Bıçak Sanatı - Forum

Fırın için tel boyu ve gücü hakkında

mehmet_

• 1011
Ynt: Fırın için tel boyu ve gücü hakkında
« Yanıtla #20 : 03 Haziran 2018, 01:27:56 »
Aşağıda fırının son haline ait fotoları paylaşıyorum. Sacı Ulus'ta sobacılar çarşısında bir ustaya büktürdüm. Hemen hemen bir tüm plaka gitti. DPK olarak geçen plakadan yapıldı. Kalınlık 1 mm. Başta ince gibi gelmişti ama yakından bakınca ve giyotinin bile zor kestiğini görünce daha kalınını istemedim. İçinde herhangi bir profil, ek vs yok. Sadece alt kısımda ayakların geleceği kısımda içerden kare şeklinde parçaları punta kaynağı yaptırdım -ki o kısımlarda mukavemet artsın. Aynı şekilde kapakta ve kapağın gövdeye tutunduğu yerlere de içerden birer parça puntalattım. Tüm fırın akıllı vidalarla monte edildi. Bu özellik ileride istersem tüm fırını zahmetsizce demonte etmemi sağlayacak.
Fırının dış ölçüleri 41x41x56. Arkada kapağı kapatınca dahi 7-8 cm kadar bir boşluk kalıyor, buraya kablajı gizleyeceğim. Ön taraftaki pencere 24x24. Kapak 30x30 cm. Pencere biraz büyük zira başta fırını bu şekilde tasarlamamıştım.
Thermocouple'u hala monte etmedim. Arkaya mı alsam yoksa üste mi koysam karar veremiyorum. Şimdilik ölçümleri dandik bir ölçüm aleti ile yapıyorum. Zaten aldığım thermocouple biraz uzun geldi gözüme belki biraz kısaltabilirim. Biraz kurcaladım boyu kısaltmaya müsait bir yapıya sahip.

Boya yapmaya fena üşeniyorum. Kuvvetle muhtemel yapmayacağım.
Kapağın kilit mekanizması hala bekliyor. Bir ara gaza gelirsem onu da yapacağım ama şimdilik hayli iptidai bir şekilde işimi görebiliyorum :) Kapaktaki seramik battaniye için içten köşebent dönmeyi ve alttan şömine silikonu ile desteklemeyi planlıyorum. Bakalım evdeki hesap çarşıya uyacak mı :)

Neyse buyrun fotolar..

« Son Düzenleme: 03 Haziran 2018, 01:29:58 Gönderen: mehmet_ »
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #21 : 03 Haziran 2018, 01:51:28 »
Tel boyu ile ilgili çok faydalı bir video. Telin boyunu uzatmak veya fazla uzattığınızda ilk halinde getirmek/kısaltmak ve telde yakın kısımların düzeltimek için yapılması gerekenleri gösteriyor. Çok faydasını görmüştüm. Teli hazır bile alsanız ihtiyaç duyabilirsiniz bu videoda gösterilenlere.

https://www.youtube.com/watch?v=l3TXQUvpkHo&index=8&list=WL
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

murattarla

• 226
  • M T
  • Meslek: TCDD
  • Yer: İZMİR KARŞİYAKA
« Yanıtla #22 : 03 Haziran 2018, 11:06:08 »
Elinize sağlık herşey çok güzel gidiyor takipteyim. Yakın zamanda bende yapmayı deneyeceğim

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #23 : 04 Haziran 2018, 14:18:52 »
Murat Bey teşekkür ederim. Başta birçok bilinmeyi var gibi düşünüp insan çekiniyor. Ancak işin içine biraz girince son derece kolay olduğunu göreceksiniz.
Dün fırını toplama ve dış kasayı kapatma işini hallettim. Arka kapağa delik açtım ki buradaki kabloları ısıdan biraz daha koruyabileyim. Porselen klemense irice bir soğutucu blok taktım. Belki bir de mini fan takarım. Buna denemeler sonucunda karar vereceğim.
SSR'ı bağlayarak bir deneme yapmayı planlıyordum ama araya başka işler girince kaldı. Kapakla ilgili son bir iki rötuş işim kaldı. Kapaktaki seramik battaniyelerin altına ısıya dayanıklı (1500 derece) mastik takviyesi yapmayı ve aluminyum köşebent ile kenaralara tutturmayı düşünüyorum. Kilit mekanizması için hala ar-ge aşamasında beklemedeyim :)
Thermocouple biraz büyük geldi. Kısaltmayı düşünüyordum ama ileride belki daha farklı bir tasarıma geçerim diye bu fikrimden vazgeçtim. Fırının içine istediğim boyda girmesini sağlayacak ufak bir düzenleme yaptım. Termokupl'un üzerinden geçen boruya bir yüzük ekledim ve bu yüzüğe bir setuskur vida sıkarak istediğim boyu ayarladım. Pid ve diğer zımbırtıları toplayacağım kutuyu da sanıyorum termokuplun yakınlarına bir yere monte edeceğim. Son haline ait fotolar aşağıda:

