullanıyo ciladan sonra beyaz gibi bi renk oluyor anlamadım  bende.bana bir akıl verin.sinan ustanın kılıcın çamurluğu paslanmaz çelik olduğu okudum forumda.bunu alıp kullanabilirmiyim yada galvaniz sac olurmu çamurluk için yada bunlara basit usulde elektroliz yapıp kaplama yapılırmı gümüş gibi.eskiler yada sizler nasıl malzemeler kullanıyorsunuz bunların kalınlığı nedir nasıl kaynak yapıyorsunuz.kabartma yaparken seçim ne olur beni aydınlatın lütfen.

Murat AKIN

  • ***
  • 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2018, 22:09:10 »
Bir genel bilgi:

Pirinç için: Birleştirilecek olan pirinç malzeme kalınsa kaynakla birleştirme yapılır yani birleştirilecek iki malzeme ve birleştirme elemanı da ergitilerek yapılırsa pirinç kaynağı olur.

Birleştirilecek malzeme inceyse düşük sıcaklıkta ergiyen özel alaşımlı malzeme ile birleşecek malzeme ergimeden yapılan birleştirmeye sert lehim denir.

Çok ince malzemeyse yumuşak lehimlemeyle birleştirilir yani kurşun kalay alaşımıyla yapılmış birleştirme elemanı.

Sert lehim için kullanılan sert lehimleme çubukları piyasadaki adıyla sarı tel, içinde akışkanlığını artırmak ve birleşme yerinin iyi özellik kazanması için içine yüzde 2 - 5 gibi gümüş katılır.
Gümüş soy metal olduğundan içine yüzde 50 ye kadar yapılan katkı elemanı olsa bile rengini korur.

 

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #2 : 05 Eylül 2018, 00:11:25 »
Pirinç parçayı birleştireceğiniz şey namlunun kendisi ise namluyu ne kadar ısıttığınızı da düşünmeniz gerek.

Kurşun-Kalay lehim için gereken sıcaklar diğer seçeneklerin aksine fazla yüksek değil. Haliyle bıçağın suyunu kaçırmamak için iyi bir tercih. Mukavemet sorunu olmadığı sürece, lehimin kendisi ortalıkta fazla geniş bir alanda görünüp de göze batmadığı sürece bu lehime yönelmek bence en iyisi.

Mukavemet sorunu dedim de problemle değil çözümle geleyim: Birbirine lehimlenen yüzeyin çok küçük olmamasının yolu bulunursa bileşimin sağlamlığı sağlamak mesele olmaz.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

GökHan35

  • **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #3 : 05 Eylül 2018, 10:08:38 »
Ustalarım yanıtlar için teşekkür ederim.
Murat ustam kalay karışımı olan nedir işte bende onu soruyorum :) biraz daha açık konuşalım. açıkçası bilmek istediğim bi kaç fotograf ekledim bahsettiğim ustaların kullandıkları teknik. eklemeyi pek becemedim o yüzden anlatayım biraz :D birinde tuzruhu ve civa ile olan ısıtma ile yapılan teknik sürmeneli ustaların yaptığımış sanayici bir arkadaşım radyotör kaynakları böyle yapılıyor dedi. diğeri lübnanlı ustaların lehimleme ancak malzeme ne bir fotoğrafta anlaşılıyormu bilmiyorum ama malzeme kalınlığı tahmini nedir. diğeride şimşir yapan arap bir usta QATAR777 isimli youtube kullanıcısının clip2 isimli videosu isterseniz bakabilirsiniz eski tekniklerle kullanıyor usta ancak birleştirme nasıl yapılıyor görmedim bunu nasıl yapıyor o incelikte malzeme ile vede sarı renk nasıl veriliyor malzemeye çünkü kalay beyaz levha sarı .bahsettiğim şeyler bnlar bilmek istediğim oksijen kaynağı olmadan öncelikle seçmem gereken kalınlık ve levhanın madeni sarı yada paslanmaz malzeme yada bakır gibi sonra lehimleme yöntemi bana kolay olacak ancak parça üstünde sırıtmıcak işlem sonunda tekrar teşekkür ediyorum yanıtlarınızı bekliyorum.Eylem ustam kurşun kalay  tekniğinide denedim  normal elektronikçilerden lehim aldım ben şalomayla yaptım lehim top gibi olup akıyordu üstünde durmadı malzemenin.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #4 : 05 Eylül 2018, 13:31:03 »
Lehim ile başarılı olmak için pasta kullanmak gerekir. Lehim tellerinin içinde pasta var derler de o yetmez.

