Bıçak Sanatı - Forum

Zeytin Saplı Çakı

Zeytin Saplı Çakı
« : 25 Haziran 2018, 22:52:07 »
Yeni bitirdiğim sırttan kilitli bir çakı, çok fazla abartısı olmayan iddiasız sade bir çakı oldu. Tüm iş bittikten sonra tek tek parçaları çizip şablon çıkaracaktım ama yine unutmuşum, topladıktan sonra aklıma geldi  ::) ( ağız iç bükey tekerle açıldı ama teker çapı 450 mm)

Açık Boyu: 160 mm
Kapalı Boy: 97 mm
Çelik: Böhler N695






Haznedar

  • ***
  • 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #1 : 25 Haziran 2018, 23:07:20 »
Hocam eline sağlık. Senin diğer iddiasız çalışmaların gibi buda standart üstü olmuş  :). Zeytinler tamamen yapıştırma kapak şeklinde mi? Yoksa içerden tutan bir pim vs... birşey var mı?

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #2 : 25 Haziran 2018, 23:19:53 »


     Ellerine emeğine sağlık ustam, gayet güzel görünüyor. Bu aralar bende bu sırttan kilitli çakılara taktım ve şuan elimde  bir tane var uğraştığım, dur bakalım nasıl bir şey ortaya çıkacak  O:-)

Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #3 : 25 Haziran 2018, 23:29:42 »
Çok teşekkürler...
Soytürk Ustam, Sen başladıysan ortaya güzel birşey çıkacaktır eminim.
Tarık Ustam,  Pivot hariç toplamda dört pim var, pivot da her iki taraftan 2 mm çıkıntılı. Bu pimlerin her biri şişirildikten sonra 1.5-2 mm kadar çıkıntılı duruyor ve ahşapta bu çıkıntıların gireceği delikler var. Sistem böyle.

Kadir...

  • ***
  • 1102
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #4 : 26 Haziran 2018, 00:15:02 »
Hocam elin kolun dert görmesin çok şık olmuş

Abdullah BAYRAM

  • ***
  • 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #5 : 26 Haziran 2018, 00:40:13 »
Abi bıçağı gördüğüm de ilk gözüme çarpan sap kısmı oldu. Muazzam olmuş ellerine sağlık.
« Son Düzenleme: 26 Haziran 2018, 00:51:20 Gönderen: Abdullah BAYRAM »

orhanbilgin

  • ***
  • 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #6 : 26 Haziran 2018, 08:38:08 »
Sefa ustam, benze zeytin gibi guzel bir agac icin gizli pim cok isabetli bir tercih olmus. Sahane desenlerin butunlugu siir gibi bozulmadan devam etmis
ellerin dert gormesin

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #7 : 26 Haziran 2018, 08:54:04 »
Hocam pimsiz çok hoş görünüyor. Ellerinize sağlık. Yine ilham alınası bir fikir. Hayram hayran izliyorum.  :P

mehmet_

  • ***
  • 1011
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #8 : 26 Haziran 2018, 12:50:32 »
Çok sade ama çok şık bir bıçak olmuş Hocam, eline sağlık.
Muhakkak düşünmüşsündür detayını ama merak ettim; bıçağın daha kolay açılması için bir tırnak veya delik olmamasının bir avantaj ya da dezavantajı var mı?
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Mahmut Erdoğan

  • ***
  • 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #9 : 26 Haziran 2018, 12:52:41 »
Sefa ustam harika olmuş
emeğine sağlık
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

yunus_cbn

  • ***
  • 1147
  • Yer: Manisa
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #10 : 26 Haziran 2018, 13:00:35 »
Eline sağlık sayın hocam, evet neve de kalıp çizimleri olsaydi belki bizim için daha iyi olabilirdi klonlardık  :D
Hocam ağızda ki kablo siyirici girinti cok cok derinliği düşük mü olmuş yoksa başka bir amac doğrultusunda mi derinliği düşük bıraktınız belki fotoğraf açısından bana da öyle geliyor olabilir. Bir de taşlama hattı çok net çıkmış tebrik ederim. Benim makinelerin dayama tablalari çok sık aşınıyor hatlar bozulmaya başladı :) bu gidişle 1040 dayama tablasina veda edip 62-63 hrc lik bir sleipner yada sverker yaptırmayı deneyeceğim:)
Beni bu guzel havalar mahvetti

