Bıçak Sanatı - Forum

Vanax / Elmax / M390 / S390

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
Vanax / Elmax / M390 / S390
« : 23 Mart 2018, 21:09:14 »
  Merhabalar. Yeni bir bıçak yapmak için son nesil çelikleri denemeyi düşünüyorum. Bıçak kendi tasarladığım daha öncede yaptığım bir bıçağın aynısı olacak( tabi küçük dokunuşlar ekleyeceğim).  Sizce buradaki çeliklerden hangisi  daha uygun olur ve neden?
   Konu, satış açısından ulaşılabilir toz metalurjik çeliklerin bıçakta hangi forma hangi çeliğin uyumlu olacağı yönünde evrilebilir. Kendi adıma konunun bu yönde ilerlemesinin bilgilendirici olacağını düşünüyorum.

« Son Düzenleme: 23 Mart 2018, 21:25:02 Gönderen: Levent88 »

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
Ynt: Vanax / Elmax / M390 / S390
« Yanıtla #1 : 25 Mart 2018, 23:18:07 »
   Yeni nesil çeliklerle ilgili bilgi edinemicem anlaşılan O:-)

« Yanıtla #2 : 26 Mart 2018, 00:35:24 »
Levent, soruyu öyle bir sormuşsun ki; insan neresinden tutup ne yanıt vereceğini bilemiyor. Bu nedenle yanıt gelmemiş olabilir mi? Kendimce söyleyecek olursam bu çeliklerin hepsi olur. Çelikler hakkında bilgi edinme anlamında soru soruyorsan o zaman bu epeyce uzun bir konu ve bence firma dökümanlarına bakmakta yarar var.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 26 Mart 2018, 01:10:40 »
Çelikten ne beklediğiniz çok önemli
Kendi bakış açımla değerlendirmem gerekirse
Üst düzey paslanmazlık önceliğim ağız tutuşu sonra gelir derseniz Vanax,
Paslanmaz olsun ama tuzlu suyla işim yok üst düzey olmasada  olur ağız tutuşuyla beraber dengeli olsun derseniz M390 ve Elmax (İkisi arasında şahsi fikrim M390 öncelikli fazla krom ve vanadyum göz çıkarmaz  8) )
Ben bıçağına bakarım paslandırmam yüksek ağız tutuş olsun derseniz derseniz S390

Darbe dayanımı vs gibi diğer  konulara tek tek bakıp incelemek lazım.
« Son Düzenleme: 26 Mart 2018, 01:19:06 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #4 : 26 Mart 2018, 02:08:58 »
Levent bey ben bu yukarıda kodları geçen ve toz metal sınıfına ait olan çeliklerden S90v yi unutmuşsunuz galiba  :) şaka bir yana bu çeliklerden kullanmaya gerçekten ihtiyacınız var mi? Eğer amaç ticari ise emin olun satmak çok zor oluyor bu fiyatından ötürü  :D yok Eger kendim için diyorsanız şayet önümüze bir m390 bir de d2 gelse ve biz hangi bıçağın hangi çeliğe ait olduğunu bilmesek ve bize sorsalar ki “hangisi d2 hangisi m390 deseler emin olun kesme testinden sonra d2 ye m390 dersiniz belki de :) benim nacizane tavsiyem m390 s90v elmax ya da vanax... o kadar paraya cidden değmezler. Ha hediye gelecekse o ayrı  :2up
Mesela benim farkettiğim bir diger husus da 60 hrc deki  m390 diger cisimlerle temas ettiğinde 60 hrc lik n690 a göre cok daha kolay çiziliyor. Belki diger arkadaşlarımız da farketmiştir. O yüzden always n690  :2up  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 26 Mart 2018, 09:07:37 »
Arkadaşlar

D2 nin aşınma dayanımı max sertlikteki elmax,m3490 dan daha fazladır.

eğer siz korozyon dayanımı istiyorsanız vanax şu an piyasadki en yüksek korozyon dayanımına sahip tozm metal (elmax ya da m390 dan daha yüksek)

korozyon dayanımı önemli değil ucuz yollu olsun derseniz de

1.d2 kullanana kadar Sleipner var 64 HRc ye kadar sertlik alır.
2. Toz metaller ( Vanadis serileri) 64-65 te sağladğı aşınma dayanımına inanamazsınız - ayrıca çok ince kesme açıları da mümkün)

bu konuda bir broşür hazırladık, daha önce de paylaşmıştım.

MB sınırından dolayı ekleyemiyorum. Mail adreslerinizi özelden yazarsanız broşürü size de yollayabilirim.

#1 in High Performance Tool Steel

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 26 Mart 2018, 10:30:27 »
Bu tür dosya boyutu sorunları için sftp çözümü sağlayabilirim.
Çalıştığım firmamın dış firma tedarikçileri ile dosya transferi yapmasını sağlayan güvenli bir ftp serveri var.
Oraya "bicaksanati" yada farklı kullanıcı adıyla bir kullanıcı açabilirim, büyük dosyaları paylaşırken kullanılabilir.

