Bıçak Sanatı - Forum

Dağ Bayır Ve Puukkolar

Dağ Bayır Ve Puukkolar
« : 08 Mayıs 2018, 19:52:55 »
Bir dağ bayır bıçağı, bir Puukko ve iki tane de boyun Puukkosundan oluşan bir set. Alelacele bitirdip gönderdiğim için ne yazık ki detaylı fotoğraflama şansım olmadı, bu nedenle çekebildiğim fotoğrafları paylaşayım dedim. Asıl dikkat çekmek istediğim ve benim de asıl hoşuma giden boyun Puukkoları oldu, gerçekten kullanışlı ve çok işe yarayacak bir bıçak oldu. Tüm bıçakların çeliği M390 ve tüm bıçaklar scandi ağıza sahip. Dağ bayır bıçağında akçaağaç yumrusu, büyük Puukko da janjanlı ireko, diğer iki küçük Puuko da ise sandal ağacı kökü kullandım. Boyun bıçakları 13 cm toplam boya sahip ve sap sonunda sığır kemiği var. Aklıma gelen detalar bunlar.

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
Ynt: Dağ Bayır Ve Puukkolar
« Yanıtla #1 : 08 Mayıs 2018, 20:34:56 »
Eline sağlık ustam

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
« Yanıtla #2 : 08 Mayıs 2018, 21:17:25 »
Ellerinize sağlık Ustam

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #3 : 08 Mayıs 2018, 21:53:04 »
Elinize sağlık hocam, boyun bıçakları çok şık olmuşlar. Diğerlerinede haksızlık yapmamak gerek tabi.
Araya birde soru sıkıştırayım, scandi ağızlarda kaç derecelik açıyı kullanıyorsunuz? Özellikle bushcraft ve dağ bayırlarda.
Saygılarımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #4 : 08 Mayıs 2018, 22:07:25 »
Elinize sağlık Hocam. Sizin daha önce scandi çalıştıgınızı hiç görmemiştim
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #5 : 08 Mayıs 2018, 23:34:59 »

Ellerine ,emeğine sağlık ustam, harika görünüyorlar, özellikle Dağ bayıra bayıldım  :2up :2up :2up

murattarla

• 226
  • M T
  • Meslek: TCDD
  • Yer: İZMİR KARŞİYAKA
« Yanıtla #6 : 09 Mayıs 2018, 07:45:37 »
Elinize sağlık ustam hepsi birbirinden güzel ama bende dağ bayırı çok beğendim
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2018, 07:47:46 Gönderen: murattarla »

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #7 : 09 Mayıs 2018, 08:00:18 »
Harika bıçaklar süper kılıflar hocsm elinize sağlık  :2up

orhanbilgin

• 663
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 09 Mayıs 2018, 08:53:42 »
Sefa ustam ellerine saglik. Yazdiklarini okumadan once fotograflara bakarken icimden gecirdim " yahu su boyun bicaklari ne kadar sirin olmus, cok estetikler" diye. Meger sen de onlari begenmissin :)
Gecenlerde burada bir bit pazarinda buyukce bir geyik boynuzu denk geldi, aldim. Kalin kisimlari gorunce kafamda ampul yanmisti ne de guzel puukko kabza sonu olur bunlardan diye :D

orkunaydin350

• *
  • 2018
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 09 Mayıs 2018, 08:55:39 »
Uzun süren sessizliğinizin nedeni belli oldu hocam, elleriniz dert görmesin. Her biri nefis görünüyor.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #10 : 09 Mayıs 2018, 10:24:50 »
ustam bitirin bizi :'(

dağ bayır bıçağının namlu genişliğini çok sevdim. genel teamülde bushcraft bıçaklarının namluları bu kadar geniş olmuyor fakat ben de nedense bu tarz formları daha çok seviyorum. çok kimlikli ve oturaklı bir form olmuş baştan sona. ben ayrıca kullandığın çeliklerin kalınlıklarını merak ettim. tüm bıçaklarda aynı kalınlıktalar mı yoksa farklı kalınlıklara mı sahipler? bir de kabza sonuna eklediğin kemik parçayı sabitlemek için sadece yapıştırıcı mı kullandın yoksa ekstra pim vs gibi destek unsurları mevcut mu?

