Bıçak Sanatı - Forum

Elmas çelik akkindaki düşünceleriniz

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Elmas çelik akkindaki düşünceleriniz
« : 27 Ocak 2018, 10:15:48 »
Selamlar gununuz aydin olsun. Sabah sabah facebookta izledigim bir video da geciyor bu elmas çelik mevzusu. Sizlerinde fikrini almak istedim.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2055070514782399&id=100008384105511     
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Elmas çelik akkindaki düşünceleriniz
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2018, 10:30:43 »
"Elmas çelik" bir deyimdir.

Mineraller sertlik sıralamasında talk, cips ile başlayan, korundum elmasla biten sıralamada 10 numarayla en sert mineral elmastır.

Bu sertlik göz önüne alınıp söylenmiş bir deyim olarak düşününüz, bildiğimiz elmasla ilgisi yoktur.

Diğer tanımla yaparsak "sert maden"  üretim şekli olarak haddeleme üretimi değil, toz metalurjisi yoluyla üretilmiş bir alaşımlı çeliktir.

Daha çok kesici ve aşındırıcı uçlarda kullanılır.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2018, 11:12:09 »
Hocam anladigim kadariyla elmas uc denen malzemeyi tarif ediyorsunuz. Bu celikten bicak yapilabilmesi mumkunmudur sizce. Yani bunu yapan arkadas bence sizin tanimladiginiz celikten bahsetmiyor.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2018, 11:20:23 »
Şimdi konusunun altindaki mesajlari okudum bahsettiginiz malzeme imis. 70hrc sertlik diyor bi mesajinda.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 27 Ocak 2018, 12:44:18 »
Tornalardaki kesme kalemini kullanmış gibi geldi bana.
Yurtdışında tungsten karbürden yapılan bıçakları görmüştüm.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #5 : 27 Ocak 2018, 14:12:59 »
Video ve yorumlarda anlattiklarindan bende oyle anladim. Tornada kullanilan kesici kalem tarzi seyler kullanmis gibi.
« Son Düzenleme: 27 Ocak 2018, 14:14:54 Gönderen: marslan_51 »

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #6 : 27 Ocak 2018, 22:12:48 »
Piyasada satılan torna kalemleri 6x6    8x8   gibi kesitli çubuklardır ve sertliği 70 Hrc dir, onları dövebilirsiniz.

Bir bıcağın sertliği ve keskinliğinin yanında esnekliğinin önemli olduğunu bilmeliyiz. 

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 31 Ocak 2018, 00:49:12 »
Bu ustanın videolarını daha öncede izledim, nispeten sempatik görünse de cahilliğinin gizlenebilmesi pek mümkün görünmüyor, en azından bu forumda.
Elmas çeliği dediği muhtemelen elmax.
İsim benzerliğinin üstüne sanırım kendi hikayesini yazmış.
Elmax'la ilgili forumda bilgi var, ben de bir bıçak yaptım, evet güzel bir çelik. Ama çok pahalı. Toz metal olduğu için normal bu durum. Tecrübem çok ciddi bir kıyaslama için yeterli olmasa da zannımca daha ucuz ve benzer performans sağlayan çelikler bulunabilir.

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.