Merhaba arkadaşlar,
Bugün Belçika'dan kotikül taşım geldi.
https://www.ardennes-coticule.be/en adresinden aldım.
Bir süredir usturaya merak salmıştım. Bıçakta olduğu gibi bileyerek başlayayım dedim. Kısmet olursa ileride imalat da yapacağım.
Şimdi deneyimlerimi paylaşayım bu işe girişeceklere fikir verir belki.
Aliexpress usturaları genelde geometrisi tam düzgün gelmiyor.
Öncelikle usturayı 1000 kum veya altı aletler ile sırtına bant yapıştırmadan bilemek gerekiyor ta ki usturanın en ucuna inene kadar. Bu aşamada kol kıllarını zor da olsa alması gerek.
3.000-5.000-8.000 gibi kademeli geçişlerden sonra balsa ağacı üstünde krom oksit ile ustura traş edecek kıvama geliyor.
Ben girit taşından sonra yine aliexpressten aldığım 3000-8000 kombo Taidea marka taşı kullandım.
Sonrası kanvas ve arkasından deri masat.
Püf nokta seramik veya cam tabanlı olmayan yumuşak su taşlarında ağız önde değil ağız arkada şekilde kılağı oluşumuna müsade etmeden yapmak lazım. Girit taşı sert olduğu için tercihen ağız önde kullanılmalı.
Yani ustura bilemek için aşağıdaki malzemeler kesinlikle yeterli. İdeal değil ama yeterli. Dünyanın masrafına gerek yok.
- Girit taşı
- 3.000-8.000 kombo taş
- Balsa ağacı ve krom oksit (Esneyen malzeme olmamalı. Ağzı yuvarlatır.)
- Kanvas - deri kombo masat
Kotikül gelmesi ile 3000-8000 taş ve krom oksit boşa çıkacak. Girit taşından sonra kotiküle geçeceğim. Kotikül varsa girit taşına da gerek yok aslında çünkü kotikül taşını üzerindeki çamurun kıvamı ile oynayarak 1.000 kum ile 15.000-20.000 kum arasında kullanabiliyorsunuz.
Saygılar