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #7 : 26 Mart 2018, 10:53:09 »
#1 in High Performance Tool Steel

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #8 : 28 Mart 2018, 19:05:36 »
Levent, soruyu öyle bir sormuşsun ki; insan neresinden tutup ne yanıt vereceğini bilemiyor. Bu nedenle yanıt gelmemiş olabilir mi? Kendimce söyleyecek olursam bu çeliklerin hepsi olur. Çelikler hakkında bilgi edinme anlamında soru soruyorsan o zaman bu epeyce uzun bir konu ve bence firma dökümanlarına bakmakta yarar var.
   Sefa hocam,  yeni nesil çeliklerle ilgili tecrübelerden faydalanayım istedim. Birde bu çeliklerden birinden bıçağım olsun istiyorum. İkisini de aynı anda yapmaya çalışınca soru biraz form değiştirmiş olabilir. Haklısınız biraz karmaşık oldu bu soru.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #9 : 28 Mart 2018, 19:09:08 »
Çelikten ne beklediğiniz çok önemli
Kendi bakış açımla değerlendirmem gerekirse
Üst düzey paslanmazlık önceliğim ağız tutuşu sonra gelir derseniz Vanax,
Paslanmaz olsun ama tuzlu suyla işim yok üst düzey olmasada  olur ağız tutuşuyla beraber dengeli olsun derseniz M390 ve Elmax (İkisi arasında şahsi fikrim M390 öncelikli fazla krom ve vanadyum göz çıkarmaz  8) )
Ben bıçağına bakarım paslandırmam yüksek ağız tutuş olsun derseniz derseniz S390

Darbe dayanımı vs gibi diğer  konulara tek tek bakıp incelemek lazım.

Bıçağa gözüm gibi bakarım. Darbe dayanımı ve ağız tutuş önceliğim.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #10 : 28 Mart 2018, 19:13:58 »
Levent bey ben bu yukarıda kodları geçen ve toz metal sınıfına ait olan çeliklerden S90v yi unutmuşsunuz galiba  :) şaka bir yana bu çeliklerden kullanmaya gerçekten ihtiyacınız var mi? Eğer amaç ticari ise emin olun satmak çok zor oluyor bu fiyatından ötürü  :D yok Eger kendim için diyorsanız şayet önümüze bir m390 bir de d2 gelse ve biz hangi bıçağın hangi çeliğe ait olduğunu bilmesek ve bize sorsalar ki “hangisi d2 hangisi m390 deseler emin olun kesme testinden sonra d2 ye m390 dersiniz belki de :) benim nacizane tavsiyem m390 s90v elmax ya da vanax... o kadar paraya cidden değmezler. Ha hediye gelecekse o ayrı  :2up
Mesela benim farkettiğim bir diger husus da 60 hrc deki  m390 diger cisimlerle temas ettiğinde 60 hrc lik n690 a göre cok daha kolay çiziliyor. Belki diger arkadaşlarımız da farketmiştir. O yüzden always n690  :2up  :2up
  Yunus bey ticari bir amacım yok. Sadece merakımı gidermek istiyorum bu çeliklerle ilgili. O yüzden kendime yeni nesil çeliklerden bir bıçak yapacağım.
   İhtiyacım yok bu çeliklere aslında,  01 gayet kullanışlı benim için ama bir tane denemek istiyorum mutlaka.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #11 : 28 Mart 2018, 19:22:32 »
Arkadaşlar

eğer siz korozyon dayanımı istiyorsanız vanax şu an piyasadki en yüksek korozyon dayanımına sahip tozm metal (elmax ya da m390 dan daha yüksek)

2. Toz metaller ( Vanadis serileri) 64-65 te sağladğı aşınma dayanımına inanamazsınız - ayrıca çok ince kesme açıları da mümkün)

MB sınırından dolayı ekleyemiyorum. Mail adreslerinizi özelden yazarsanız broşürü size de yollayabilirim.
  Teşekkür ederim Sercan sleipner i de merak ediyorum aslında, üstelik daha ulaşılabilir.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #12 : 28 Mart 2018, 21:08:23 »
O zaman Vanadis serisinden 4E yada 10
CPMlerden 3V,  4V, 9V, 10V gibi çeliklere bakmanızı öneririm.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #13 : 02 Ekim 2019, 23:29:18 »
Arkadaşlar

sizin ürünleri istanbulda nerden satın alabilirim
ayrıca Sleipner  denemeye karar verdimde
nerde ısıl işlemini yaptırabilirim
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #14 : 03 Ekim 2019, 00:28:26 »
Arkadaşlar

sizin ürünleri istanbulda nerden satın alabilirim
ayrıca Sleipner  denemeye karar verdimde
nerde ısıl işlemini yaptırabilirim
Mahmut abi Ben bizzat böhlere yaptırdım.
Ulaşılabilirlik açısından cmp serisini hiç incelemedim bu yüzden eliyorum.

Toz metaller arasında gözüm gibi bakarım diyorsanız s390.  Vanax güzel ama fiyatı yüksek. Bence elmax veya vanadis4extra.

Ayrıca bu konu ile ilgili okuduklarımdan çıkardığım bir başka sonuç:
1 Her çelikte olduğu gibi toz metallerde de en iyi diye bir çelik yok. Amaca uygun çelik var.
2 her şeyi ile dört dörtlük bir bıçak yapsak bile bu bıçaklarda başka etkenlerde performansı etkiliyor. Özellikle bileme açısı ağız dayanımı konusunda etkili.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."