Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağımı beraber yapalım

kibrit

• **
  • 99
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk bıçağımı beraber yapalım
« Yanıtla #20 : 20 Aralık 2017, 15:11:53 »
Sanırım fırın 1000 dereye çıkıyor. Şuan 960 dereceye ulaştı.

Bıçağı illaki paslanmaz çelik folyoya koymam şartmı? fırın vakumlu değil.

Alüminyum folyo yerine başka birşey olurmu? Mesela 0.40 mm krom sac (304) var bunu kullansam ne olur.
« Son Düzenleme: 20 Aralık 2017, 15:48:13 Gönderen: kibrit »

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #21 : 21 Aralık 2017, 09:01:48 »
Forumda bir hocamdan 0.40 mm paslanmaz sac ile olabileceğinin onayını aldım.

Bir sorum daha kaldı,kabzadaki açtığım delikler ısıl işlemde sorun yaratır mı?

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #22 : 21 Aralık 2017, 16:46:25 »
Bıçağım çıktı basınçlı hava ile iki düz metal kalıp arasında soğuttum.

Kapağı açtığımda ısı 960 dereceye indi o yüzden;

15:30 da ısı 960 derece ile başladı. 16:00 da 1030 dereceye ulaştı 16:10 da 1030 derecede iken çıkartıp soğuttum. Toplamda 40 dakika kaldı. Şuan -80 derece de bekliyor 20 dakka sonra çıkartacağım.

Bundan sonrada 2 saat 200 derecede temperleme yapmam gerekiyor sanırım.Bu işlemi 2 saat sonra yapsam ne olur ?

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #23 : 21 Aralık 2017, 17:17:21 »
Bıçağın renklerinden neyi anlamam gerekir acaba?

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #24 : 21 Aralık 2017, 17:23:01 »
Bıçak 270 c derece civarında temperlenmis
Beni bu guzel havalar mahvetti

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #25 : 21 Aralık 2017, 17:25:44 »
Bıçak 270 c derece civarında temperlenmis

daha temperleme yapmadım ki. ısıl işlemden çıktı -80 de soğuttum.

eğe ile köşeden normal bastırarak çektim eğe kaydı,normalde dalması lazımdı değil mi?

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #26 : 22 Aralık 2017, 08:34:15 »
Evet arkadaşlar hayal kırıklığına uğradım bıçağımın sertliğini cihazda ölçtük 40 HRC çıktı.

Şimdi tekrardan ısıl işlem yapmalımıyım sizce?

« Yanıtla #27 : 22 Aralık 2017, 14:57:53 »

eğe ile köşeden normal bastırarak çektim eğe kaydı,normalde dalması lazımdı değil mi?
Burada çelişkili bir durum var, bıçağın sertliği 40 HRC çıktıysa yüzeyden eğenin kaymaması gerekirdi, eğe bu sertlikteki bir malzemeden rahat talaş alır. Eğer eğe talaş almıyorsa sertlik 40HRC den fazladır. Yani birinden biri olmamalıydı  ::) ::) ::)

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #28 : 22 Aralık 2017, 15:40:15 »

Burada çelişkili bir durum var, bıçağın sertliği 40 HRC çıktıysa yüzeyden eğenin kaymaması gerekirdi, eğe bu sertlikteki bir malzemeden rahat talaş alır. Eğer eğe talaş almıyorsa sertlik 40HRC den fazladır. Yani birinden biri olmamalıydı  ::) ::) ::)

Eski haline göre talaş kaldırmıyordu ama tabi çizdi bıcağı,iz bıraktı

Arkadaş kendisi yapmak için almış zamanında ondan aldım,üzerinde kalemle 440c yazıyordu.

Benim kapağı açtığımda 960 dreceye düşüp sonradan 1030 a çıkması ve 1030 da 5 dakka kalmasından dolayı olamaz mı?

Şuan tekrar attım bıçağı,yine kapağı açınca ısı 1000 dereceye düştü.5 dakka sonra 1015 oldu. 1030 derecede 20 dakka beklememiş olmasından olamaz mı bu sertlik farkı ?

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #29 : 22 Aralık 2017, 17:32:22 »
Tekrar ısıl işlem sonucu 45 hrc oldu sertlik ama bu seferde tam ortadan 1 mm kadar yamulma oldu,dikkatli bakınca anlaşılıyor.Bu yamukluk düzeltilemez mi?

« Yanıtla #30 : 22 Aralık 2017, 17:37:36 »
Öncelikle Size bir kaç öneride bulunmak isterim,
- Bir soruyu bir yerde sorarsanız hem forumda hem de bizlerin kafasında kalabalığa yol açmamış olursunuz.
- Herşeyi doğrudan sorup sadece anlık sorunu çözmek yerine, temel mantığı öğrenmek için çaba gösterin.
- Bizlere birşeyler sorup "doğru" yanıt almak istiyorsanız, sorunun içeriğindeki durumu doğru ve eksiksiz anlatın ki doğru yorum yapabilelim.
- Özel iletiyle soru sorduğunuzda biraz sabredip bekleyin, bugüne kadar görüp yanıt vermediğim soru olmamıştır, bilsem de bilmesem de mutlaka yanıt veririm. Aynı soruyu bir de forum genelinde sormayın veya forum genelinde sorduysanız özel iletiyle sormayın.
- Bilmediğiniz bir konuda işlem basamağını sorup buna yanıt aldıysanız ve bundan şüphe duymuyorsanız Size yazılanları en azından eksiksiz yapın ki konu yorucu bir hale dönüşmesin.