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #11 : 26 Haziran 2018, 17:12:42 »
Elinize sağlık.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #12 : 26 Haziran 2018, 22:52:45 »
 

     Ustam yay olarak ne kullandın? Nasıl bir sistem yaptın( Bir yay ayrı olan sistem var bir de bitişik yaylı sistem)? Lineer nedir? Kalınlığı nedir?  :D :D :D Amma sordum haa  ^-^

Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #13 : 27 Haziran 2018, 01:43:51 »
Arkadaşlar, her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum, çok sağolun.
Mehmet, çakı açılırken hiç zorlanmadan açılıyor, öyle agresif bir yay kullanmadım. Bu nedenle tırnak koymadım, ayrıca tırnak buradaki bütünlüğü bozacaktı ve elim gitmedi.
Yunus, o girintiyi kablo sıyırma girintisi olarak yapmadım, o aslında bir bileme kertiği, bu kertik olduğunda en azından kertikten ileriye geçilmediği için taşlama eşiği bilemede zarar görmemiş oluyor.
Soytürk, yay olarak elimde var olan ve tavlayıp açtığım 1,5 mm lik bir yayı kullandım. düzelttikten sonra yeniden su verdim. Buradaki sistem tümleşik bir yay değil, ayrı bir yay. Bu çakıda liner yok zaten, veya ben soruyu anlamadım  ::)

poyrazz74

  • ***
  • 224
  • selçuk çakır
  • Meslek: belediye işçisi
  • Yer: izmir-konak
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #14 : 27 Haziran 2018, 12:05:12 »
elinize sağlık Sefa ustam. sırttaki düz çizgi görünümü kalın zımparada daha belirgin oluyor inceye gittikçe kayboluyor siz kaç kumda bıraktınız sırtı? benim gördüğüm 220 gibi en fazla
Akıllılar hep şüphe içindeyken aptallar küstahça kendilerinden emindir.

Ertan1979

  • ***
  • 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #15 : 27 Haziran 2018, 12:51:51 »
 :2up efsane olmuş elinize sağlık  :2up

İsmail ULUSOY

  • ***
  • 320
  • İsmail H. ULUSOY
  • Meslek: Memur
  • Yer: Samsun
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #16 : 27 Haziran 2018, 16:15:31 »
Abi ellerine sağlık. Çok güzel bir çalışma olmuş. Abi zeytine öyle nasıl koyu renk verdin. Bendeki biraz açık oldu da sırrını paylaşırken sevinirim. 😊

Aytunç Ayper(itunch)

  • ***
  • 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #17 : 28 Haziran 2018, 11:48:55 »
Sefa ustam gayet güzel ve şık olmuş. Elinize sağlık. Sapı iskelete birleştiren pimler gizli olduğu için zamanla gevşeme yapmazmı? Deliklerdeki epoxy bu kadar iyi mi tutuyor pimleri?
Aytunç Ayper (itunch)

Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #18 : 28 Haziran 2018, 16:06:05 »
Öncelikle çok teşekkürler arkadaşlar.
Selçuk, doğru tahmin  :2up 220 kumda bıraktım.
İsmail, zeytine önce sızma zeytinyağı sürüp bir gün bekledim ardından kendi yaptığım cilayla bitirdim, haklısın bir ton koyulaşıyor.
Aytunç daha önce bu şekilde birleştirdiğim bir çakıda ahşap bırakmıştı ve yeniden yapıştırmıştım. Bu pimleri çıkıntılı bırakınca ahşaptaki karşılık deliğini bol yapmamak gerekiyor, sıkı geçtiği zaman bir sorun olacağını sanmıyorum. Bunda kullandığım epoksi  Alteco nun siyah renkli ( üzerinde 3Ton yazan) epoksisi, aynı epoksiyle daha önce bir baston yapıştırmıştım ve yıllarca sağlam kullanıldı. Bir şey olacağını sanmıyorum.

bobinajcı

  • ***
  • 301
  • Meslek: bobinaj
  • Yer: Aksaray
Ynt: Zeytin Saplı Çakı
« Yanıtla #19 : 29 Haziran 2018, 10:31:59 »
çok şık, sade ve hoş olmuş hocam elleriniz dert görmesin .
“Körler çarşısında ayna satma, sağırlar çarşısında gazel atma.” HZ. Mevlana