Bıçak Sanatı - Forum

Kilic icin en iyi celik

aksacli

• 18
  • Meslek: memur
  • Yer: afyon
Kilic icin en iyi celik
« : 17 Aralık 2017, 23:05:34 »
Selamun alaykum gardaslarim..kilic yapimi icin en iyi celikler hangileridir. Elimde kamyon makasi var..rulman celigi var..greyder bicagi var..birde tren rayi..bunlardan olurmu..hurda malzeme olarak varsa yazarsaniz sevinirim.cunku ck 1065 su bu celikten anlamiyorum..

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
Ynt: Kilic icin en iyi celik
« Yanıtla #1 : 18 Aralık 2017, 02:41:46 »
Konunun uzmanı kesinlikle ben değilim ama nacizane fikrim evet hepsiyle de olur yanlız elinizdeki mevcut bütün çelikler sulu yani işlemesi oldukça zor olacak ilk önce yumuşatma tavlaması yapmanız gerekiyor. Bir de kılıç gibi boyu 1 metrenin üzerinde olacak bir çeliğe su vermek için ciddi bir teçhizatınızın olması gerekiyor bunu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz? Şimdiden kolay gelsin başarılar dilerim
Beni bu guzel havalar mahvetti

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #2 : 18 Aralık 2017, 14:04:32 »
Bu iş için en uygun malzeme kamyon makası gibi duruyor.Genel manada kılıç imalatında yüksek tokluk içeren esnek yay çelikleri daha çok tercih ediliyor.İsmi ne olursa olsun bu çelikler 0.5-0.7 karbon içeriğinden seçiliyor.

Elbette maliyet çok önemli yoksa farklı çeliklerde kullanılabilir. O kadar uzatabileceğiniz bir rulman en aşağı 16 mm civarıdır.Dövmek uzatmak çok zor olur.Yapısı gereği daha ziyade sert kullanımdan çok et kesme tarzında dövüş ve av bıçakları için uygun olan bir çelik.Kılıç için daha düşük karbonlu bir alternatif daha iyi olur.

Greyder bıçakları için bazı sitelerde 1090 gibi ifadeler var ama ne çeliği olmasından ziyade yine kalın malzeme olması dezavantaj.

Tren rayı için 1080-1085 hatta 10100 misali .1 karbon içeren örnekleri olduğu dem vurulmakla birlikte 1085 kılıç yapılabilecek bir malzeme ama raylar çok kalın.BUnları döverek şekil vermek zor.

En uygun alternatif makas lakin bunların 7-9 mm kalınlığında olanlar daha az uğraştırıcı olacaktır. En büyük sıkıntısı bunların ortasındaki kocaman delik o nedenle bunları yekpare kullanmak zor.En uzunları 90 a 90 cm gibi oluyor lakin onlarda 14 mm kalınlıkta oluyor.Yapılacak en güzel şey 70 veya 80 mm eninde olan toplam uzunluğu 100 cm ve üzeri olan bir makas yatay (ya uzun eksene paralel) bir şekilde kesip kabaca 30-40 mm eninde 100-120 cm uzunluğunda bir parça elde edip onu döverek istediğiniz şekli vermek.Tabi bu her kılıç formuna uyabilecek bir tavsiye değil. Eğer elinizde şahmerden varsa işler değişir.

Kafanızdaki şekil önemli ama genel manada makas ve yay çelikleri kılıç yapmaya elverişli malzemeler.
memento audere semper

aksacli

• 18
  • Meslek: memur
  • Yer: afyon
« Yanıtla #3 : 18 Aralık 2017, 19:04:19 »
Tren rayiyla greyder bicani dove dove adam ettim.zor oluyor ama kolay is yok..o konuda inatciyim..isitma icin onuda astik komurdem kurtulcam artik taner kardesten propan ocak aliyorum.isitma problemim hic kalmicak artik..onemli olan dogru celigi dogru yerde kullanmak..en buyuk hayalim gercek bir kilic ustasi olmak..bunun icin en iyi ama en iyi hangi celigi kullanmaliyim nerden tdarik edebilirim..afyonda yasiyorum ve malzeme tedarik tam bir ksir dongu