« Yanıtla #24 : 04 Haziran 2018, 15:53:30 »
Valla süper bir fırın daha geliyor, en son halini merakla beklemekteyim. Şu ana kadar gayet güzel ilerledi.  :2up  :2up

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #25 : 04 Haziran 2018, 16:07:35 »
Valla süper bir fırın daha geliyor, en son halini merakla beklemekteyim. Şu ana kadar gayet güzel ilerledi.  :2up  :2up

Sağol Hocam! Birçok aşamada tecrübeni ve bilgini esirgemedin, sayende oluyor biraz da bu işler :)

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #26 : 04 Haziran 2018, 18:44:25 »
Kapak kısmı hariç herşey iyi gitmiş ustam. Eğer kapak kenarlarından ısı kaçırırsa, gövdede ki ve kapakta ki saclar dalgalanma yapabilir. Alabilecegin tedbir varsa al bence.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #27 : 04 Haziran 2018, 20:19:00 »
Kapak kısmı hariç herşey iyi gitmiş ustam. Eğer kapak kenarlarından ısı kaçırırsa, gövdede ki ve kapakta ki saclar dalgalanma yapabilir. Alabilecegin tedbir varsa al bence.

Ustam kapak çok içime sinmedi, haklısın.
Fotoya pek yansıtamamışım; kapaktaki seramiğin orta kısmı şişkin olacak şekilde alttan dolgu yaptım battaniye ile. Kapatınca bastırırsam fırını kapatıyor. Fırında da tuğlaların direkt saca temas etmesini engellemek için araya 1 kat battaniye koymuştum. Kapak işte tam buraya baskı yapıyor. Birkaç foto ve video çektim müsait bir ara yükleyeceğm. Fırın 700 derece civarı iken kapak kısmında sıcaklık 40-50 derece arası. Sonuçta bunlardan mangal da yapıyorlar; 200 dereceye kadar yamulmamalı diye avutuyorum kendimi ama içimde inceden bir kuşku da var :) Belki 7,5 cm seramik board alıp kapağa onu monte ederim; bir kısmı fırının içine gömülecek şekilde.... Kısmet :)
« Son Düzenleme: 04 Haziran 2018, 20:27:22 Gönderen: mehmet_ »

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #28 : 28 Haziran 2018, 15:12:58 »
Fırına bir zamandır elim gitmiyordu. Araya biraz iş güç girince de kaldı. Bu hafta fırının sigorta, kontrol cihazı vs gibi kısımlarını içeren kutuyu monte etmeye başladım. Kutuyu başta büyük almışım gibi düşünüyordum ama bir büyüğü olsa daha da iyi olurmuş sanki.
Kutuda içime sinmeyen iki husus var, birisi yer darlığı nedeniyle kutuyu fırının üstüne (muhtemelen aluminyum profillerle 20-30 cm üzerine) monte etmek. Fırın 1000 dereceli sıcaklıklarda uzun süre çalışırsa fırın 80-90 dereceye ulaşabiliyor. Aslında evde kullandığımız elektrikli fırınların dışı da bu sıcaklığa erişebiliyor ama ben biraz paranoyak olduğum için buna takmış durumdayım. Kutuyu eritip deforme edecek bir sıcaklık değil bu ama içteki parçaların ısınmasına ekstra katkı sağlar mı endişeliyim. Bu konuya bir müddet daha farklı bir çözüm arayacağım.
İkinci sorun ise ssr ve aluminyum blok'un pozisyonu-yeri. Sanıyorum bunu da başağağı olacak şekilde yapıp kapağa yerleştirdiğim fanın direkt bunu soğutmasını sağlayacağım.

Fırın ve kutu arasındaki kablonun hem göze şık görünmesi hem de sıcaktan etkilenmemesi için 1 cm çapında yanmaz makaron içinden geçirdim kabloları. Bunu da duşlardaki spiral boru içerisinden geçirip bağlantıyı sağlayacağım. Bu kabloları da yanmaz kablo ile değiştireyim gözüm arkada kalmasın diyorum. Gerçi fırından çıkan uçlar yanmaz kablo ama olsun. Tebirden zarar gelmez :)

Ön panelde gördüğünüz yeşil açma kapama düğmesi fırının kapağını açmadan önce ssr'dan rezistansa iletimi kesen anahtar. İki kutuplu, yani fişi farklı takıp fazın hangi uçtan geçeceğini değiştirseniz bile her iki uca gidem akımı kesiyor.

Pako şalter 3 kutuplu, nötr, faz ve hatta toprağı da kesip fırın fişe takılı değilmiş gibi düşünebilirsiniz. Merak edilen bir konu olursa buradan yardımcı olabilirim. Hatta kutunun  yeri hakkında önerisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Yeri gelmişken Emrah Ustama da buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Özellikle sigorta montajı ve seçimi konusunda çok yardımcı oldu.