Lehim oksitsiz yüzeyler arasında olabilir. Zaten alüminyum ve paslanmazda lehim yapılamamasının (kolay kolay yapamamasının) esas nedeni oksitlenmedir.

Temiz yüzeyler, pasta sürüldüğünde pastanın yüzeyi havadan ve dolayısıyla oksitlenmedenkorumasından dolayı kolay lehimlenir.

Söylenmez ama pastanın ısı transferine de katkısı vardır.

İki taraftaki metali de lehimlemeye uygun sıcaklığa getirebilmek şarttır. Aksi halde lehim tutmaz yada tuttu sanırsınız, soğuk lehim denilen lehimleme hatası olur.

Son olarak lehim telini düzgün bir markadan yada satıcıdan alın. Ucuz bir aletin yanında gelen bir lehimle uğraşınca kötünün ne kadar kötü olabildiğini geçenlerde görüp de öğrenmiş oldum. Lehimde Türk markaları tercih ederim, Çin'den şüphe ederim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #5 : 05 Eylül 2018, 13:46:16 »
Herhalde 20 yıl olmuştur, Feray marka lehim almıştım ve gayet iyi iş görüyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

GökHan35

  • **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #6 : 05 Eylül 2018, 13:47:49 »
Eylem ustam teşekkür ederim tekrar anladım dediğinizi kaliteli bir lehim ve pastayla denicem birde tekrar sormam lazım buna cevap gelmemiş malzeme kalınlığı nasıl olcak birde örnek 0,3 yada 0,5 sarı malzeme lehimleme sonrası o lehim rengi sırıtmazmı örnek kılıcın çamurluğunda ve eski kılıçların çamurluk kalınlıkları nedir biliyormusunuz ben 1 mm seçtim zor oluyor çalışmak aynı zamanda maliyetli birde hiç.yaptıgınız lehimleme varmı levhaya belki bir video yada fotograf yardımcı olabilir anlayabilmek adına

GökHan35

  • **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #7 : 05 Eylül 2018, 13:56:46 »
Ustam birde çamurluk için yada hançer için paslanmaz çelik nasıl lehimlenir.sefa ustamın uzun kılıcının 0.5 sac olduğunu okumuştum forumda.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #8 : 05 Eylül 2018, 14:02:39 »
Lehim ancak iki öpüşen yüzey arasında gerekli ve faydalı. Görünecek bir yüzeyi kaplıyorsa zaten lehimin orada olmaması gerekir.

Konuyu kalınlığa bağlayamadım. Kalın geçme bir balçağı da lehimleyebilirsin ince levhayı da. Eğer iki melzemenin birbiri üstüne binen yüzeyi yeteri kadar çoksa tamamdır.

Eğer mesele namlu değilse, örneğin pirinç iki hattı birleştireceksen bıçağın suyunu kaçırma derdin olmayacağından gümüş kaynağı /sert lehim ile de işini görürsün. Renk derdin de olmaz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #9 : 05 Eylül 2018, 14:25:49 »
Ustam birde çamurluk için yada hançer için paslanmaz çelik nasıl lehimlenir...

Paslanmazda üstteki sert oksidi çıkarabilirsen ve hemen oksitlenmemesini sağlayabilirsen şansın olabilir.

Bunda sözüme bakma ama söyleyeceğim denemeyi yapmanda fayda var. (Tabi lehimi pirinçte yada bakırda yapabiliyor olduktan sonra...) Lehim pastası sürülmüş bir zımpara kağıdıyla lehimlenecek yüzeyleri iyice zımparalayıp, sonra yüzeyi tozlardan temizlemek için de yine pasta sürülü bir peçete kullanıp bundan sonra lehimlemeyi deneyebilirsin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

GökHan35

  • **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #10 : 05 Eylül 2018, 14:43:33 »
Eylem ustam 0.8 kalınlıkta bir parçayı gümüş takı yapan kuzenimle yapmıştım ancak sarının üstünde beyaz izler kaldı.tabi ben zımparada Sonra cila yapmadım kuzenimde bu beyazlık kalır dedi o yüzden bende gidip alaşımlı %40 gümüş sarı kaynak teli aldım onuda eritemedim lpg tüplü geniş ağızlı şalomayla o yüzden sanayide sarı kaynak yapmaya götürdüm ustalarda haklı uğraşmak istemedi bu sorunda böyle çıktı zaten :) siz renk derdiniz olmaz dediniz ancak beyaz iz kalıyor birleşim yerlerinde :(  öyle sarı levhadan kın yaparken yada çamurluk renk sorunu olmasa hiç uğraşmam direk gümüş kaynakla çalışırım.ama keşke fotografı olsa eve gidince çekeyim göndereyim benim sarı üstüne gümüş kaynağın izini

Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #11 : 05 Eylül 2018, 22:49:56 »
Lehimleme ile ilgili gereken şeyleri Murat Hocam ve Eylem ustam söylemiş zaten, ben de bir kaç ekleme yapmak isterim. Çamurluk vs yerlerde kullanacağınız sac malzemenin kalınlığı 0.5 mm veya daha ince olabilir, hatta ben işleyebilirim sorun yok derseniz 1mm bile kullanabilirsiniz. Kullanılacak sac malzeme, bakır, pirinç, bronz, alpaka, gümüş vs olabilir bu sizin tercihinize kalmış. Verdiğiniz fotoğraflardaki işlemlerin bir kısmı tavlanarak kullanılan bakır havyalarla yapılmış, yüksek olasılıkla kalay kurşun alaşımlı yumuşak lehimleme malzemesiyle uygulanmış bir yumuşak lehimleme işlemi, Eylem ustanın sözünü ettiği hazır lehim telleri zaten bu ıki malzemenin alaşımıdır, lehim pastasıyla ( dekapan) kullanmakta yarar var. Size söylendiği gibi, pirinç veya bakır malzemede yüzey iyi temizlenir ve üst üste olacak şekilde iyi öpüşürse yumuşak lehim kullanılabilir ve lehim malzemesi altta kalacağı için görünmez. Diğer söylediğiniz civayla yapılan işlem ise bizim geleneğimizde "savatlama" batılı terminolojide ise "amalgamlama" diye bilinir, civa içerisinde gümüş veya altının çözülmesiyle elde edilen çamur yüzeye sürülür, ardından civa tavlanarak buharlaştırılır ve civa içerisinde çözünmüş olan malzeme uygulandığı yüzeyle birleşir. Deneyiminiz yoksa ne kafaya takılacak ne de yapılacak bir işlemdir, tavsiye etmem çünkü başarı şansınız düşük olur, tehlikeli civa buharına maruz kalmak ise ayrı bir konu.
Yumuşak lehimleme sizin için uygun değilse, Sizin için en uygun işlem gümüş alaşımlı kaynak teli kullanarak sert lehimleme yapmak. Zaten gümüş alaşımlı tel almışsınız, bu tel yetmez ayrıca lehimlenecek yüzeyi tavlayacağınız bir de ısı kaynağı lazım ki bu iş için en ideal takım oksi-gaz kaynak takımıdır, bu olanak yoksa çok daha ucuz ve teferruatsız bir alet olan pürmüz ve bir küçük tüp işinizi görür. Sert lehimleme basit gibi görünmekle birlikte uygulaması biraz deneyim gerektiren bir işlemdir. Sert lehimleme işleminde en önemli şey yüzeyi çok iyi temizlemek, yüzeyde asla yağ izi bırakmamak ( temizlik sonrası parmakla bile dokunmamak), eğer tel üzeri dekapan kaplı değilse tele uygun bir dekapan kullanmaktır. eğer birleştirilecek malzeme pirinç ise işlem sonrası birleşme izi zor secilir, iyi bir tesviye ve temizlik sonrası görünmez bile. Bakır kullanacaksanız ince bir hat olarak bile olsa birleşme yeri çok açık sarı olarak belli olur. Uygun patinasyonla bunu da yok edebilirsiniz. Buraya bir örnek link veriyorum, buradaki fotoğraflardaki birleştirmeler sert lehim teliyle yapıldı https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12660.msg232446#msg232446 aklıma gelenler bunlar. Kolay gelsin.

GökHan35

  • **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
Ynt: Kaynak ve metal işleri hk soru
« Yanıtla #12 : 05 Eylül 2018, 23:42:09 »
Değerli yanıtlarınızdan ötürü teşekkür ediyorum kafam artık daha net hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.buarada sefa ustam fotograflar bi harika yine döktürmüşsünüz vallahi elinize  yüreğinize sağlık :)