tekrar ellerine sağlık ustam.  :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

coktar

• 388
  • Meslek: Yönetici
« Yanıtla #11 : 09 Mayıs 2018, 10:52:48 »
Biz beginner seviyesindekiler için orantısız güç kullanımı olmuş ustam :) Emin Usta'nın Dağ Bayır için söyledikleri tüm güzel şeylere aynen katılıyorum. Boyun bıçakları ve kılıfları da çok güzel. Benim puukko yaparken en zorlandığım kısım balçağa namlu ile sıfır şekilde oyuk açılması. Boyun bıçaklarınızda taşlama balçağa kadar gidiyor ve aradan boşluk görünmeyecek şekilde balçağa oyuk açmayı ben göze alamazdım. O yüzden benim adım Sefa Çabuk değil zaten :)
instagram: @hevesadami

orhanbilgin

• 663
  • Orhan Bilgin
« Yanıtla #12 : 09 Mayıs 2018, 14:17:05 »
ustam bitirin bizi :'(

dağ bayır bıçağının namlu genişliğini çok sevdim. genel teamülde bushcraft bıçaklarının namluları bu kadar geniş olmuyor fakat ben de nedense bu tarz formları daha çok seviyorum. çok kimlikli ve oturaklı bir form olmuş baştan sona. ben ayrıca kullandığın çeliklerin kalınlıklarını merak ettim. tüm bıçaklarda aynı kalınlıktalar mı yoksa farklı kalınlıklara mı sahipler? bir de kabza sonuna eklediğin kemik parçayı sabitlemek için sadece yapıştırıcı mı kullandın yoksa ekstra pim vs gibi destek unsurları mevcut mu?

tekrar ellerine sağlık ustam.  :2up

Abi bence Sefa usta kesin pim sisirmistir kemiklerden sonra  :D :D

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #13 : 09 Mayıs 2018, 14:37:14 »
Hocam pukkolar çok güzel benimde büyük zaafım .

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #14 : 09 Mayıs 2018, 18:18:19 »
Eline sağlık hocam baya zengin menüsü olmuş 😀 ben yine puukkolari çok beğendim gerçekten çok zarifler
Beni bu guzel havalar mahvetti

« Yanıtla #15 : 09 Mayıs 2018, 21:36:14 »
Arkadaşlar, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim, çok güzel şeyler söylemişsiniz, çok sağolun.

Temur, ağızları açarken pek açı hesaplamıyorum doğrusu, ama ölçtüklerimde genelde buna benzer ağızlar 22-25 derecelerde çıkmıştır. İkinci ağız olmayacaksa scandi ağızlarda ve bir doğa kullanımlı bıçakta bence 25-20 derece civarı ağızlar daha dayanımlı olacaktır.

Emrah, haklısın ben pek scandi ağız sevmem, ve bu tercih bana bırakılırsa scandi açmayı tercih etmem, etsem de taşlamayı mutlaka dışbükey yaparım. Bu bıçaklarda tercih böyleydi diyelim.

Orhan, hem sap sonu hem de balçak arkası için, bu tür boynuz kemik vs malzemeler gerçekten çok iyi sonuç veriyor. Aslında bulsakta Ren geyiği boynuzu bulsak, yassı oluyor onlar.

Emin, Boyun bıçakları 3,5 mm den başlayıp uca doğru inceliyor, diğerleri 4 mm. Kemiği oraya tutturmak için elbette epoksi var ama kuyruk sonundan çıkan pimin başını da şişirdim ( Orhan da söylemiş zaten  ;) )

orhanbilgin

• 663
  • Orhan Bilgin
« Yanıtla #16 : 10 Mayıs 2018, 08:56:02 »
Ustam bende bir parca ren geyigi boynuzu olacakti. Mersine gidince bakayim eger mersindeki esyalarin arasindaysa gonderirim onu sana. Aradan vakit gecti Ankara'da depoda mi evde mi hatirlayamadim.

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #17 : 10 Mayıs 2018, 08:58:29 »
Arkadaşlar, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim, çok güzel şeyler söylemişsiniz, çok sağolun.

Temur, ağızları açarken pek açı hesaplamıyorum doğrusu, ama ölçtüklerimde genelde buna benzer ağızlar 22-25 derecelerde çıkmıştır. İkinci ağız olmayacaksa scandi ağızlarda ve bir doğa kullanımlı bıçakta bence 25-20 derece civarı ağızlar daha dayanımlı olacaktır.

Cevabınız için teşekkür ederim hocam. Himmetiniz varolsun.
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
« Yanıtla #18 : 11 Mayıs 2018, 00:26:08 »
Hocam ellerinize ,emeğinize sağlık hepsi güzel ama pukkolar başka güzel .

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #19 : 11 Mayıs 2018, 20:28:56 »
Sefa hocam her ne kadar pukkolari sevmesem de bunları çok güzel olmuş
Benim.aklima.takilan m390 Larin sertlikleri ve bunları Işıl işlemden sonra nasıl bileyliyorsunuz çok zor olmalı scandide ?