Bu arada fırını boyamam diyordum ama boyadım. Son halini ilerleyen günlerde (fırın kapak-kilit işini halledince) paylaşacağım.
« Son Düzenleme: 28 Haziran 2018, 15:14:29 Gönderen: mehmet_ »

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #29 : 29 Haziran 2018, 00:26:35 »
Bilmiyorum aktardıklarım birilerine fikir veriyor mu, yardımı oluyor mu... Oluyordur umarım.

Fırının kutu kısmında önceki mesajımda bahsettiğim değişikliği yaptım. SSR'a bağlı olan soğutucu aluminyum blok üstte, ssr altta olacak şekilde kutuya yerleştirdim. İkisi arasına termal macun da sürdüm. Kesinlikle çok daha verimli oldu.
Fırından çıkan yanmaz kablolar ile kutu arasındaki montajda arka kısma ufak kafes benzeri bir metal kutu ekledim. Ön tarafı ızgara şeklinde, yanları açık. Bu sayede fazla ısınmasını engellemiş, kendimi elektrik çarpmasından korumuş ve kabloların da göz önünde olmasını sağlayarak istenmeyen bir durum olup olmadığını kolayca gözlüyor olacağım. Araya yerleştirdiğim duş zamazingosu çok şık durdu :) Kargaya yavrusu şahin görünürmüş  :2up

Fırının arka kapağında ortalara denk gelen kısma birkaç delik daha açtım ve birkaçının çapını genişlettim, tam altında rezistansın bağlı olduğu klemens ve soğutucu blok var. Buraya dışardan bir fan takabilirim. Ama fanı içeri doğru mu üfletmeliyim yoksa içten dışarı doğru mu? Hangisi sağlıklı olur kararsız kaldım.

Fırına elektrik taşıyan 3x2,5 mm kablonun da dışına yine aslında su tesisatı için kullanılan çelik bükülebilir boruların dış korumasını geçirdim. Olur da fırına temas ederse ısıyı dağıtır diye umuyorum.
Geriye kutunun fırın üstüne uygun bir yere, yüksek bir pozisyona yerleştirilmesi ve kapak kilidi montajı kaldı.

Kapağın sızdırmazlık işini hallettim bu arada. Kapakta, tam fırının ağzına karşılık gelecek şekilde ve fırın ağzı ölçülerinde 25 mm seramik board ve üzerine seramik battaniye yerleştirdim. Kapağı kapatınca bu kısım fırının içine doğru giriyor ve bastırarak kapatınca sızdırmaz bir kavuşma sağlıyor.  Yine fırının ağız kısmına da 1 cm kalınlığında seramik board var, altında da 25 mm seramik battaniyeden 2 kat. Bunu fotoğrafa bir türlü yansıtamadım belki gün ışığında daha iyi bir foto çekebilirsem yüklerim. Bu haliyle fırını 1000 derece üzerinde yaklaşık 2 saat kadar çalıştırdım ve korktuğum gibi ön yüzde bir esneme-çarpılma olmadı.

Sona gittikçe yaklaşıyorum  C:-)
Buyrun fotolar

« Son Düzenleme: 29 Haziran 2018, 00:29:14 Gönderen: mehmet_ »

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #30 : 02 Ekim 2018, 13:06:21 »
Çok zaman geçti üzerinden. Fırın en sonunda bitti. Son halini aşağıda paylaşıyorumi.
Altına bir tekerli masa yapıp kullanmadığım zamanlarda kolayca yerini değiştirebilmeyi düşünüyorum. Zaten biliniyordur da bilmeyenler için bir de ekleme yapmış olayım. Fırını sıcakken hareket ettirmek tellerin ömrünü kısaltıyor hatta şiddetli titreşim-çarpma gibi durumlarda telleri koparabiliyormuş.

https://www.instagram.com/p/Bkz9-tSgUFi/?taken-by=handy_knives

emruhu

• 271
  • Meslek: Matematikçi
  • Yer: BARTIN
« Yanıtla #31 : 02 Ekim 2018, 15:15:21 »
Elinize sağlık. çok iş çıkaracağa benziyor.

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #32 : 02 Ekim 2018, 19:43:41 »
Elinize sağlık Mehmet bey, gayet güzel ve profesyonel görünüyor. Bol bol işleri olsun. Güle güle kullanın.

Saygılarımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

« Yanıtla #33 : 02 Ekim 2018, 23:10:54 »
Çok müthiş görünüyor, çok uğraştırdı Seni ama sonuç eminim mutlu etmiştir. Tebrikler  :2up  :2up

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #34 : 03 Ekim 2018, 09:29:36 »
Hepinize çok teşekkür ederim :)
Sefa Hocam bilhassa sana; her başım sıkıştığında yol gösterdin  ^-^