Bıçak Sanatı - Forum

Puukko ( 80CrV2 Zebrano)

Puukko ( 80CrV2 Zebrano)
« : 28 Şubat 2018, 01:27:56 »
Yeni bitirdiğim dörtlü bir Puukko grubunun en büyük olanı, zaman içerisinde diğerlerini de paylaşacağım. Malzeme 80CrV2 alaşımlı karbon çeliği, taşlama hattının üst tarafı çekicin keskin tarafıyla izleme, yani o izler döverek yapıldı, aşındırma değil  ( bunda kaza olmadı yani  ;) ) . Yüzey karartması nitrik asitle yapıldı, bunlar dışında bir özelliği yok.

Çelik: 80CrV2
Tam boy: 245 mm
Namlu: 125 mm
Kalınlık: 4 mm
Genişlik : 26 mm
Isıl işlem: tabloya göre
Menevişleme:  240 derecede

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
Ynt: Puukko ( 80CrV2 Zebrano)
« Yanıtla #1 : 28 Şubat 2018, 01:44:16 »
Hocam ellerinize sağlık .Kılıf , bıçak ikisi birbiri ile yarışıyor .En meşakkatli kılıflar bu pukko kılıfları ,özellikle içinde ki kını .Ama yapılınca da çok yakışıklı oluyor

« Yanıtla #2 : 28 Şubat 2018, 01:48:32 »
Çok teşekkürler Armağan, kılıfı Senin beğenmen insanın göğsünü kabartıyor. Harbiden de Puukko kılıfı diğerlerine göre biraz daha ayrıntılı, öyle sanıyorum ki bir Puukko kılıfı yapıncaya kadar, diğer kılıflardan iki tane rahatlıkla yapılır.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 28 Şubat 2018, 08:07:36 »
Hocam enerjinize sağlık. Ardı ardına ne hoş eserler geliyor maşallah. Elleriniz dert görmesin.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #4 : 28 Şubat 2018, 08:08:46 »

Ellerine , emeklerine sağlık ustam. Finlandiyalıların ki halt etmiş her yönü ile muhteşem olmuş yine :2up   Kılıfta boya yok sanırım  ::)

coktar

• 381
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 28 Şubat 2018, 08:58:50 »
Komple çok güzel. Bu aralar en sevdiğimden hem de. Elinize sağlık
instagram: @hevesadami

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #6 : 28 Şubat 2018, 09:04:49 »
eline emeğine sağlk ustam
çok estetik bir çalışma olmuş

« Yanıtla #7 : 28 Şubat 2018, 12:19:10 »
Çok çok teşekkür ederim hepinize, sağolun.
Soytürk, haklısın kılıfta boya yok, böyle sade daha hoşuma gidiyor nedense, özellikle Puukko kılıflarında.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #8 : 28 Şubat 2018, 12:33:56 »

Ellerinize sağlık Hocam.. her yaptığınız ayrı bir sanat eseri vesselam..  :2up :2up
"Maksatların anası sabırdır"

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #9 : 28 Şubat 2018, 12:35:56 »
Elinize sağlık ustam.
Puukko bıçakların şu sade ve asil havasını çok seviyorum. Tarihi geçmişi çok eskiye dayanan ve hala kullanıla gelen bir model olması da ayrı bir konu ;)

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2018, 13:31:46 »
Sefa Ustam sabahtan beri 4 kere tekrar tekrar actim sayfayi bicagi seyrediyorum. cok cok begendim, her detayi her noktasi sahane olmus.
Namluda el perdahi, karartma; kabzadaki islemeler vs birbiriyle cok uyumlu

Elinize sağlık ustam.
Puukko bıçakların şu sade ve asil havasını çok seviyorum. Tarihi geçmişi çok eskiye dayanan ve hala kullanıla gelen bir model olması da ayrı bir konu ;)
Gokhan Ustam ben de ayni sebepten iskandinav bicaklarina bayiliyorum. Kendime minik bir boyun bicagi yapasim var bu ara

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #11 : 28 Şubat 2018, 14:29:33 »
 :2up Si< böyle güzel bıçaklar yaparsanız bize de beğenmek düşer hozam, maşallah  :2up

İsmail ULUSOY

• 320
  • İsmail H. ULUSOY
  • Meslek: Memur
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #12 : 28 Şubat 2018, 20:29:24 »
Sefa abi ellerine sağlık. Senin puukko bıçaklarının sap şekli ve saptaki yakma desenlerini çok beğeniyorum. Abi geçen sizi forumdan tanıyan bir arkadaşla senin hakkında konuştuk. Bıçak yapımında aklına takılan konu olursa Sefa Ustaya sor. Yardımcı olur dedi. Bende ona dedimki Sefa abi gerçekten iyi yardımcı oluyor dedim. Hatta senin için BIÇAKLARA FISILDAYAN ADAM dedim.  :)

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
« Yanıtla #13 : 28 Şubat 2018, 22:30:45 »
Çok teşekkürler Armağan, kılıfı Senin beğenmen insanın göğsünü kabartıyor. Harbiden de Puukko kılıfı diğerlerine göre biraz daha ayrıntılı, öyle sanıyorum ki bir Puukko kılıfı yapıncaya kadar, diğer kılıflardan iki tane rahatlıkla yapılır.
Hocam .Beğenimin Sizin için değer taşıması beni onure etti .mesafeyi o kadar açmışsınız ki biz talebeler koşsak da yetişemiyoruz .