1. sıcaklık kontrollü fırını 1030 dereceye getirin ( östenizasyon sıcaklığı).
2. Fırın bu sıcaklığa gelirken bıçağınızı hava almayacak ve bu sıcaklığa dayanacak şekilde paslanmaz çelik bir folyoya koyup kenarlarını katlayıp ezin, son kenarı kapatmadan zarfın içerisine bir iki damla yağ sıkın ( içeride kalan oksijeni yakması için) veya bir parça kağıt atın.
3. Fırın istenilen sıcaklığa geldiğinde zarfınız fırına yerleştirip bu sıcaklıkta 20 dakika kadar bekleyin ( östenizasyon).
4. Süre dolduğunda çeliğinize hangi soğutma işlemini uygulamak gerekiyorsa ( 440C için havada soğrutun veya yağa daldırın) uygulayın ( sertleştirme, su verme).

440C için sırasıyla hangi işlemin yapılmasını gerektiğini sorduğunuzda Size yukarıdaki yanıtı yazmıştım. Bunlara göre işlem yapsaydınız bu işlem doğru olurdu. Ama Siz 1030 derecede 5 dakika bekledim diyorsunuz, şimdi de bu yaptığınız yanlışı nasıl telafi edeceğinizi soruyorsunuz, "önce ateş edip sonra nişan alarak"  ısıl işlem yapamazsınız, süreci doğru yönetmezseniz yanlış sonuca ulaşırsınız ve kimi zaman geri dönüşünüz olmaz.
Çelikten emin değilsiniz aslında, üzerinde yazan yazı yanlış olabilir veya arkadaşınıza veren kişi yanlış söylemiş olabilir. Bu forumda 416 kalite paslanmaz çeliği 440C sanarak işleyen ardından da başarısız olan
 arkadaşların varl olduğuna tanıklık ettim. Sizin malzemenizin yüzey dokusu bana bu malzemenin 440C olmadığınız söylüyor, bu bir tahmin ama benim gördüğüm yüksek karbonlu ve sertleşebilir paslanmaz çelik grubundaki hiç bir çeliğin yüzey dokusu böyle değil, sadece 1.4110 çeliğin yüzeyi böyle. Yanılıyor olabilirim ama elinizdeki çelik bu olabilir.

Sorduğunuz soruların hepsi de olabilir veya olmayabilir şeklinde yanıtlanabilir.

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #31 : 22 Aralık 2017, 17:55:46 »
Sabrınız ve cevaplarınız için teşekkür ederim.
İşlem sırasında ne yapmam gerektiğini bilmediğim aksilikler çıkınca bende o an bıçak fırındayken yanlış bir işlem yapmamak adına zamanla yarışarak birden fazla yere yazdım.
Dediğiniz gibi 1030 derecede yapamadım çünkü kapak açılınca ısı düştü ve bıçağı da fırına koymuş oldum.
Bıçak fırın içinde 1030 dereceye ulaşana kadar 35 dakka kalınca,20 daha beklersem daha kötü olur düşüncesiyle 40. Dakika da çıkarttım. O sıraya kimseden cevap alamadım.
Konuyu birden fazla yerde ve birden fazla kişiye sormamın sebebi bıçağın heba olmamasıydı. Başka biri görür,başka biri cevap verir diye düşündüm.

Her ne kadar bıçak yamulmuş olsada,Buda bana büyük bir tecrübe oldu çok şey öğrendim. Bunu düzeltmenin bir yolu yok diyorsanız da yeni bir Çelik’le tekrar dan işe başlayacağım.

« Yanıtla #32 : 22 Aralık 2017, 19:30:17 »
Benzer durum olursa, fırın önerilen sıcaklığa geldikten sonra zaman tutmaya başlamaya dikkat edin, östenizasyon zamanının fazla olmasının bir sakıncası yok ama az olursa işlem yeterli olmaz. Bu nedenle, gerekirse emin olamadığınız durumlarda süre uzun olsun sorun olmaz.

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #33 : 22 Aralık 2017, 20:46:18 »
Benzer durum olursa, fırın önerilen sıcaklığa geldikten sonra zaman tutmaya başlamaya dikkat edin, östenizasyon zamanının fazla olmasının bir sakıncası yok ama az olursa işlem yeterli olmaz. Bu nedenle, gerekirse emin olamadığınız durumlarda süre uzun olsun sorun olmaz.
Bu bilgiyi daha önce bilseydim herşey daha güzel olacaktı 😕