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #14 : 28 Şubat 2018, 22:51:10 »
Elinize sağlık.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #15 : 28 Şubat 2018, 23:37:43 »
Eline sağlık Sefa ustam...
Aytunç Ayper (itunch)

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #16 : 28 Şubat 2018, 23:37:54 »
Sefa hocam elinize sağlık. Çok güzel bir bıçak olmuş. Her bir detayı ince ince işlenmiş gerçekten. Bu bıçak ve diğer işlerinizle ilgili birkaç sorum olacak.
1. Bıçaklarınıza başladığınızda, bıçağın birmiş halini en baştan tasarlayarakmı başlıyorsunuz. Yoksa bıçak spontanemi gelişiyor.
2. Bu bıçakta sıcak olarakmı dövme ve iz bırakma işlemi yaptınız. Kullandığınız çekicin ucunu sivrilttinizmi? Darbe izleri çok dar ve sivri birşeyle yapılmış gibi .

Tekrar elinize sağlık hocam, arkadaşın dediği gibi bakıp bakıp birdaha baktım ve çok gururlandım. Himmetiniz varolsun , artsın hocam. İşiniz gücünüz rast gitsin.

Saygılarımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #17 : 01 Mart 2018, 00:12:33 »
Sefa abi ellerine sağlık. Senin puukko bıçaklarının sap şekli ve saptaki yakma desenlerini çok beğeniyorum. Abi geçen sizi forumdan tanıyan bir arkadaşla senin hakkında konuştuk. Bıçak yapımında aklına takılan konu olursa Sefa Ustaya sor. Yardımcı olur dedi. Bende ona dedimki Sefa abi gerçekten iyi yardımcı oluyor dedim. Hatta senin için BIÇAKLARA FISILDAYAN ADAM dedim.  :)

+1 😀 bıçaklara fısıldayan hocam, bunu sevdim.

Ellerine sağlık hocam, armağan ustam haklı kılıflar da Harika olmuş yine. Ayrıca kabza üzerinde bulunan işlemeler de ayrı bir hava katmış bıçağa. İnsallah bir gün bize de nasip olur böyle güzel bir seyler çıkarmak. Coook çalışmamız lazım sayın hocam coook 💯💯😍😀
Beni bu guzel havalar mahvetti

« Yanıtla #18 : 01 Mart 2018, 00:40:22 »
Arkadaşlarım, öyle güzel şeyler yazıyorsunuz ki, tüm içtenliğimle söylüyorum; insan okurken mahçup oluyor biraz  :-[ ne diyebilirim ki, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Motive ediici etkiniz gerçekten inanılmaz. Sağolun.
Temur, bıçağa başlarken kafamda bir şey oluyor ama bunu kağıda veya bir başka yere çizmiyorum, aklımdaki her neyse olduğu gibi o formu çıkarıyorum ve öylece devam ediyorum. Yolda bir aksilik olursa bunu da nasıl kotarabileceğimi o zaman düşünüyorum. Süreç hep böyle işliyor.
Bı bıçakta sıcak şekillendirme işlemi yok, hattın üzerindeki izleri küçük bir çekicin sivri kısmıyla yaptım, çekicin sivri kısmını biraz düzelttim ve keskinliğini yok edecek kadar da  kavislendirdim ve parlattım. Burası tuhaf gelebilir ama dizimin üzerine koyduğum ve örs görevi gören sertleştirilmiş silindirik bir ( çapı 50 mm, boyu 50 mm) çelik üzerinde çekiçle sık izler vurarak bu dokuyu verdim. Bu işlemi bir tarafa yaptığında bıçak ters tarafa doğru eğiliyor ama diğer tarafa da yapıldığında düzeliyor. Eğer her iki tarafa vurulan darbe eşit değilse, veya şiddeti farklıysa izleme bittiğinde iş bir tarafa doğru daha eğik oluyor, bu sefer de diğer tarafa darbeler vurarak bunu düzeltiyoruz. Önemli olana oluşan bu eğikliği mengeneye vs bağlayıp düzeltmemek, bu yapılırsa bıçak ısıl işlemden de eğri çıkma eğilimine giriyor ( denenmiştir) buna dikkat etmek lazım. İşlem bu kadar.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #19 : 01 Mart 2018, 08:59:24 »
Sefa hocam merak ettiğim bir nokta var:

Kabzanın topuğundaki görünen beyaz ve sarı metal kısım sadece estetik amaçlı mı? Yoksa işlevsel bir özelliği var mı?
Teşekkürler...